Snowden'ın Rusya ile önceden görüştüğü ortaya çıktı

Güncelleme Tarihi:

Snowdenın Rusya ile önceden görüştüğü ortaya çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2013 10:47

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden'ın Rusya'daki havalimanında sıkışıp kalmadan önce Rus yetkililerle temas halinde olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Rusya'da yayımlanan Kommersant gazetesinin iddiasına göre ülkesinden ayrıldıktan sonra Hong Kong'a giden Edward Snowden, Rusya üzerinden bir Latin Amerika ülkesine geçmek istedi. Kommersant, bu ülkenin Küba olduğunu ve Snowden'ın Moskova üzerinden Havana'ya gitmesini sağlayacak biletini Hong Kong'taki Rus makamlara gösterdiğini iddia etti. Buna göre Edward Snowden Hong Kong'taki son günlerini de buradaki Rus Konsolosluğu'nda geçirmişti.

Gazetenin Snowden'a yakın kaynaklardan edindiği bilgiye göre Snowden önce Moskova'ya gitmiş ve Moskova'daki Şeremetyevo Havalimanı'nda kendisini Havana'ya götürecek uçağı beklemeye başlamıştı. Ancak Snowden o uçağa hiç binmedi. Kommersant, bunun sebebini ABD'nin Kübalı makamlarla görüşerek Snowden'ın Küba topraklarına ayak basması durumunda bunun ağır sonuçlar doğurabileceğini söylemesi olarak gösteriyor. Gazeteye göre ABD'nin verdiği gözdağı sonucu Kübalı makamlar Şeremetyevo Havalimanı'nı arayarak Snowden'ın uçakta bulunması durumunda uçağın Havana'ya inişine izin verilmeyeceğini söyledi. Bu nedenle de Snowden o uçağa hiç alınmadı.

Haberin Devamı

Edward Snowden'ın NSA'in gizli belgelerini ifşa etmesi ABD'yi zor duruma düşürmüştü. Snowden'a Rusya tarafından geçici sığınma izni verilmesi ABD yönetimini kızdırmıştı. ABD Başkanı Barack Obama, önümüzdeki ay Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yapacağı görüşmeyi iptal etmişti.

Snowden, Mayıs 2013'te İngiliz The Guardian gazetesine ABD'nin yasadışı izleme faaliyetlerini gösteren gizli belgeleri ulaştırmıştı. Haziran ayında casuslukla suçlanan Snowden, ülkesini terk ederek önce Hong Kong'a, oradan da Rusya'ya geçmişti. Rusya'daki Şeremetyevo Havalimanı'nda bir hafta kadar kalan Snowden'a 1 Ağustos'ta Rusya tarafından geçici sığınma hakkı verilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!