Suriye'de 2 günde 17 bin kişi Kuzey Irak'a geçti

Güncelleme Tarihi:

Suriyede 2 günde 17 bin kişi Kuzey Iraka geçti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2013 17:32

BİRLEŞMİŞ Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, son 24 saat içerisinde 10 bin kadar Suriyeli mültecinin Kuzey Irak’taki Kürt bölgesine sığındığını açıkladı.

Haberin Devamı

Suriye’de Kürtçe’de ’Batı’ anlamına gelen ve ’Batı Kürdistan’ olarak bilinen Kürtler’in yaşadığı Rojava bölgesinde son dönemde PKK’nın bu ülkedeki kolu PYD’nin silahlı güçleri YPG ile El Kaide bağlantılı El Nusra arasındaki çatışmaların şiddetlenmesi ardından Suriye’den Kuzey Irak’a göç başladı. BBC’nin haberine göre, geçen Perşembe günü yaklaşık 7 bin Suriyeli, Türkiye sınırındaki Zaho kentinin 20 kilometre güneyindeki Peşkabur sınırından geçerek Kuzey Irak’a sığındı. İnsan göçü, cumartesi günü de sürdü. Cumartesi günü Kuzey Irak’a 10 bin kişi geçti. Bölgedeki Kürt internet siteleri, çok zor durumda bulunan göçmenlerin ihtiyaçlarını BM kurumları ile Irak’taki bölgesel Kürt yönetiminin yanı sıra sivil toplum örgütlerinin karşılamakta zorlandığını bildirdi.

Suriye’de son iki yıldır çatışmalardan kaçan göçmen sayısı 3 milyon olarak tahmin edilirken Irak’a kaydolan Suriyeli göçmenlerin sayısı ise 150 bine ulaştı. BM Mülteciler Yüksek Konseyi yetkilileri Suriye’den Kuzey Irak’a göçen 750 kişilik ilk grubu, aynı gün öğleden sonra sayıları 5 bin ila 7 bin arasında değişen bir diğer göçmen grubunun izlediğini bildirdi. BM, son göç dalgasının Halep ve Kürtlerin yoğun yaşadığı Haseki ve Kamışlı ile çatışmaların yaşandığı diğer bölgelerden geldiğini açıkladı. BM Mülteciler Yüksek Konseyi sözcüsü Adrian Edwards, Cuma günü Cenevre’de yaptığı basın toplantısında "Bu ani hareketin nedenleri henüz net değil" dedi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani de Suriyeli Kürtlere destek çıkmış, "Ölüm ve terör tehdidi altında olan" Kürtleri savunmaya hazır olduğunu belirtmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!