Türk müziğinin kimliği ‘Ankara’

Güncelleme Tarihi:

Türk müziğinin kimliği ‘Ankara’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2013 01:20

Ankara, her ne kadar sanatçılara ev sahipliği yapmasa da, Türk müzik dünyasına kazandırdığı birbirinden ünlü isimlerle, sanatın kimliğini oluşturuyor.

Haberin Devamı

“Klasik”, “rock”, “elektronik” ve özellikle de “pop” müzik dallarında milyonları peşinden sürükleyen birçok isim kimliğinde, “Ankara” adını taşıyor. İçlerinden bazılarının ününün ülke sınırlarını aşarak dünyaya yayılması ise dikkat çekiyor. Ankara Hürriyet, milyonlarca hayrana hitap eden Ankaralı erkek sanatçıları derledi. İşte o isimler:

MÜZİKLE TANIŞMASA VETERİNER OLACAKTI

2 Kasım 1980’de Ankara’da dünyaya gelen Mustafa Ceceli’nin müziğe olan ilgisi, ailesi tarafından çok küçük yaşlarında farkedildi. 6 yaşında piyano ile tanışan Ceceli’ye, 2 yıllık piyano eğitimi sonrası öğretmeni konservatuar eğitimi almasını önerdi. Ankara Üniversitesi Veteriner Hekimliği’ni üçüncü sınıfta bıraktı ve tekrar sınava girerek Yeditepe Üniversitesi İşletme bölümünü kazandı. Cenk Eren’in vokalistliğini yapan Merih Ermakastar’ın şarkılarına düzenlemeler yaparak profesyonel aranjörlük hayatına adım attı. Enbe orkestrası albümünde konuk sanatçı olarak Sezen Aksu’ya ait olan “Unutamam” adlı şarkıyı seslendirdi “Limon Çiçekleri” isimli ilk single çalışmasını 2009’da çıkardı.

Haberin Devamı

GECELERDEN ÇIKTI

Özgün de Ankara’nın müzik dünyasına kazandırdığı isimlerden. Ankara gece kulüplerinde sahne alan şarkıcı, artık binlerce hayranı olan ünlü bir isim.

O’NU ARTIK DÜNYA TANIYOR

Türkiye’nin en önemli müzik adamlarından biri olan Fazıl Say, sadece Türkiye değil dünyaca ünlü bir üne sahip. 1970’te Ankara’da dünyaya gelen Say, üç yaşındayken obuacı Ali Kemal Kaya ile ritmik jimnastik ve işitme alıştırmalarına, bir yıl sonra Mithat Fenmen’den piyano dersleri almaya başladı. Fenmen’le sekiz yıl boyunca, piyano, solfej ve teori çalıştı. 1982 yılında Ankara Devlet Konservatuarı’na girdi. Üstün Yetenekli Çocuklar için düzenlenen ‘Özel Statü’ olarak nitelenen hızlandırılmış yoğun eğitim çerçevesinde eğitim görerek bu kurumun piyano ve kompozisyon bölümlerini bitirdi. 1987 yılında konservatuardan mezun oldu. Mezuniyetinin ardından Alman Akademik Değişim Servisi bursuyla Almanya’ya gitti ve Düsseldorf’taki Robert Schumann Enstitüsü’nde ABD’li piyanist David Levine’in öğrencisi oldu. Beş kıtada konserler vermeyi sürdüren ve yirmi uluslararası ödülle onurlandırılan sanatçı, yılda 120-140 konser veriyor. New York Filarmoni, St. Petersburg Filarmoni, Amsterdam Concertgebouw, Viyana Filarmoni, Fransa Ulusal Orkestrası, Tokyo Senfoni gibi orkestralar eşliğinde dünyanın en ünlü şefleriyle konserler verdi.

Haberin Devamı

CEBECİLİ MAZHAR

MFÖ grubundan Mazhar Alanson, 1950 yılında Ankara’da doğdu. Babası Ferruh Alanson, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda baş trompetçiydi.Çocukluğunu Ankara’da Cebeci semtinde geçiren Mazhar Alanson, müzikle hep içiçe oldu. Ortaokulu TED Ankara Koleji’nde bitirdi. 1984 yılında çıkardıkları ilk albümü Ele Güne Karşı ile müzik dünyasına hızlı bir giriş yaptılar. Yıllar geçtikçe şarkılarıyla milyonlarca insanların duygularına hayat veren MFÖ, 1995’te Mazaretim Var albümünden sonra müziğe ara verme kararı aldı. Bunun üzerine Alanson, solo kariyerine başladı. Daha sonra grup tekrar birlikte müzik yapmaya başladı.

