GeriSeyahat 36 saatte Niagara Şelaleleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Niagara Şelaleleri

36 saatte Niagara Şelaleleri

Kanada ve ABD sınırındaki Niagara Şelaleleri, dünyanın en ünlü doğa anıtlarından biri. Sınırın iki yanında da turistlerin gözdesi olan üç şelale, benzersiz manzaralarıyla görenleri büyülüyor. Bu görkemli su gösterisini izlemek için yılda 30 milyon kişi bölgeye geliyor.

Cuma

17.00
Sınırın bir adım ötesi

Araçlar, kimi zaman Rainbow Köprüsü’nden sınırı geçmek için saatlerce sırada bekliyor. ABD ve Kanada arasındaki 10 dakikalık yürüyüş yoluysa ferah (niagarafallsbridges.com). Her iki taraftaki gümrük memurları yayalara karşı dost canlısı ama pasaportlarınızın yanınızda bulunması gerekiyor. Her şekilde bugüne kadar yapacağınız en güzel manzaralı seyahatlerden biri olacak.

18.00
Etkileyici damlalar

Coğrafi güzelliği tek seferde görebilmek için Kanada’da nehir kenarındaki yürüyüş yolundaki kalabalığa karışın. Çağlayanın hemen solunda, geniş Amerikan Şelaleleri var. Sağdaki şiddetle akan dev Horseshoe, aslında her iki ülkeye de dokunmasına rağmen Kanada Şelaleleri diye de anılıyor. Horseshoe’nun kenarında durun ve her saniye binlerce damla sıçratan suyu hissetmek için bekleyin. Etkilendiniz mi? Bu, nehrin doğal akışının yalnızca yarısı. Diğer yüzde 50 (sezon dışında bu oran yüzde 75’e çıkıyor) hidroelektrik santrallerıyla sualtında taşınıyor.

19.00
Yöresel keşifler

Edgewaters Tap & Grill (6342 Niagara Parkway; 905-356-2217; niagaraparks.com/dining)’ın terasından turist kalabalıkları uzakta gibi görünüyor. Rahatlayın ve Inniskillin Riesling (şişesi 35 Kanada doları) gibi yöresel bir şarabı deneyin. Daha rahat bir yemek için sınırın güneyinde bulamayacağınız lezzetli Kanada beykınıyla yapılmış Great Canadian Sandwich (14,49 dolar)’ı deneyin. Sonra, orayı çevreleyen İngiliz tarzını yansıtan manzarasıyla Queen Victoria Park’ı keşfedin.

36 saatte Niagara Şelaleleri

21.00
Tepede

Eğlence evleri, karanlıkta parlayan minyatür golf sarayları, 4D sinema salonları, balmumu müzeleri ve gürültülü barlarıyla Clifton Hill’den nefret etmek isteyebilirsiniz. Ama bu derece bir bayağılığı deneyimlemelisiniz. O yüzden Great Canadian Midway’de ışıldayan oyun makinelerine para atan kalabalığı izleyin. House of Frankenstein’ın çatısında dev bir canavarın hamburger yemesini gözlemleyin. Akçaağaç şekeri ve geyik kuklası alın. Ve şelalelerin renkli ışıklarla aydınlatılmış manzarasını görebileceğiniz beş tur atabileceğiniz SkyWheel Ferris dönmedolabına (4960 Clifton Hill; 905-358-3676; cliftonhill.com) binmek için 9,99 Kanada doları ödeyin.

CUMARTESİ

10.00
Merkez Park

Niagara Şelaleleri’nde kamusal parklar yapıp turizmi canlandırma fikrinin 19’uncu yüzyıldaki şampiyonları Frederick Law Olmsted ve Frederic Church’tü. Özgür Niagara Hareketi hem Kanada hem ABD’de başarıya ulaştı ve Amerikan tarafında Olmsted hem şelalelerin hem de Goat Adası’nın tepesine peyzaj düzenlemesi yaptı. Bunun ürünü olan Niagara Şelaleleri Merkez Parkı’nın (716-278-1796; niagarafallsstatepark.com) yürüyüş yollarını gezerek nehrin muhteşem görünümünden kalanlara bakın. Muhteşem Horseshoe’nun üzerindeki yaya köprülerinden sevimli Three Sisters Adası’na geçin.

13.00
Buffalo soslu tavuk kanatları

Buffalo sosuna bulanmış tavuk kanatları, Buffalo şehrinin yalnızca 20 mil ötesinde keşfedilmişti. Top of the Falls Restaurant’ın mönüsü (parkın içinde; 716-278-0340; baharatlı kanatlar 11,50 dolar) bunu unutmanıza izin vermiyor. Alternatif olarak salata, burger ve wrapler var.

