ABD: Kimyasal silah kullanıldı diyemiyoruz

Güncelleme Tarihi:

ABD: Kimyasal silah kullanıldı diyemiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2013 22:30

ABD Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki, Obama’nın iddialarla ilgili bilgi toplamaları yönünde istihbarat birimlerine talimat verdiğini söyledi ve ekledi: “Şu an için kimyasal silah kullanıldı diyemiyoruz.”

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, ABD Başkanı Barack Obama'nın Şam'daki kimyasal silah saldırısına ilişkin, ABD istihbarat birimlerine acil biçimde kendi araştırmalarını yapma talimatı verdiğini söyledi.

Psaki, günlük basın toplantısında, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Suriye'deki gelişmelerle ilgili olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmet Jarba, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ile Fransa, Ürdün, Katar dışişleri bakanları ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Ashton ile ayrı ayrı telefon görüşmeleri yaptığını kaydetti.

Görüşmelerinde Kerry'nin, ABD'nin sahada yaşananlarla ilgili bulguları elde etmeye odaklanmasına yönelik taahhüdünü ifade ettiğini belirten Psaki, "Bu aynı zamanda diğer ülkelerin neler duyduğunu tartışmaya dönük yönetimin çabalarının bir parçasını oluşturuyor" dedi. Bunun yanında Kerry-Jarba görüşmesine değinen Psaki, Kerry'nin Suriye halkına içten başsağlığı ve acil şifalar dileklerini ilettiğini ve tüm muhalefeti, araştırmaları sırasında BM ile işbirliği yapmaya teşvik ettiğini bildirdi.

Psaki, Büyükelçi Robert Ford'un da Jarba ile görüştüğünü ve pazar günü İstanbul'u ziyaret ederek, Suriye Ulusal Koalisyonu liderleriyle diyaloglarına devam edeceğini duyurdu.

Haberin Devamı

ABD kendi araştırmasını da yapacak...

Bir soru üzerine, dün Suriye'den gelen görüntüler karşısında şok olduğunu belirten Psaki, BM'nin araştırma ekibinin yanı sıra ABD Başkanı Barack Obama'nın da ABD istihbarat birimlerine acil biçimde kendi araştırmalarını yapma talimatı verdiğini söyledi.

Psaki, "Bu ne anlama geliyor? Bu, sahadaki görgü tanıklarından bilgi toplamak, açık kaynaklardan raporlar edinme, inceleme yapma, bilimsel veri toplama anlamına geliyor. Ancak sahada kendi ekibimiz olmadığından bazı kapasitelere sahip sınırlı kaynaklarımızın olduğunun farkındayız. Ancak, bilgi paylaşımı, diğerlerinin (ülkelerin) neler bildiği ve uygun adımlar konusunda dünya genelindeki mesleştaşlarımızla çalışmak için herşeyi yapıyoruz" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

"Şu anda kimyasal silah kullanımını kesin olarak tespit edemiyoruz"

Psaki, "Şu anda kimyasal silah kullanımını kesin olarak tespit edemiyoruz ama bu olay olduğundan bu yana, konuya kesin yanıt bulabilmek için gücümüz altındaki tüm imkanları kullanarak, her dakikaya odaklanıyoruz" dedi.

Sahada ne olduğunu bulmak için dünya genelindeki meslektaşlarıyla işbirliği ve koodrinasyon da dahil, kendi kaynaklarını kullanmak için herşeyi yaptıklarını dile getiren Psaki, "Eğer bu haberlerin doğru olduğunu bulursak, o zaman kimyasal silah kullanımının korkunç derecede arttığına yönelik kanaatimiz olacak. Başkan, ulusal güvenlik ekibinin elbette alacağı kararlar olacak ve aralarında karar verecekleri bir dizi seçenekleri bulunacak. Bu tartışma aynı zamanda şu anda devam ediyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

"Muhalefetin kimyasal silah kullanacak kapasitesi yok"...

Psaki, bir soru üzerine, "Eğer rejimin bu saldırı ile bir ilgisi yoksa, eğer kimyasal silah kullanılmadıysa, o zaman şu anda sahada bulunan BM araştırma ekibine izin vermeme yönünde herhangi gerekçeleri olamamalı" dedi.

"Rusya'nın kimyasal silahları muhalefetin kullanmış olabileceğine" dair görüşünün sorulması üzerine Psaki, "Biz hala muhalefetin kimyasal silah kullanma kapasitesine sahip olduğunu düşünmüyoruz. Bu görüşümüz değişmedi" diye konuştu.

Psaki, dün ABD dahil yaklaşık 36 ülkenin BM'ye bu iddiaların araştırılması için resmi talepte bulunduğunu vurguladı. Suriye'deki son olay sonrası ölümlere dair farklı rakamlar bulunduğunu belirten Psaki, son raporlara göre bunun 1000 ile 1800 arasında olduğunu bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!