Barzani’den gövde gösterisi

Güncelleme Tarihi:

Barzani’den gövde gösterisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2013 01:10

Suriye’nin Kürt bölgesinden Kuzey Irak’a geçen mülteci sayısı 30 bini geçti.

Haberin Devamı

Kampları ziyaret eden Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, kahraman gibi karşılandı. Barzani, Batılı liderler gibi çocukları kucakladı “Burası eviniz” dedi. Ancak Kuzey Irak Yönetimi, sığınmacılara günlük geçiş kotası getirdi.

SURİYE’de mülteci dramına Irak halkası da eklendi. Suriye’deki Kürtlerin çoğunlukta olduğu bölgeden Kuzey Irak’a kaçan mülteci sayısı dört günde 30 bine ulaştı. İç savaşın daha da şiddetleneceği beklentisiyle dün sınırı aşanların sayısı 5 bini geçti.

MÜLTECİ ALARMI: Barzani liderliğindeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Kürt sığınmacıları yer bulmak için alarma geçti. Yaklaşık 15 bin mülteci Erbil yakınlarından Kewirkusk mülteci kampına yerleştirildi. Kampta ilk olarak çadır, su, yiyecek, elektrik ve tuvalet gibi ihtiyaçlar karşılandı. Pişhabur Sınır Kapısı yakınlarındaki Daraşakran’da yeni bir mülteci kampı kurulması için harekete geçildi.

KOTA GETİRİLDİ:
Mültecilerin geçişi için Dicle Nehri üzerine yerleştirilen dubalı köprünün güvenli olmaması nedeniyle, bundan sonra Kuzey Irak’a geçiş yapacaklar için başka bir güzergâh belirlendi. Dün sınırdan 5 bin kişinin daha geçmesi üzerine, 3 bin kişilik günlük geçiş kotası konuldu.

COŞKULU KARŞILAMA:
Mesut Barzani, önceki gün Suriyeli mültecilerin yerleştirildiği Kewirkusk kampını ziyaret ederken son derece samimi görüntü verdi. ‘Kürdistan’ın başkanı’, ‘Kürtler’in yüz akı’ sloganlarıyla karşılanan Barzani ile görüşebilmek için kamplarda izdiham oldu. Kürdistan TV’nin haberine göre kamptakilerle görüşen Barzani, “Başımız gözümüz üzerine geldiniz. Burası sizin ülkeniz. Burası sizin eviniz. Sizler bizim kardeşlerimizsiniz. Her türlü ihtiyacınız karşılanacak. Suriye’ye dönene kadar sizin hizmetinizde olacağız” dedi.

Haberin Devamı

Kürt Konferansı 15 Eylül’de

Mesud Barzani’nin dünyadaki önemli Kürt grupları bir araya getirmek için Erbil’de düzenlediği ancak Ağustos ayında ertelenen Kürt Ulusal Konferansı’nın 15-17 Eylül tarihlerinde yapılması kararlaştırıldı. Konferansa 600 delege ve 300 gözlemcinin katılacağı bildirilmişti.

Haberin Devamı


Neden kaçıyorlar

Suriyeli Kürtler, ülkede iç savaş patlak verdiğinden beri Irak’a sığınıyor. BM verilerine göre bu ülkedeki Suriyeli mülteci sayısı 200 bine yakın. Mülteciler Erbil, Dohuk ve Süleymaniye yakınlarına kurulan kamplara yerleştiriliyor. Son bir haftadır yaşanan yoğun göçmen akımının nedeni hakkında farklı gerekçeler dile getiriliyor.

Barzani cesaretlendi: Mesut Barzani geçen ay, Suriye’deki Kürtlerin durumu ağırlaşırsa müdahale edebilecekleri yönündeki bir açıklamada bulunmuştu. Barzani’nin bir yardımcısı da dün Reuters’a verdiği demeçte son mülteci akının “Suriye’nin Kürt bölgesine müdahale olasılığını artırdığını” söyledi.

El Nusra korkuttu: PYD’nin Kürt milisleri ile El Nusra milisleri arasındaki çatışmalar Türkiye sınırı boyunca geçtiğimiz haftalarda çok şiddetlenmişti. Bazı Kürt sığınmacılar, “El Nusra, Kürtlerin kafasını kesiyor. Morglar başsız cesetle dolu. Çocukların başlarını kesiyorlar” diye iddia ediyor.

Esad’ın uçakları bombalıyor: Bazı Kürt sığınmacılar, Suriye’nin Kürt bölgesine son dönemde baskının arttığını ve Kürt yerleşimlerinin uçaklarca bombalandığını ileri sürüyor.

Kürt grupların çekişmesi yıldırdı: Kuzey Irak’a sığınan Suriyeli Kürtlerden bazıları ise PYD ile diğer Kürt grupların iktidar mücadelesinden yakındı. Bazı mülteciler PYD milislerinin muhalif grupların etkin olduğu köylerde fiziki şiddet uygulamaya başladığından yakındı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!