Kırıkkale korkuttu

Güncelleme Tarihi:

Kırıkkale korkuttu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2013 01:37

Kırıkkale’de yine korkulu bir gece yaşandı. MKE’ye ait barut deposunda büyük bir patlama meydana geldi. Fabrikaya yakın binaların camlarının kırıldığı patlama sonrası çıkan ve ormanlık alana sıçradı. Can kaybı yaşanmaması tek teselli oldu.

Haberin Devamı

KIRIKKALE’de Makina Kimya Endüstri Kurumu’na (MKE) ait mühimmat ve barut deposunda dün saat 20.55’te patlama meydana geldi. Deponun yakınlarındaki Hasandede beldesindeki binaların camları kırıldı, kulelerde görevli 5 kişiden bir süre haber alınamadı. Patlamadan sonra başlayan yangın ormanlık alana da sıçradı. Depolara yakın evler boşaltılırken, bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Geniş bir alana yayılan alevler nedeniyle Ankara-Kayseri Karayolu ulaşıma kapatıldı. İtfaiye ekipleri, alevlerin diğer depolara ve yerleşim alanlarına sıçramaması için yoğun çaba harcadı. Müdahale sırasında dumandan etkilenen 3 itfaiyeci hastaneye kaldırıldı. Patlamada 4 kişi de kırılan camlardan yaralandı. Yangın geceyarısı kontrol altına alınabildi. Alevler nedeniyle yaklaşık 20 hektarlık alan kül oldu. Ayrıca bölgedeki yerleşim yerlerinde elektrik kesintileri yaşandı. Kırıkkale Valisi Ali Kolat, “Bölgede eski denilebilecek çok fazla kullanılmayan barut depoları vardı. Patlama oradaki kalıntılar nedeniyle meydana gelmiş olabilir” dedi. Kolat, can kaybı yaşanmamasının sevindirici olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

PATLAMA BÖLGEDE KORKU YAŞANMASINA NEDEN OLDU / FOTOGALERİ



KIRIKKALE’DE DE 1997 YILINDA OLMUŞTU

BÖLGENİN KABUSU

MKE’ye ait mühimmat depoları Kırıkkale’nin kâbusu olmaya devam ediyor. Resmi verilere göre, kurumdaki ilk patlama 18 Haziran 1986’da yaşandı. Yahşihan yakınlarındaki askeri mühimmat deposundaki patlamada 19 kişi yaralandı. Aynı yılın ağustos ayında MKE’deki yangını söndürmeye çalışan 7 itfaiyeci patlama sonucu can verdi. 2 Şubat 1988’de yine mühimmat fabrikasında bir patlama yaşandı. Bu patlamada can kaybı olmadı. 3 Temmuz 1997’deki patlamada ise Kırıkkale savaş alanına döndü. 2’si çocuk 4 kişinin öldüğü patlama nedeniyle, fabrika çevresinde oturan onlarca kişi yaralanırken, 40 bin konut hasar gördü. Patlamalar nedeniyle halk 3 gün şehir dışında konaklamak zorunda kalmıştı. Ağustos 2008’de barut fabrikasının 2 katı patlamada tamamen yok olurken 3 kişi öldü, 27 işçi de yaralandı. Fabrika işçilerinin çay molası nedeniyle bina dışında olması facianın büyümesini önlemişti.

Haberin Devamı

AFAD: ÖLÜ, YARALI VE KAYIP İHBARI ULAŞMADI

HASANDEDELİLER,"UCUZ ATLATTIK"

Kırıkkale'ye 11 kilometre uzaklıktaki Hasandede beldesinde bulunan MKE Kurumuna ait Mühimmat deposunda henüz bilinmeyen bir nedenle patlamanın meydana gelmesi ile birlikte çıkan orman yangını Hasandede beldesinde yaşayanların yüreklerini ağzına getirdi

HASANDEDELİLER PANİK İÇİNDE EVLERİNDEN ÇIKTILAR

Dün akşam MKE Mühimmat deposunda bilinmeyen nedenle patlamanın meydana gelmesi ile birlikte 500 hanelik Hasandede kasabasında oturanlar patlama ile birlikte evlerinden dışarı fırlayarak korkulu anlar yaşadılar. Vatandaşlar “Büyük bir gürültü çıkaran patlama ile önce deprem oluyor zannettik ve evlerimizden dışarı çıkarken ev ve işyerlerimizde cam, çerçeve, kapı ve pencerelerimizde kırılmalar sonucu büyük çapta hasar meydana geldi. Bizler dar gelirli insanlarız. Merakla bekliyoruz. Zararımızı kimler ödeyecektir. Her şeye rağmen ucuz atlattık" diye konuştu

60 HEKTARLIK ALAN YANDI
Hasandede kasabasının yakınında bulunan 60 hektarlık ormanlık alan içinde geçmiş yıllarda Anayasa mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve ünlü sanatçı Şevval Sam tarafından açılan ağaçlık alanlarının büyük bir kısmı yanarak kül oldu.

