Meydan yıkımı

Güncelleme Tarihi:

Meydan yıkımı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2013 01:25

Güvenlik güçleri dün sabah buldozer ve zırhlı araçlarla devrik Cumhurbaşkanı Mursi yanlılarının günlerdir kamp kurduğu başkent Kahire’deki Adeviye ve Nahda meydanlarına girdi.

Haberin Devamı

Ölü sayısı: 278 ile 2.200 arasında

Sağlık Bakanlığı’na göre 278 kişi hayatını kaybetti. Müslüman Kardeşler ise ölü sayısını en az 2.200’e kadar çıkardı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed el Baradey istifa etti.

POLİS MÜDAHALE SONRASI BİRBİRİNİ KUTLADI / FOTO GALERİ

MISIR’da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye karşı gerçekleştirilen 3 Temmuz darbesinin ardından demokrasiye barışçıl geçiş umutları dün tamamen tükendi. Mısır güvenlik güçleri 48 gündür ülkenin belli başlı meydanlarında oturma eylemi düzenleyen Mursi yanlılarına karşı dün sabah TSİ 08.00 sularında zırhlı araç, buldozer ve keskin nişancı desteğinde operasyon düzenledi. Müdahalenin hedefi başkent Kahire’deki Rabiatul Adeviye ve Nahda meydanlarıydı. Operasyon başlar başlamaz uluslararası medyanın canlı yayını kesilirken, Nil TV gibi ordu yanlısı yayın yapan kanalların canlı yayını devam etti. Naklen yayında çevredeki yüksek binalara otomatik silahlı keskin nişancıların yerleştirildiği görüldü. Güvenlik güçleri baskın sırasında yoğun biçimde göz yaşartıcı gaz ve basınçlı su kullandı.

Haberin Devamı

PROTESTOCULAR YANARAK CAN VERDİ / FOTO GALERİ

MÜDAHALEDEN İLK GÖRÜNTÜLER / FOTO GALERİ

ORDU: TÜM ÜLKEDE SÜKUNET GERİ GELDİ

Müslüman Kardeşler sözcüsü Cihat Hattat’a göre olaylarda en az 2200 kişi yaşamını yitirirken 7 binden fazla gösterici yaralandı. Sağlık Bakanlığı ülkede toplam 278 kişinin öldüğünü açıkladı. Mısır İçişleri Bakanlığı ise operasyonda 43 polisin öldüğünü duyurdu. Adeviye’deki BBC muhabiri James Raynolds “Bir süre sonra gaz maskesiz soluk almak imkânsız hale geldi” diye durumu aktardı. Göstericiler müdahaleye taşla karşı koydu, güvenlik güçlerinin üzerine yanan araba lastikleri atıldı. Mısır polisi kampı terk etmek istemeyenlere karşı cop ve kaba kuvvete başvurdu. Operasyon sürerken, polis helikopterleri eylemcilerin üzerine “kadın ve çocukların meydanları terk etmesi halinde can güvenliklerinin sağlanacağı” yazan broşür attı. Görgü tanıkları ve muhabirler ilk mü

dahalenin ardından yoğun silah ve şiddetli patlama sesi duyulduğunu da aktardı. Adeviye Meydanı’ndaki direniş ise akşam saatlerine kadar sürdü. Ordu yetkilileri akşam tüm ülkede kontrolün tamamen sağlandığını ve sükunetin hakim olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

İçsavaşa doğru

17 yaşındaki kızı Adeviye’de ölen Müslüman Kardeşler liderlerinden Muhammed Baltacı, orduyu “ülkeyi içsavaşa sürüklemekle” suçladı. Baltacı, “Bütün meydanlar, devrim meydanı olacak. Darbeyi sona erdireceğiz” diye meydan okudu.


ABD VE AB'DEN İLK TEPKİLER

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!