Gensoruyla 2 hükümet, 2 bakan düÅŸürüldü

Güncelleme Tarihi:

Gensoruyla 2 hükümet, 2 bakan düşürüldü
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 30, 2004 10:06

TBMM demokratik dönemlerinde birçok bakan hakkında, muhalefet tarafından verilen sayısız gensoru önergesine tanık oldu. Meclis’te gensoru aracılığıyla iki hükümet ve iki bakan düşürüldü.

Haberin Devamı

2.MC HÃœKÃœMETÄ°

 

CHP Grubu adına dönemin grup başkanvekilleri Altan Öymen ve Hayrettin Uysal 29 Aralık 1977 tarihinde, içte ve dışta güvenliği sağlayamadığı, cephecilik anlayışıyla ulusal birliği zedelediği, halk çoğunluğunu yoksulluğa sürüklediği ve devleti Anayasa’nın belirlediği kurallardan ve çerçeveden uzaklaştırmaya çalıştığı iddiasıyla Başbakan Süleyman Demirel başkanlığındaki İkinci Milliyetçi Cephe hükümeti hakkında Anayasa gereği bir gensoru açılması için önerge verdi.

 

Yılın son günüÂ31 Aralık 1977’te yapılan birleÅŸimde hükümet güvenoyunu saÄŸlayamayınca AP, MHP ve MSP’den oluÅŸan Ä°kinci MilliyetçiÂCephe hükümeti düştü. Ecevit’i destekleyen gazetelerden biri ertesi gün, "Yeni yılınız geçmiÅŸ olsun" baÅŸlığını attı.

 

Haberin Devamı

3. YILMAZ HÃœKÃœMETÄ°

 

Mesut Yılmaz Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in görevlendirmesi üzerine 1997 Haziranı’nda ANAP-DSP-DTP ile azınlık hükümeti kurdu.

 

Hükümeti CHP de dışarıdan destekledi. 55’inci Hükümet, Türkbank ihalesi ve Korkmaz Yiğit’in açıklamaları sonrasında Başbakan Mesut Yılmaz ve Devlet Bakanı Güneş Taner hakkında verilen gensoru sonucu 25 Kasım 1998’de CHP’nin de katkısıyla düşürüldü. Daha sonra, Bülent Ecevit, 11 Ocak 1999’da DSP azınlık hükümetini kurdu.

 

BAKAN’I AVRUPA’YI İSTİYOR DİYE DÜŞÜRDÜLER

 

GüneÅŸ Taner’den önce gensoru ile düşürülen ilk bakan olan Adalet PartiliÂHayrettin Erkmen olmuÅŸtu.

 

1980’deki dışarıdan destekli AP tek parti iktidarına gözdağı vermek isteyen Milli Selamet Partisi, Avrupa Ekonomik Topluluğu ve İsrail ile ilişkileri geliştirmek istediği gerekçesiyle Dışişleri Bakanı Hayrettin Erkmen hakkında gensoru vererek düşürülmesini sağlamıştı. 5 Eylül 1980’de oylanan önergede Erkmen’in milli menfaatlere aykırı davrandığı öne sürülmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!