Adalet yoksa zorbalık vardır

Güncelleme Tarihi:

Adalet yoksa zorbalık vardır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2013 01:22

Ergenekon davasının karar duruşmasında tahliye olan CHP Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, Tuncay Güney’in “Ergenekon’da 1 numara yoktu. İlker Başbuğ, 1 numara yerine konuldu” açıklamaları için, “Ülkemiz, bir köprüden geçiyor. Eğer adalet yoksa, zorbalık vardır. Bu da o ülkenin sonu demektir” dedi.

Haberin Devamı

CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, Ergenekon davasının kilit ismi Tuncay Güney’in açıklamalarını yorumlarken, “Eğer adalet yoksa, zorbalık vardır. Bu da o ülkenin sonu demektir” dedi. Ergenekon davasından tutuklu olduğu Silivri Cezaevi’nden 5 Ağustos’ta tahliye olan CHP Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, kurucusu olduğu Başkent Üniversitesi’nin Adana’daki Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde incelemelerde bulundu. Hastane Müdürü Yrd. Doç. Dr. M. Turgut Noyan ve Başhekim Prof. Dr. Ali Fuat Yapar ile birlikte servisleri gezen Mehmet Haberal, konferans salonunda doktorlarla bir araya geldi. Burada doktorlar ve hastane personeline çalışmalarından dolayı teşekkür eden Haberal, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tuncay Güney’in Ergenekon davası ile ilgili “Ergenekon’da 1 numara yoktu. İlker Başbuğ, 1 numara yerine konuldu”, “Ergenekon’un soğuk mührüyüm” sözleri için yorumu sorulan Haberal, şunları söyledi:

ÜLKE KÖPRÜDEN GEÇİYOR

Haberin Devamı

“Bunların konuşulacağı yer burası değil. Ülkemiz, bir köprüden geçiyor. Adalet ve hürriyetin olmadığı yerde mutluluk yoktur. Romen Diyojen’e sormuşlar ‘Yeryüzünün en güzel şeyi nedir?’ diye. O da ‘Adalet’ demiş. Sokrates’e sormuşlar, ‘Dünya nasıl yerinde duruyor?’ diye. O da, ‘Adalet ile’ yanıtını vermiş. Eğer adalet yoksa, zorbalık vardır. Bu da o ülkenin sonu demektir. Önemli olan, birbirimizi anlamak, güvenmek ve inanmaktır.

ADALET ALLAH’IN EMRİ

Ergenekon davasında mağdur olan çok insan var. Tahliye kararının ardından cezaevindekilere karşı vicdani sorumluluğum daha da ağırlaştı. Çok şükür, ben buradayım ama demir kapılar arkasındaki arkadaşlarımın yaşadığı ortamı biliyorum. Ama inanıyorum ki ülkemizde adalet mutlaka gerçekleşecektir. Bu ülke ama başında, ama sonunda hedefine ulaşacak. Dolayısıyla adalet Allah’ın emridir. Mahkemelere baktığımız zaman, ‘Adalet devletin temelidir’ diyorlar. Adalet ve hürriyetin olmadığı yerde mutluluk yoktur. Bunları çözmek zorundayız. Ama bunu hiçbir zaman birilerine, kişilere istinaden değil, gerçeklere göre yapmalıyız. Meclis yasa çıkartıyor. Ne diyor? ‘Tutuklama istisnaidir ve somut olgulara dayanmalıdır.’ İnanıyorum ki bunlar gerçekleşecek. Ülkelerimiz, hakikaten dünya ülkelerinin örnek aldığı, adil, özgürlükleri gerçek kullanan bir ülke konumuna gelecektir. Bugün gerçekten problemlerimiz var ama beraber çözeceğiz. Bunu yapmazsak bir yere varamayız. Hepimiz birbirimize yardımcı olacağız.”

Hastanede inceleme

Haberin Devamı

PROF. Haberal kurucusu olduğu Başkent Üniversitesi’nin Adana’daki Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde incelemelerde bulundu. Meslektaşlarıyla servisleri gezen Haberal, uygulamalar konusunda bilgi aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!