GRAFİK TASARIMDAN MÜZİK TASARIMINA

Haberin Devamı

Elektronik müziğin başarılı ismi Bedük’ün tam adı Serhat Bedük, 1983 Ankara doğumlu. Bilkent Üniversitesi Grafik Tasarım mezunu olan Bedük, ilk albümü olan “Nefes Almak Zor”u 2004 yılında Serhat ismiyle yayınladı. İkinci albümünü ise ilk albümden üç yıl sonra “Even Better”ı 2007 yılında Audiology Records’dan yayınlayarak dinleyicilerin beğenisine sundu. 2008’de ikinci albümü “Dance Revolution” ile yerine sağlamlaştıran Bedük, “Automatik” şarkısına çektiği düğün klibi ile tüm Türkiye’de tanındı.

İLKOKULDA TANIŞTI

1979 Ankara doğumlu Berksan, müziğe ilkokul üçüncü sınıfta başladı. 2003 yılı eylül ayında Çilek adlı ilk solo albümünü çıkardı.

ANKARA’DA DOĞDU İSTANBULLU OLDU

Haberin Devamı

Müzik dünyasının bir diğer usta ismi Bülent Ortaçgil de, 1950 Ankara doğumlu. İlkokula Ankara’da başladı ve daha sonra İstanbul’a taşındı. Müzikle tanışması lise yıllarına dayanıyordu. Bülent Ortaçgil, Maarif Koleji’nde aralarında Mazhar Alanson’un da bulunduğu sınıf arkadaşlarıyla beraber gitar çalmaya başladı. Kendi aralarında bazı gruplar kurdular. Farklı farklı isimlerle amatör müzik yapan bu gruplardan birisi de Damlalar ismini taşıyordu. Grupta davul çalan Ortaçgil, “House of the Rising Sun”, “I Dig Rock’n’Roll Music” gibi şarkıları yorumluyorlardı. Bülent Ortaçgil o yıllarda The Beatles, Cat Stevens, Donovan ve Bob Dylan’ın tarzlarından etkilendi. İlk albümü “Benimle Oynar Mısın”ı 1974 yılında ilk 45’liğinde olduğu gibi sadece “Bülent” adıyla kaydetti.

Haberin Devamı

‘AKDENİZ AKDENİZ’ İLE GELEN ŞÖHRET

Yeni Türkü, 1977 yılında Derya Köroğlu, Zerrin Yaşar ve Selim Atakan tarafından Ankara’da kuruldu. Topluluk 1979 yılında ilk albümleri Buğdayın Türküsü’nü LP formatında çıkardı. Bu albüm topluluğun ilk dönemi olarak değerlendirilebilir. Sonrasında topluluğa Murat Buket, Tuğrul Bayrak, Eftal Küçük ve Tuncer Tercan katıldı. Topluluğun asıl çıkışını sağlayan ikinci albümleri olan Akdeniz Akdeniz 1983 yılında piyasaya çıktı ve grup Türkiye çapında tanındı.

EUROVISION’DA TEMSİL ETTİLER

2001 sonlarına doğru Ankara’da kurulan maNga, ilk albümleri 2004’te grupla aynı adı taşıyan “maNga” adıyla piyasaya çıkardı. 2010 yılında Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye’yi temsil eden grup, Türk rock müziğin önemli temsilcilerinden.

İLK KIVILVIM LİSEDE

Grup, 2001 yılında liseden arkadaş olan Ali Sürel ile Caner Karamukluoğlu tarafından Ankara’da kuruldu. Aynı yıl gruba Basri Hayran’ın bas gitarist olarak dahil olmasıyla müzikal faaliyetlerine başladı. 2002 yılında düzenlenen “Sing Your Song” adlı yarışmada Genç Yetenek ödülünü alan TNK, 2004 yılında ise Fanta Genç Yetenekler Arıyor adlı yarışmada Türkiye birincisi oldu. 2005 yılında ilk albümleri olan Sıra Bizde’yi yayımladılar. Grup 2011 yapımı Aşk Tesadüfleri Sever isimli Ömer Faruk Sorak tarafından çekilen filmin müziklerini yaparak tanınırlığını arttırdı.


TÜRK MÜZİĞİNE TAT KATTILAR

Zakkum, 1999 yılında Raindog adıyla Ankara’da kuruldu. Raindog ismiyle bine yakın sayıda sahne performansı gerçekleştiren grup, albüm çalışmaları esnasında Türkçe bir isme geçiş yaparak “Zakkum” adını kullanmaya başladı.

GENÇ KIZLARIN GÖZDESİ

1979 Yılında Ankara’da doğdu. Altı yaşında Ankara Devlet Opera ve Balesi Çocuk Korosu sınavlarında yüksek başarı göstererek ilk müzik eğitimine burada çok sesli koroda başladı. Daha sonra 8 yaşında Ankara Radyosu TSM Çocuk korosu için açılan sınava girdi ve birincilikle bu sınavı da kazandı. Sekiz yıl Türk Sanat Müziği eğitimi aldı. Bu arada ilk, orta, lise olmak üzere TED Ankara Kolejinden mezun oldu. 2000 yılında ilk albümünü çıkaran Özen, ikinci albümünün çıkış parçası “Aramazsan Arama” ile üne kavuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!