Mısır'da olağanüstü hâl ilanı

Güncelleme Tarihi:

Mısırda olağanüstü hâl ilanı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2013 08:11

Mısır'da güvenlik güçleri, darbe karşıtlarının başkent Kahire'deki Rabiat'ül Adeviyye ve Nahda meydanlarında kurduğu protesto kamplarına müdahale etti. Müslüman Kardeşler, güvenlik güçlerinin sert müdahalesi sonucu yüzlerce kişinin öldüğünü duyurdu. Nahda Meydanı'ndaki müdahale sırasında çıkan yangında bazı protestocular yanarak can verdi. Mısır cumhurbaşkanlığı, TSİ 16.00'dan itibaren ülke genelinde bir aylığına olağanüstü hâl ilan edildiği duyurmuştu.

Haberin Devamı

Zırhlı araç ve buldozer destekli Mısır güvenlik güçleri temmuz ayının başında devrilen eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevine iadesi için Rabiat'ül Adeviyye ve Nahda meydanlarında haftalardır oturma eylemi yapan göstericilere önce biber gazıyla müdahale etti. Müdahalenin ardından güvenlik güçleriyle Mursi yanlıları arasında çatışma çıktı.

PROTESTOCULAR YANARAK CAN VERDİ / FOTO GALERİ

"TERÖRİSTLER SALDIRDI"
Çatışmalarda polislerin gerçek mermi kullandığı iddia edilirken, Mısır İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada güvenlik güçlerinin ateş açmadığı, aksine kamplardaki "teröristlerin" saldırısına maruz kaldıkları belirtildi.

Reuters'a konuşan bir görgü tanığı, Mısırlı askerlerin, güvenlik güçlerine taş ve molotofkokteyli atan Mursi yanlılarına açtığı ateş sonucunda 20 protestocunun bacağından vurulduğunu söyledi. Nahda Meydanı'ndaki müdahale sırasında çıkan yangında bazı protestocular yanarak can verdi.

Haberin Devamı

Bir bakanlık yetkilisi, gözaltına alınanlar arasında Müslüman Kardeşler liderlerinin de olduğunu söyledi. İçişleri Bakanlığı Kahire'ye giden tüm tren seferlerinin durdurulması yönünde de talimat verdi.

MUSTAFA MAHMUD MEYDANI'NDA DA KAN DÖKÜLDÜ
Anadolu Ajansı, Kahire'deki Mustafa Mahmud Meydanı'nda darbe karşıtlarına ateş açılması sonucu 19 kişinin öldüğünü, 1000'den fazla kişinin yaralandığını bildirdi.

Mustafa Mahmud Meydanı sahra hastanesi yöneticisi Muhammed Abdulfettah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, durumu kritik 20 yaralının Mühendisler semtindeki Es Selam ve Dımaşk hastanelerine sevk edildiğini söyledi.

FAYUM'DA 35 ÖLÜ
Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) yetkililerinden Muhammed el-Bilteci, yapılan sert müdahalenin ardından darbe karşıtlarına destek için Mısırlılardan "sokaklara dökülmelerini" istedi. İlerleyen saatlerde çatışmalar diğer kentlerde de şiddetlendi.

Fayum kentindeki çatışmalarda 35, Süveyş’te beş, İsmailiye’de ise dört kişinin öldüğü bildirildi. İskenderiye, Asyut, Minye ve hatta tatil yöreleri Hurgada, Şarm El Şeyh ve Dehab Helvan kentlerinde eylemlerde ölenlerin olduğu ileri sürüldü.

Haberin Devamı

MÜDAHALEDEN İLK GÖRÜNTÜLER / FOTO GALERİ

POLİS MÜDAHALE SONRASI BİRBİRİNİ KUTLADI / FOTO GALERİ

MISIR’DA MÜDAHALE

MÜSLÜMAN KARDEŞLER: YÜZLERCE KİŞİ ÖLDÜ
Müslüman Kardeşler Sözcüsü Cihad Hattat, Mısır'da sabah saatlerinden bu yana 2 binden fazla kişinin öldüğünü iddia etti.

Hattat, "Katliam sekiz saattir sürüyor ve Mısır'da ya da dünyada bunu durduracak tek bir aklı başından insan yok. İki binden fazla kişi öldü, 20 bin de yaralı var ve tüm dünya izliyor" diye tweet attı.

CNN de yine Müslüman Kardeşler kaynaklarına dayandırdığı haberinde olaylarda 200 kişinin öldüğünü, 8 bin kişinin de yaralandığını bildirdi.

Mısır hükümeti ise olaylarda sadece altı kişinin öldüğünü, 26 kişinin de yaralandığını duyurdu. İçişleri Bakanlığı ölenler arasında üç güvenlik görevlisi de olduğunu belirtti. Dokuz güvenlik görevlisi de yaralandı.

Haberin Devamı

OLAĞANÜSTÜ HÂL İLANI
Mısır cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, TSİ 16.00'dan itibaren ülke genelinde bir aylığına olağanüstü hâl ilan edildiği duyuruldu.

Açıklamada başka detay verilmedi ancak geçici cumhurbaşkanı Adli Mansur'un ayrıca asayişin sağlanması için polise destek olmaları yönünde orduya talimat verdiği belirtildi.

Devlet televizyonu, 14 vilayette yerel saatle 19.00'dan sabah 06.00'ya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

Bakanlar Kurulu sözcüsü ve Başbakan Basın Danışmanı Şerif Şevki yaptığı açıklamada, söz konusu vilayetleri şöyle sıraladı:

"Kahire, Giza, İskenderiye'nin kuzeyinde, Feyyum, Beni Suveyf, Minya, Asyut, Kına, Sohac'ın güneyinde, Kuzey Sina, Güney Sina, Süveyş, İsmailiyye ve Buhayra."

Haberin Devamı

Mısır devlet televizyonu, sokağa çıkma yasağının bugün iki saat gecikmeli olarak 21.00'de başlayacağını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!