DEPODA NELER BULUNUYOR
Hasandede beldesi yakınında bulunan MKE Kurumuna ait depoda mühimmat ve el bombalarının bulunduğu belirtilirken, yetkililer “Konu ile ilgili olarak çok yönlü bir araştırma içindeyiz. Olay yeri ekiplerimiz araştırmalarını sürdürüyorlar" dedi

TEDBİRLER ALINDI
Hasandede beldesinde meydana gelen patlamanın ardından Mühimmat depolarının bulunduğu yerlerde geniş kapsamlı olarak önlemler alınırken her deponun başında ekiplerle birlikte itfaiye araçları bekletiliyor. Olası yangın çıkması halinde gereken önlemler alınırken bu arada mühimmat deposuna giriş çıkışlarda sıkı güvenlik önlemleri arasında yapılıyor
Bölgede 1 keşif uçağı ile 2 yangın söndürme uçağı sürekli havadan yangın mahalinde incelemelerde bulunuyor.

İŞTE MKE TARİHİNDEKİ PATLAMALAR
1986'daki patlama
Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından temeli 1925'li yıllarda atılan fabrikada resmi verilere göre kurumdaki ilk patlama 18 Haziran 1986 yılında yaşandı. Yahşihan yakınlarındaki askeri mühimmat deposunda aşırı sıcaktan dolayı yaşanan patlamada can kaybı olmamasına rağmen 19 kişi yaralandı. Yahşihan ilçesi boşaltıldı.o patlamada etrafa yayılan mühimmatlar -Kırıkkale ve etrafından patlamamış halde bulunmuştu.
İkinci patlama
MKE'de yaşanan ikinci patlama ise ilkinden iki ay kadar sonra yaşanmış ve bu patlamada 7 itfaiye eri yangını söndürmek isterken feci şekilde can vermişti. 350 işçinin çalıştığı TNT atölyesinde çıkan yangın, 2.5 ton TNT bulunan binada kuvvetli patlamalara neden olmuş ve Kırıkkale'de büyük korku ve paniğe neden olmuştu. Bu patlamada kentteki birçok işyeri ve evlerin camları kırılmış, patlama adeta deprem etkisi yaratmıştı.
1988 patlaması
Bu iki patlamadan sonra 2 Şubat 1988 yılında yine mühimmat fabrikasında bir patlama yaşandı. Bu patlamada can kaybı olmazken 500 kalibrelik dolum atölyesinde maddi hasar oluştu. O günün rakamlarına göre bu patlamanın maliyeti 22 milyon 674 bin 500 lira olarak açıklandı.
1997 patlaması
3 Temmuz 1997 yılında yaşanan patlama ise tüm dünyada yankı uyandırdı. Patlamada biri işçi 3 kişi hayatını kaybederken Kırıkkale adeta hayalet şehir oldu. Son patlamanın şiddeti o kadar yüksektiki kentte yaşayanlar deprem olduğunu zannetti. Önceden oluşan kriz masası valinin kararlılığı ile şehir boşaltıldı. Birçok ev ve işyerinde patlamanın etkisiyle camlar kırılmış, o sırada yolda geçen araçlardan bazıları ise devrilmişti. Patlamayla birlikte çıkan yangın bir günün ardından ancak söndürülebilmişti. Büyük depolara yangın ulaşılmadan söndürülmüştü.
2008 yılında
Daha sonraki patlama 31 Ağustos 2008 yılında yaşandı. Bu patlama Barut Fabrikası'ndaydı. Üç kişi öldü 15 kişi yaralandı, Bahşılı'da 580 evin camları kırıldı. Son olay ise Haziran 2010 tarihinde yine Barut Fabrikası'nda oldu, can kaybı olmadı. Patlamalar kayıtlara iş kazası olarak geçti.
Askeri Mühimmat deposunda patlama
Kırıkkale'ye bağlı Yahşihan ilçesinde bulunan Türk Silahlı Kuvvetler'ine ait Mühimmat Ayırma ve Ayıklama tesisinde 02 Ocak 2012 yılında meydana gelen patlamada tesis de çalışan 4 kişinin ölümüne neden olurken 4 katlı binanın çökmesi sonucu ölenler enkaz altından çıkarılmıştı.

MÜHİMMAT DEPOSUNDA PATLAMA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!