Düşen faize çifte darbe

Güncelleme Tarihi:

Düşen faize çifte darbe
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2013 17:54

Hazine’nin bu ay düzenlediği ikinci ihale gününde oluşan yüksek faizler piyasaları huzursuz etti. Gösterge faizler 10 gün sonra tekrar yüzde 9’un üstünü gördü. ABD’den açıklanan perakende satış verileri sebebiyle doların yükselmesiyle piyasadaki kısa vadeli faizlerin yükselişi hızlandı.

Haberin Devamı

Piyasalarda bayram sonrası oluşan olumlu atmosfer yurtiçi ve ABD’den gelen haberlerle bazı endişelerin yeniden canlanmasına yol açtı. Hazine ihalelerin ikinci gününde yüzde 9’un üzerinde oluşan faizler piyasalarda özellikle gösterge faizlerini yukarı yönlü çekti. ABD’de ise yüzde 0,2 artan Temmuz ayı perakende satışları sonucu ABD 10 yıllık tahvil faizleri yukarı yönlü hareket edince dolar TL karşısında değerlendi. Gösterge faizler son 10 günün zirvesine çıktı ve yüzde 4,35 artarak yüzde 8,85’ten yüzde 9,12’ye yükseldi. Bayram sonrası sakin görüntü çizen dolar da ABD perakende verileriyle tekrar 1.93 TL’nin üzerini gördü. Önceki gün 75 bin seviyesinin üzerine çıkan borsa ise bu gelişmeler üzerine yatay bir seyir izleyerek günü 0,19 artışla 75 bin 514 puandan kapadı.

Haberin Devamı

FAİZLER YÜKSEK OLUŞTU

Mayıs ayından bu yana piyasadan tahvil ihracıyla borçlanan Hazine son ihalesini dün düzenledi. İki devlet tahvili ihalesinde net 3 milyar 152,1 milyon lira satış gerçekleşirken iki ihalede de bileşik faizler yüzde 9’un üstünde kaldı. İki yıl vadeli, 6 ayda bir yüzde 2,5 kupon ödemeli, sabit kuponlu devlet tahvilinin yeniden ihracı ihalesinde basit faiz yüzde 8,83, bileşik faiz ise yüzde 9,02 oldu. 10 yıllık tahvilin ihracında ise basit faiz yüzde 9,04, bileşik faiz de 9,24 olarak gerçekleşti. İhalelerde faizlerin yüksek çıkması piyasa faizlerinin de yüzde 9,12’ye kadar çıkardı.

77 BİNİN ÜSTÜ İÇİN DOLARIN DÜŞMESİ ŞART
Borsa dün faiz ve dolar yükselişinden çok etkilenmese de son günlerde borsanın 77 bin seviyesinin konuşulmasına yol açan yükselişi de sınırlı kaldı. Uzmanlar borsanın hala ABD verileri etkisinde olduğunu belirterek uluslararası piyasalarda ABD Merkez Bankası Fed’in Eylül ayında tahvil azaltacağını düşünenlerin sayısının arttığını söylüyor. Bu durum da Türkiye’de piyasaları ABD 10 yıllık tahvil faizlerinden etkilenmesini beraberinde getiriyor. ABD perakende verilerinin açıklanmasının ardından yüzde 2,71’e çıkan ABD 10 yıllık tahvilleri dolarda yükselişi beraberinde getirdi. Acar Yatırım Ekonomik Araştırma Müdürü Zeynel Balcı’ya göre doların 1.90 TL’nin altına gelmemesi durumunda borsanın 77 bin seviyesini kırması zor gözüküyor. Balcı “Piyasada çok da beklenti yok ekonomik büüme yavaşlıyor. Artı yabanc ı yatırım bankaların tavsiye düşürmesi var. Siyasi istikrar da sorgulanır hale geldi. Fed baskısı devam ediyor. Fed’in Eylül ayında para vanalarını kısacağına dair beklenti güçlendi. Bu ortamda borsada son günlerde bir canlanma yaşansa da borsada 77 bin seviyesinin kalıcı aşılması için doların 1.90 TL’nin altına düşmesi gerekir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!