14.00
Coğrafi bilgiler

Nehrin iki yanında Niagara Şelaleleri’nin coğrafi açıklamalarını bulabilirsiniz. New York tarafındaki parktaki Niagara Gorge Discovery Center’da (3 Dolar) levhalara bakın ve temel bilgilerle ilgili sorular sorun. Dökülen, Büyük Göller’in suyu. Şelaleler yukarı nehre doğru akıyor ve her yıl geri çekiliyor. 40 yüzyıl önce döndükleri yerde dev bir girdap var. Niagara’nın ne olduğunu anlatan Kanada girişimi “Niagara’nın Öfkesi” (niagarasfury.com) adlı bir film var ama daha çok çocuklara yönelik ve fazla bilgilendirici değil. Discovery Center’ın dışında Niagara Gorge’a doğru bir yol var ve yürüyüşçüler Kuzey Amerika’nın en hızlı nehir dalgalarının birkaç adım yanına yaklaşabiliyor.

15.00
Kapanış

Niagara Şelaleleri’ndeki birçok etkinlik abartılı ve hayalkırıklığı yaratıyor. Ama Maid of the Mist tur tekneleri (Amerika tarafında 13,50 dolar; Kanada tarafında 16,50 dolar; maidofthemist.com) müşterileri 1846’dan beri memnun ediyor. Kuvvetli gemilerden birine binin ve yukarıya, su sıçratan sağanağa bakarak sizi buraya getiren gücü hissedin. Amerikan iskelesi tarafından gidin. Hem sıra daha az hem de yolculuğun sonunda Amerikan Şelaleleri’nin kaynağına yağmurluğunuzun içinde ıslak ama nefes kesen bir yürüyüş yapabilirsiniz.

19.00
Kanada mutfağı

Sterling Inn & Spa (5195 Magdalen St., Niagara Falls, Ontario; 289-292-0000; sterlingniagara.com)’daki lüks restoran AG mevsimsel Kanada malzemelerini kullanarak yaratıcı yemekler servis ediyor. Yemeklere yerel şarap eşlik ediyor. Bir yaz mönüsü fesleğen ve patatesli Huron Gölü alabalığı ve Niagara bahçelerinin meyveleriyle yapılmış et içeriyor (her biri 28 Kanada doları). Tatlılar da güzel. Kırmızı, beyaz ve kristal yemek salonuna göz gezdirebilirsiniz.

PAZAR

10.00
Bağ cenneti

Şelaleleri arkanızda bırakın ve güzel Niagara Otoyolu’ndan Kanada’nın kuzeyine doğru direksiyon sallayın. 1812 Savaşları’nda Amerikan saldırısının püskürtüldüğü Queenston’un ilerisinde Niagara Nehri biraz sakinleşiyor ve yolun kenarında bağlar, şeftali bahçeleri, malikânemsi evler ve cezbedici bisiklet yolları beliriyor. Tadım odalarında chardonnay’ler, pinot noir’lar ve bölgesel spesiyalite “ice wine” veriliyor. Inniskillin’de (1499 Line 3, Niagara Parkway; 905-468-2187; inniskillin.com) turlar ve levhalar şarap dostu yerel etkinlikleri anlatıyor; Reif Estate’in (15608 Niagara Parkway; 905-468-9463; reifwinery.com) sahte ama sempatik bir Algısal Şarap Bahçe’si var. Peller Estates (290 John St. East; peller.com) antik şaraplarını şık bir restoranla eşleştirmiş. Kurtz Orchards Gourmet Marketplace’deyse (16006 Niagara Parkway; 905-468-2937; kurtzorchards.com), sizi akşam yemeğine kadar idare edecek ücretsiz ekmek, reçel, peynir ve fındık ezmesi tadımı yapabiliyorsunuz.

Konaklama seçenekleri

Sterling Inn & Spa (5195 Magdalen St., Niagara Falls, Ontario; 877-783-7772; sterlingniagara.com), eski bir çiftlik binası, butik otele dönüştürülmüş mekân turistik kaosun içinde sessiz ve stilli bir vaha gibi. Ferah 41 odasının fiyatları 200 Kanada dolarından başlıyor.
Doubletree Fallsview Resort & Spa (6039 Fallsview Boulevard, Niagara Falls, Ontario; 905-358-3817; niagarafallsdoubletree.com), şelaleye bakan bir tepede. Etkileyici otel altı yıldır açık. 199 Dolar’dan başlayan fiyatlarla 224 odası var.
The Giacomo (222 First St., Niagara Falls, N.Y.; 716-299-0200; thegiacomo.com), Niagara Şelaleleri Merkez Parkı’na yakın, dekoratif binasıyla dikkat çekiyor. Otelde uşak hizmeti var. 38 odalı. Fiyatları 199 dolardan başlıyor.

False