Vicdanlar ayakta

Güncelleme Tarihi:

Vicdanlar ayakta
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2013 01:45

Çoğunluğu çocuk 1300 kişinin can verdiği Suriye’nin başkenti Şam yakınlarında yaşandığı belirtilen katliam, başta Türkiye olmak üzere dünyanın birçok yerinde protestolarla lanetlendi.

Haberin Devamı

New York’taki göstericiler, BM ile ABD Başkanı Obama’yı tepkisiz kalmakla suçlayıp, “Adalet yoksa barış da yok” sloganları attılar. Türkiye’de ise İstanbul’dan Şanlıurfa’ya, Trabzon’dan Mersin’e kadar birçok yerde gösteriler düzenlendi. Suriye’nin başkenti Şam’daki kimyasal saldırı iddiaları, önceki gece ve dün başta Türkiye olmak üzere, birçok ülkede protesto edildi. ABD’nin New York kentinde önceki gün Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde 200 kişilik grubun düzenlediği gösteride, ölen çocukları temsilen kefene sarılmış mankenler kullanıldı.

SURİYE'DEKİ KATLİAM DÜNYANIN HER YERİNDE PROTESTO EDİLDİ/ FOTO-GALERİ

BM ile ABD Başkanı Barack Obama’nın saldırılara tepkisiz kalmakla eleştirildiği eylemde, “Adalet yoksa barış da yok” sloganı atan göstericiler birlikte namaz kıldı. Washington’da da Obama’nın resmi konutu Beyaz Saray önünde düzenlenen gösteride, yere mumlarla İngilizce “Yardım” yazıldı. Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki önceki gece düzenlenen protesto gösterisine ise Lübnanlıların yanı sıra çok sayıda Suriyeli de katıldı. Beyrut’taki BM merkezi önündeki gösteride ellerinde mumlarla kurbanlar için dua okuyan kalabalık, Suriye lideri Beşar Esad aleyhine sloganlar attı. Ankara’da, bazı sivil toplum örgütleri, İran Büyükelçiliği önünde Şam’daki kimyasal silah saldırısını protesto etti. İstanbul’da Saraçhane Parkı’nda Şam’da kimyasal silah saldırısında ölenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Eskişehir’de, çok sayıda sivil toplum kuruluşu, Suriye’deki kimyasal silah saldırısını ve Mısır’daki darbe karşıtlarına yönelik katliamı protesto etti.

Haberin Devamı

Batman’da da, kimyasal saldırı Düşünce ve İnanç Platformunca kınandı. Beşar Esad’ın bütün umutları kuruttuğu, babası Hafız Esad’ı aratmayacak katliamlara imza attığı kaydedildi. Sinop’ta, Uğur Mumcu Meydanı’nda toplanan sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Kuran okudu, katliamda ölenler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Sakarya’da Orhan Camisi’nde toplanan protestocular gıyabi cenaze namazı kıldı, ölenler için dua etti. Sivas’ta gerçekleştirilmesi planlanan iki festival, Mısır ve Suriye’deki katliamlar nedeniyle iptal edildi. Trabzon’da Atatürk meydanında toplanan çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi, çeşitli sloganlar atarak Suriye rejimini kınadı.

DERHAL İNCELEYİN

Uluslararası toplum, Suriye’den gelen dehşet verici görüntülerle ayağa kalktı ve Esad rejiminden BM silah denetçilerine Şam’da derhal inceleme yapma izni vermesini istedi. BM’den yapılan açıklamada, “Genel Sekreter Ban, BM Silahsızlanma İşleri Yüksek Temsilcisi Angela Kane’e Şam’a gitme talimatı verdi. Olaya ilişkin raporların ulaştığı ilk andan bu yana BM yetkilileri Suriye yönetimiyle temas halinde” denildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı’na göre Şam yönetimi buna hazır ancak bazı çekinceleri var. Bakanlık sözcüsü Aleksandır Lukaşeviç Twitter’da “Suriye rejimi iddiaları incelemek izin vermeye hazır ama incelemenin lojistiği ve sınırları konusunda soru işaretleri var” diye yazdı. Ancak kimyasal silah kullanıldığına dair kanıtların elde edilmesi için gereken süre tükeniyor. İngiliz Skynews kanalına konuşan kimyasal silah uzmanları, en fazla birkaç gün içinde olay yerinde sağlıklı kanıt toplanması gerektiğini hatırlattı. Ancak süre bundan da kısa olabilir. Çünkü Suriyeli sağlık ekipleri kokmaya başlayan cesetleri defnediyor. m DHA - AA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!