Mısır'da Mursi yanlıları geri adım atmıyor

Güncelleme Tarihi:

Mısırda Mursi yanlıları geri adım atmıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2013 09:15

Mısır'da dün yüzlerce kişinin ölümüne neden olan kanlı müdahalenin ardından Müslüman Kardeşler destekçileri, Kahire'deki resmi bir binayı basıp ateşe verdi.

Haberin Devamı

Mısır devlet televizyonu, Giza semtindeki resmi binanın Müslüman Kardeşler detekçileri tarafından yakılıp yıkıldığını bildirdi. Televizyonun haberine göre bina bu olaylardan hemen önce boşaltılmış, binaya giden yollar da güvenlik görevlileri tarafından kapatılmıştı.

Yerel medya da göstericilerin molotof kokteylleri firlatıp güvenlik engellerini aştıktan sonra binayı ateşe verdiğini duyurdu.

Mısır'da darbenin ardından atanan geçici Başbakan Hazım el Biblavi, dün yüzlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan kanlı müdahaleyi savundu. Televizyonda yayınlanan açıklamalarında El Biblavi, hükümetin Mursi destekçilerinin kamplarına girme kararını savunarak harekete geçmekten başka seçenekleri olmadığını söyledi. El Biblavi bu kararı almanın "kolay olmadığını" ve hükümetin öncelikle arabuluculuk girişimlerine şans verdiğini ifade etti.

Haberin Devamı

El Biblavi, "Olayların kendine saygısı olan herhangi bir devletin kabul edemeyeceği bir noktaya ulaştığını gördük" derken anarşinin yayıldığını, hastanelere ve karakollara saldırılar düzenlendiğini söyledi.

POLİSİ ÖVDÜ
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, El Biblavi, Rabiat'ül Adeviye ve Nahda meydanlarında darbe karşıtı gösterilere müdahale sırasında polisin sağduyulu davrandığını öne sürerek, emniyet teşkilatına teşekkür etti.

POLİS MÜDAHALE SONRASI BİRBİRİNİ KUTLADI / FOTO GALERİ

"Ramazan ayında ve bayramda Mısır halkına duyulan saygıdan dolayı gösterilere müdahale edilmediğini" belirten El Biblavi, Mısır Hükümetinin herhangi bir tarafı dışarıda bırakmadan uzlaşmacı bir anayasanın hazırlanacağı yol haritasını izlemekte kararlı olduğunu ifade etti.

El Biblavi, "Demokrasi, sosyal adalet üzerine kuruludur. Biz, din devleti ya da asker devleti değil dünyaya yüzünü dönen bir devlet inşa etmek istiyoruz" ifadesini kullandı.

HÜKÜMET: 525 KİŞİ ÖLDÜ
Associated Press'e konuşan Sağlık Bakanlığı yetkilisi Halid Hatip, dün ülke genelinde 525 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı'ndan daha önce yapılan açıklamada, Mısır'da dün 424 sivilin öldüğü belirtilmişti. Müslüman Kardeşler ise bu sayının 2 binin üzerinde olduğunu duyurmuştu.

Haberin Devamı

Ordu destekli geçici yönetime göre, olaylarda 43 de güvenlik görevlisi öldü.

PROTESTOCULAR YANARAK CAN VERDİ / FOTO GALERİ

MÜDAHALEDEN İLK GÖRÜNTÜLER / FOTO GALERİ

YÜRÜYÜŞ HAZIRLIĞI
Müslüman Kardeşler, dün yaşanan ölümlerin protesto edilmesi için bugün öğleden sonra Kahire'deki El İman Camii'nden yürüyüş gerçekleştirmeyi planladıklarını açıkladı.

Mısır yönetimi dün Kahire dahil 14 vilayette bir ay süreyle her gün yerel saatle 19.00 ila 06.00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan etmişti.

FRANSA MISIRLI BÜYÜKELÇİYİ ÇAĞIRDI
Katliamın ardından Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Mısır'ın Paris Büyükelçisi Muhammed Mustafa Kamal'ı görüşmeye çağırdı.

Elysee Sarayı'nda bu sabah gerçekleşen görüşmede Hollande, Mısır'da yaşanan kanlı şiddet olaylarını kınadı ve derhal durdurulması çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Konuya ilişkin Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Hollande'ın Büyükelçi Kamal'a endişelerini ilettiği bildirildi. Görüşmede, barışçıl gösteri hakkına saygı duyulmasının altını çizen Hollande'ın baskıların derhal sona erdirilmesi talebini de iletti.

Olayların iç savaşa dönüşmesinin önlenmesi için gerekenin yapılmasını ifade eden Hollande, tutukluların serbest bırakılmasının bu yönde atılacak ilk adım olabileceğini önerdi. Hollande, Fransız vatandaşlarının ve elçilik binalarının güvenliği konusunda Mısırlı yetkililerin gerekli önlemi alacağı yönündeki beklentilerini de dile getirdi. Büyükelçi Kamal'a ayrıca, olağanüstü hal uygulamasının ivedilikle kaldırılması gerektiğini de aktaran Hollande, 2014'te Mısır'da bağımsız ve özgür bir seçimin yapılabilmesi için geçiş dönemi hükümetinin gereken tüm adımları atması gerektiği görüşünü de paylaştı.

Haberin Devamı

ÇİN: ENDİŞE VERİCİ
Dünya kamuoyunda büyük tepki uyandıran Mısır'daki gelişmelerle ilgili bir açıklama da Çin'den geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Ley, Mısır'da güvenlik güçlerinin yüzlerce kişinin ölümü ile sonuçlanan müdahalesine ilişkin değerlendirmede bulundu. Hong, Çin Dışişleri Bakanlığının resmi internet sitesi aracılığıyla bu sabah yaptığı yazılı açıklamada, Pekin'in "Mısır'daki gelişmeleri son derece dikkatli bir şekilde takip ettiğini" belirtti.

Mısır'da yaşananlardan duydukları endişeyi dile getiren Hong, "Bölgedeki ilgili tüm tarafları, Mısır'ın ve ülke halkının menfaatlerine öncelik veren bir tutum sergilemeye çağırıyoruz" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Hong, ayrıca "Daha fazla can kaybının yaşanmaması adına bölgede maksimum düzeyde sükunet" çağrısında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!