Mısır'da kanlı müdahalenin ardından bütün ülke ayakta

Güncelleme Tarihi:

Mısırda kanlı müdahalenin ardından bütün ülke ayakta
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2013 11:17

Mısır'ın başkenti Kahire'de Adeviye ve Nahda meydanlarında darbe karşıtlarının oturma eylemlerine güvenlik güçlerinin kanlı müdahalesinin ardından, Müslüman Kardeşler'in çağrısıyla binlerce kişi ülkenin dört bir yanında sokaklara döküldü. Mısır ordusunun müdahaleden bir hafta önce Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği konutunun önüne iki tank yerleştirerek güvenlik önlemi aldığı bildirildi.

Haberin Devamı

Müslüman Kardeşler yetkililerinden Muhammed el Bilteci, yapılan sert müdahalenin ardından darbe karşıtlarına destek için Mısırlılardan "sokaklara dökülmelerini" istedi.

AA'nın haberine göre, Bilteci, Hürriyet ve Adalet Partisi'ne ait internet sitesinde yaptığı açıklamada, Rabiat'ül Adeviyye ve Nahda Meydanı'ndaki ölü, yaralı, çocuk ve kadınlara destek için Mısırlıların "sokaklara dökülmesi" çağrısı yaptı.

Kardeşler sözcüsü Ahmed Arif de açıklamasında, "Şu an Mısır'da yaşanan bir katliamdır ve bunun sorumlusu Savunma Bakanı Abdulfettah el Sisi ile darbecilerdir" ifadelerini kullandı.

Güvenlik güçlerinin meydanlara giden arterlerde trafik akışını kesmesine ve kamu binaları etrafında sıkı güvenlik önlemi almasına rağmen gösteriler birbiri ardına patlak verdi.

Haberin Devamı

Fayum kentindeki çatışmalarda 35, Süveyş’te beş, İsmailiye’de ise dört kişinin öldüğü haber verildi. İskenderiye, Asyut, Minye ve hatta tatil yöreleri Hurgada, Şarm El Şeyh ve Dehab Helvan kentlerinde eylemlerde ölenlerin olduğu ileri sürüldü. İskenderiye’de eylemciler bazı yollarda kurduğu barikatları güçlendirdi.

KİLİSELERİ ATEŞE VERDİLER
Devlet ajansı MENA, ülkenin orta kesimindeki Sohag kentinde üç Kıpti kilisesinin kundaklandığını ve büyük maddi zarar meydana geldiğini duyurdu. Bu gelişmeler üzerine Mısır İçişleri Bakanlığı, gösterileri bastırabilmek bir takım önlemler aldı. Bakanlık önce ülkedeki tren seferlerini askıya aldı, daha sonra Suveyş Kanalı ve Kızıldeniz limanlarının dört günlüğüne kapatıldığı duyuruldu.

KAHİRE'NİN DÜNYAYLA BAĞI KESİLDİ
Diğer yandan başkent Kahire'nin diğer şehirlerle bağlantısını kesmek amacıyla tren seferleri durduruldu.

Başkent Kahire'nin tüm ana arterleri askeri birlikler ve zırhlı araçlar tarafından kontrol ediliyor.

Müdahalenin yaşandığı yerlere çıkan caddelerin tamamı polis ve askerler tarafından trafiğe kapatıldı. Mısır ordusuna bağlı helikopterlerin başkent Kahire'nin üzerinde devamlı alçak uçuş gerçekleştirdiği gözleniyor.

Şehrin Heliyapolis bölgesinde bulunan Nuzha Caddesi’nde toplanan yüzlerce kişi katliamı protesto etti.

Haberin Devamı

Lübnan Caddesi ile El Mühendisin semtinde toplanan binlerce kişi barışçıl göstericilere yönelik operasyonu kınayan gösterilere başladı. Faysal ve Haram caddelerinde toplanan göstericiler yollara barikatlar kurarak lastik yaktılar. Bölgeden zaman zaman silah seslerinin geldiği bildiriliyor.

Kahire yakınlarında bulunan Helvan kentinde de darbeye karşı gösteri başlatan göstericilere polis müdahale etti. Binlerce kişi Hilvan Merkez'de bulunan emniyet müdürlüğü binasını kuşattı. Kente polislerin karakolları terk ettikleri belirtiliyor.

KAHİRE'DEKİ MÜDAHALEDEN İLK GÖRÜNTÜLER / FOTO GALERİ

POLİS MÜDAHALE SONRASI BİRBİRİNİ KUTLADI / FOTO GALERİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!