Malazgirt 2013

Güncelleme Tarihi:

Malazgirt 2013
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2013 02:21

Sultan Alparslan komutasındaki Selçuklu ordusunun, kendinden 4 katı üstünlükteki Bizans ordusunu yenip, Anadolu kapılarını açtığı 1071 Malazgirt Zaferi’nin 942’nci yıldönümü “Alparslan” isimli 1071 gencin katılımıyla 71 kıl çadırda kutlandı. Törene katılan atlılar Malazgirt Ovası’nda, başı kesik oğlak gövdesiyle, eski bir Orta Asya Türk oyunu olan Buzkaşi oynadı.

Haberin Devamı

ANADOLU’nun kapılarının Türklere açıldığı 1071 Malazgirt Zaferi’nin 942’nci yıldönümü, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın organize ettiği etkinliklerle kutlandı. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın da katıldığı kutlamalarda Anadolu’nun dört bir yanından gelen Alparslan isimli 1071 genç, Malazgirt Ovası’nda buluştu. Dönemin atmosferini yaşatmak isteyen bakanlık, gençlerin konaklaması için Kırgızistan’dan 71 kıl çadır getirtti. Kılıç, 942 yıl önce Malazgirt Ovası’nda eşsiz bir zafer kazanıldığını belirterek, “O gün sadece eşsiz bir zafer kazanılmadı. Türk’ün, Kürt’ün ve Arap’ın ortak kaderi yazıldı. Bu yüzden diyoruz ki ‘Malazgirt 1071 kaderimiz bir.’ 1071 Malazgirt Zaferi kaderimizin birleştirildiği gündür” dedi. Yılmaz ise Malazgirt Zaferi’ndeki Selçuklu Ordusu’na komutanlık eden Sultan Alparslan’a ve canlarını feda eden tüm askerlere rahmet diledi, şunları söyledi: “Bu tarih Laz’ı, Türk’ü, Kürt’ü ile bütün unsurlarıyla bir araya gelip bugünlere gelmemizin temelini oluşturuyor.”

KESİK BAŞLI OĞLAK OYUNU

Mehteran Takımı’nı takip ederek Malazgirt Ovası’nda kurulan otağa gelen devlet erkanı, at üstünde oğlak postunun yakalanmaya çalışıldığı ‘Buzkaşi’ gösterilerini izledi. “Kokpar, Kökpar, Kokbor, Kökper, Kökbörü, Oğlaktartıs, Olakkaptı” diye de bilinen Buzkaşi, eski bir Orta Asya Türk oyunundur. Oyunda amaç, kesik bir oğlağı veya başka bir küçükbaş hayvanı rakiplerine kaptırmadan at üstünde taşıyarak belirli mesafeyi aşmaktır. Geniş bir düzlükte takımlar halinde veya bireysel olarak oynanır. Buzkaşi, günümüzde Afganistan’ın milli oyunu haline gelmiştir.

Kaftan giyip pilav yediler

Haberin Devamı

Malazgirt 2013

Konuşmaların ardından temsili Sultan Alpaslan ve 1071 Alparslan isimli genç, “Anadolu’nun temsili anahtarını” Bakan Suat Kılıç’a sundu. Gösterinin ardından Kırgızistan’dan getirilen kıl çadırlara geçen Kılıç ve Yılmaz kaftan giydi ve Selçuklu pilavı yedi. Gün boyunca Malazgirt Ovası’nda devam eden kutlamalar, Mustafa Ceceli konseri ve havai fişek gösterisiyle son buldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!