Bisiklet yolu için eylem yaptılar

Güncelleme Tarihi:

Bisiklet yolu için eylem yaptılar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2013 00:59

İzmir'de, bir grup, şehrin ana arterlerinde birbirlerine bağlı bisiklet yolları yapılması talebiyle, İzmir Büyükşehir Belediyesi binası çevresinde bisikletleriyle turlayarak eylem yaptı.

Haberin Devamı

İzmir Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplanan bisikletli gurup adına açıklama yapan Ayşe Hicran Özgür, sadece sahil şeridi için gezinti amaçlı bisiklet yolu projeleri yapan belediyenin, bisikleti bir ulaşım aracı olarak görmediğini ileri sürdü. Türkiye'de geçen yıl trafik polisi sorumluluk bölgesindeki trafik kazalarında, 41 bisikletlinin öldüğünü, 4 bin 865 bisikletlinin yaralandığını kaydeden Özgür, "Rapor edilmeyen daha binlerce yaralı vardır. İzmir'de 2013 yılında en az 3 bisikletli kazalarda öldü. Bisiklet yollarının yapılmasının ve bisikletin, ulaşımda kullanılan bir araç olduğuna dair farkındalığın arttırılmasının, bu kazaları azaltacağını ümit ediyoruz" dedi.

Özgür, fiziki şartların uygunsuzluğunu öne sürüp ana yollara bisikletin de kullanılabilmesini sağlayacak düzenlemeler yapmayı reddeden belediyelerin, bu yollara daha fazla otomobilin park etmesi için yer açabildiğini vurgulayarak, şunları ifade etti:

"Belediye başkanımıza, bu bölgelere arabalarla ortak kullanımlı bisiklet yolu yapılmasını önerdiğimizde, bize 'şu anda güvenliğiniz yok ama benim de mesuliyetim yok. Kendi özgür iradenizle gidiyorsunuz ama oraya bisiklet yolu yaparsam, benim sorumluluğumda olursunuz' demiştir. Ancak alınmayan güvenlik önlemleri nedeniyle geçirdiğimiz kazalarda da belediyenin sorumluluğu olduğu gözardı edilmektedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, şehrin ana arterlerini birbirine bağlayan ulaşım amaçlı bisiklet yolları için projeler üretmesini, var olan yollarda bisiklet için işaretlendirmeler, düzenlemeler yapmasını ve hayata geçirmesini istiyoruz."

Özgür, bu konuda somut adımlar atılmadığı sürece eylemlerinin artarak devam edeceğini sözlerine ekledi. Grup üyeleri, daha sonra "Trafikte çözüm bisiklettir", "Çadaş yaşam bisikletli ulaşım", "Bisiklet ulaşım aracıdır" pankartlarını taşıdığı bisikletleriyle, İzmir Büyükşehir Belediyesi binası çevresinde bir süre tur atarak eylem yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!