Almanya'da Federal Meclis Seçimlerine Doğru

Güncelleme Tarihi:

Almanyada Federal Meclis Seçimlerine Doğru
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2013 11:36

Almanya'da 22 Eylül'de yapılacak genel seçimlerde 36 22 Eylül'de yapılacak genel seçimler için 36 Türkiye kökenli aday Bundestag'a girmek için yarışacak- Kamuoyu yoklamaları CDU'yu birinci parti olarak veriyor

Haberin Devamı

Almanya'da 22 Eylül'de yapılacak genel seçimlerde 36 Türkiye kökenli aday Federal Meclis'e (Bundestag) girmek için yarışacak.

Genel seçimlere 40 gün kala seçim kampanyalarıyavaş seyrederken adaylar çeşitli seçim kampanyasıçalışmalarına hız verdi.

Almanya'da toplam 81 göçmen kökenli Bundestag için aday olurken göçmenlere en fazla yerveren parti Cem Özdemir'in eşbaşkan olduğu Yeşiller/ Birlik 90 partisi oldu. Yeşiller/Brilik 90 partisi toplam 23 göçmen adayı Bundestag için aday gösterdi.

Uzmanlar, göçmen kökenli adayların 20 kadarının Federal Meclis'e girme şanslarının olduğunu ifade ediyorlar.

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve SOl Parti (Die Linke) 18 adayla en çok aday gösteren ikinci parti konumundabulunuyor. SPD ve Die Linke'yi sırasıyla 9 adayla Hür Demokrat PArti (FDP), 7 adayla Korsanlar (Die Piraten) ve 6 adayla Başbakan Angela Merkel'in başkanı olduğu Hristiyan Demokrat Parti (CDU) izliyor.

Haberin Devamı

Almanya'da Bavyera eyaletinin partisi olan ve iktidar ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisi'nin (CSU) göçmen kökenli adayı bulunmuyor.

Eyaletlerdeki Türkiye kökenli adaylar şöyle:

"Kuzey Ren Vestfalya: Gülistan Yüksel ve Mahmut Özdemir (SPD), Cemile Giosouf (CDU), Eyüp Odabaşı (Yeşiller), Sevim Dağdelen ve Ayten Kaplan (Sol parti)

Bavyera: Abuzer Erdoğan (SPD), Ekin Deligöz, Gülseren Demirel (Yeşiller), İbrahim Veziroğlu, Oğuz Lüle (Sol parti)

Berlin: Cansel Kızıltepe, Ülker Radziwill (SPD), Korkmaz Özman (CDU), Özcan Mutlu, Müjgan Perçin (Yeşiller), Azize Tank ve Hakan Taş (Sol parti)

Bremen: Sülmez Doğan(Yeşiller)

Hamburg: AydanÖzoğuz, Metin Hakverdi, (SPD), Mustafa Akpolat (Sol parti)

Hessen: Tuna Fırat (SPD), Vecih Yaşaner (Korsanlar)

Rheinland Pfalz: Zorlu Ünal (Sol parti)

Schleswig Holstein: Ali Demircan (Yeşiller), Ayşe Fehimli ve Meryem Tıraş Deniz(Sol parti)

Aşağı Saksonya: Serkan Tören (FDP) ve Behiye Uca (Sol Parti)

Baden Württemberg: Macit Karaahmetoğlu ve Ergün Can (SPD), Cem Özdemir, Danyal Beyaz, Mehmet Kılıç, Neşe Erikli (Yeşiller)."

Sağlık sorunu olanlar adaylıktan vazgeçmiyor

Öte yandan sağlıksorunları olmasına rağmen Bundestag için adaylar da mevcut.

Haberin Devamı

65 yaşındaki Sol Parti Eşbaşkanı Gregor Gysi hem kalp hem de beyin ameliyatı geçirmesine rağmen adaylıktan vazgeçmeyen isimlerden. 61 yaşındaki CDU'lu Wolfgang Bosbach kanser olmasına rağmen adaylığı bırakmadı. Diğer bir sağlıksorunu bulunan siyasetçi ise Yeşiller'den 74 yaşındaki Christian Ströbele. Ströbele ciddi hastalığı olmasına rağmen siyasetten kopamayan ve adaylığını devam ettiren isimlerden.

Bu üç isim de kendilerini siyasetin yaşama bağladığını ifade ediyorlar.

Kamuoyu yoklamaları CDU'yu birinci parti olarak veriyor

Almanya'da seçimlere 34 parti katılırken toplam 61,8 milyon seçmen oy kullanabilecek. Almanya'da ilk kez oy kullanacakların sayısı ise 534 bin.

Almanya'da yapılan kamuoyu yoklamalarında Merkel'in lideriolduğu CDU yine açık ara birinci gözüküyor.

Haberin Devamı

CDU'nun seçimlerde yüzde 39-42, anamuhalefet SPD'nin yüzde 24-27, Yeşiller'in yüzde 13-16, Sol Parti'nin yüzde 6-8 arasında oy almaları tahmin ediliyor.

Şu anki iktidar ortağı olan FDP'nin ise yüzde 5'lik barajı aşıp aşamayacağı herkesin merak ettiği bir konu.

Almanya'da 700 bine yakın Türkiye kökenli seçmen mevcut

22 Eylül seçimlerinde oy kullanacak yaklaşık 5,9 milyon göçmen kökenliden 700 bine yakınının Türk olduğu ifade ediliyor.

22 Eylül 2002 yılındaki seçimlerde dönemin Başbakanı Gerhard Schröder yaklaşık 6 bin oy fark ile iktidara gelmiş ve o dönemde Türklerin SPD'ye oy vermeleri neticesinde bu sonuca ulaşılmıştı. 2002 yılındaki seçimlerde SPD 18 milyon 488 bin 668, CDU/CSU ise 18 milyon 482 bin 641 oy almıştı.

Haberin Devamı

Almanya'da SPD'yi tercih eden Türkiye kökenlilerin oranınınyüzde 65 civarında olduğu belirtiliyor.

Türkler, yüzde 23 ile ikinci parti olarak Yeşiller'i, yüzde 7 ile de CDU/CSU'yu destekliyor.

Alman seçim sistemi

Almanya'da seçim sistemine göre seçmenin iki oyu bulunuyor.

Seçmen ikamet ettiği seçim bölgesinde birinci oyunu doğrudan istediği adaya, ikinci oyunu dilediği partiye verebiliyor.

Buna göre toplam 598 sandalyesi bulunan Bundestag'ın 299 sandalyesi doğrudan adaylara diğer yarısı ise listelere ayrılmış durumda. Şayet bir eyalette doğrudan aday sayısı fazla çıkaran parti varsa o parti listelerde de şanslı duruma geçiyor. Çünkü doğrudan adayın kazanmasıpartilere avantajsağlıyor.

Haberin Devamı

Almanya'da 299 seçim bölgesi mevcut. Partiler yüzde 5 barajını aşmak ya da doğrudan adaylardan en az 3 milletvekili çıkarmak zorundalar. Aksi halde meclise girme şansları yok.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!