Sulukule'de yeni gelişme

Güncelleme Tarihi:

Sulukulede yeni gelişme
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2013 11:56

SULUKULE projesinin geçen yıl “kamu yararına uygun değil” denilerek iptal edilmesinin ardından, Fatih Belediyesi’nin, kararın yürütmesinin durdurulması istemi de Danıştay’ca reddedildi.

Haberin Devamı

Ret kararı, Sulukule’de kura çekimlerinin yapıldığı geçen yıl alınan karardan 1 yıl sonra geldi. Sulukule’de yeni sözleşmeyi kabul edenlerden bir bölümü geçen ay yeni evlerine taşındı ve bölgede hayat sorunlu da olsa başladı. 3 Sulukuleli adına idari davaları açan avukat Hilal Küey, Fatih Belediyesi’nin proje iptal kararından 2 ay sonra yaptığı yeni avan projenin de iptal edilenle aynı olduğu gerekçesiyle ikinci davayı açmıştı. Küey, 3 müvekkili için mahkeme kararının uygulanmadığı gerekçesiyle toplam 2 milyon 760 bin liralık maddi-manevi tazminat davası açtı. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, iptal kararının Danıştay’ca durdurulacağından emin olduğunu söylemiş fakat kararı beklemeden yeni avan proje hazırlatmıştı.

İŞTE YENİ SULUKULE / FOTO GALERİ

4 YIL SONRA İPTAL, 5 YIL SONRA RET

Sulukule’de Roman vatandaşların yüzyıllardır yaşadıkları bölgeden çıkarılarak Fatih Belediyesi ve TOKİ ortaklığında inşa edilen konut projesi geçen yıl iptal edildi. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin açtığı davada İstanbul 4. İdare Mahkemesi projeleri geçen yılın Haziran ayında, “kamu yararına uygun olmadığı” gerekçesiyle, oybirliğiyle iptal etti. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun “Sit alanıdır, inşaat yapılamaz” kararına rağmen 2 yılda hızla yükselen inşaatı ne bu süre içinde alınan 3 bilirkişi raporu, ne de dozerin önüne dikilen müze uzmanı arkeolog Şeniz Atik durduramamıştı. Fatih Belediyesi kararı Danıştay’da temyiz ederken, yürütmesinin durdurulması isteminde de bulunmuştu. Danıştay 14. Dairesi yürütmenin durdurulması istemini de iptal kararından 1 yıl sonra reddetti. Yani temyiz incelemesini sürdüren Daire, Fatih Belediyesi’nin, iptal kararının yürütmesinin durdurulması kararını kabul etmedi; iptal kararı temyiz incelemesi sonuna kadar geçerli.

BAŞKAN DEMİR HEM “EMİNİZ BOZULACAK” DEDİ, HEM YENİ PROJE HAZIRLATTI

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir iptal kararını temyiz ettiklerini belirterek, kararın bozulacağından emin olduklarını öne sürerken, karardan 2 ay sonra yeni bir avan proje hazırlatmıştı. Yeni avan proje de, duyumlar üzerine avukat Hilal Küey’in Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde konuyu Koruma Kurulu’ndan gelen yanıtla ortaya çıkmıştı. Avukat Küey yeni avan projeyi de uzmanlara inceletip, iptal edilen projeyle aynı içeriğe sahip olduğu gerekçesiyle iptali için İstanbul 8. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Fatih Belediyesi’nin 5 yıldır, başından beri proje üzerinde bilirkişi ve mahkeme kararları nedeniyle 22 kez değişiklik yaptığı, her defasında bilirkişilerin “bir değişiklik yok” raporu düzenlediği bildirildi.

KARARI UYGULAMAYAN BELEDİYEYE TAZMİNAT DAVALARI

Avukat Hilal Küey, 4. İdare Mahkemesi’nin verdiği iptal kararını uygulamayan Fatih Belediyesi aleyhine, müvekkilleri Şükrü Pündük, Gülsüm Bitirmiş ve Mehmet Asım Hallaç adına her biri için 920 bin lira olmak üzere İstanbul 5, 6 ve 7. İdare mahkemelerinde toplam 2 milyon 760 bin liralık maddi-manevi tazminat davası açtı. Avukat Küey’in 2010 yılında AİHM’de açtığı dava da halen devam ediyor. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, geç gelen kararlarla ilgili olarak yargı sürecinin bilerek savsaklandığını savunmuştu.

KONUT FİYATLARI İKİYE KATLANDI

2006 öncesi mülk sahiplerinin mülkü metrekaresi 600 liradan hesaplanırken, proje bitimi Fatih Belediyesi ile metrekaresi ortalama 1243 liradan ön sözleşme imzalandı. 600 liralık bölüm peşinata sayılacak, kalan rakam 180 ay vade, 6 ayda bir TEFE-TÜFE faizi eklenerek tapuların devredildiği TOKİ’ye ödenecekti. Kasım 2012’de rakam mülk sahipleri için metrekaresi 2 bin 500’e çıktı. Nisan 2013’te yeni sahipler için 2 bin 500 liralık rakam korunurken, 2006 öncesi mülk sahibi 199 kişiye yüzde 20’lik indirim yapıldı ama “5 yıl satılamaz” şerhi konuldu. TOKİ Emlak Daire Başkanlığı fiyatı, maliyet artışına bağladı.

SULUKULE’DE HAYAT ZAMLI BAŞLADI

Mayıs ayında yapılacağı açıklanan anahtar teslimleri Temmuz başında başladı. Yaklaşık 40 aile yeni evlere taşınırken, taksitlere eklenen yüzde 4 Tüfe-Tefe zammıyla ilk sürprizi yaşadı. Diğer sürprizler ise daha yerleşmeden evlerin armatürleri, su ve elektrik saatlerinin sökülüp çalındığının ortaya çıkmasıydı. Bir evde rutubet nedeniyle tespit yapılıp TOKİ’ye başvuru yapıldı. Sitenin çevre düzenlemesinin henüz tamamlanmamış olması, bazı ev inşaatlarının henüz temel aşamasında olması projenin diğer eksikleri olarak göze çarptı. Daha yerleşmeden binalarda yaşanan hırsızlık olayları ise site girişlerindeki güvenlik önlemlerinin yetersizliğine bağlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!