Piyasalara bayram şekeri

Güncelleme Tarihi:

Piyasalara bayram şekeri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2013 01:09

Geçtiğimiz hafta bayram öncesi ABD eyalet merkez bankaları başkanları tarafından gelen tahvil alımının azaltılacağına dair işaret veren açıklamalar sebebiyle bayrama tatsız giren piyasalar dün özellikle yurtiçi gelişmelerle bayram sonrasına hızlı girdi.

Haberin Devamı

Önce sanayi üretimi rakamlarının bekleneni aşması ardından, hazine ihalelerinde gerçekleşen toplam satış ve oluşan faiz rakamları piyasalara ABD’de açıklanacak kritik veriler öncesi rahat nefes alma fırsatı verdi. Günü yüzde 2,49 artışla kapatan borsa tekrar 75 bin puan sınırını geçti ve 75 bin 374 puandan günü kapadı. Güne 1.92 TL sınırının altında giren dolar gün boyu yatay seyir izleyerek 1.92 TL’de dengelendi. Gösterge tahvil faizleri de Hazine ihalelerinin yapıldığı günde sakin bir seyir izleyerek yüzde 8,75’e geriledi. Hazine’nin düzenlediği 5 yıl ve 10 yıl vadeli 6 ayda bir kupon ödemeli ihalelerde satış piyasa yapıcı kurumlara yapılan satışlarla birlikte 5 milyar 267 milyon TL’ye ulaştı. 5 yıl vadeli ihalede basit faiz yüzde 8,85 olurken bileşik faiz yüzde 9,05 olarak belirlendi.

ALTIN ZİRVEDE

Uluslararası piyasalarda altın hareketliliği de yaşandı. Spot altın uluslararası piyasalarda yüzde 2 artarak 1340 dolara kadar çıktı ve Temmuz ayının zirvesini gördü. Altının bu yeni yükselişine ABD’de açıklanan zayıf veriler etkili oldu. ABD’de toptan eşya envanteri rakamları yine düşük gelirken ABD borsalarının da zayıf performansı altının yükselişinde etkili oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!