Feminist vekilden ‘Federal Kıbrıs’ yemini

Güncelleme Tarihi:

Feminist vekilden ‘Federal Kıbrıs’ yemini
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2013 14:19

KKTC’de 28 Temmuz’da yapılan erken genel seçimlerde Cumhuriyetçi Türk Parti’nden (CTP) milletvekili seçilen feminist Doğuş Derya, Meclis’te KKTC’nin bağımsızlığı ve bütünlüğünü öne çıkartan yemin yerine, Rumlarla “federal Kıbrıs kurma ülküsünden vazgeçmeyeceğine” yönelik ant içince kriz çıktı. Sol partilerin alkışladığı, sağ partilerin ise, protesto ettiği skandal, Derya’nın daha sonra doğru yemin metnini okumasıyla sona erdi.

Haberin Devamı

Bayram tatilinin ardından toplanan 50 sandalyeli KKTC Meclisi’nde yeni milletvekilleri KKTC’nin bağımsızlığı ve bütünlüğünü öne çıkartan yemini okuyarak resmen göreve başladı. KKTC yasalarına göre, yemin edilmeden milletvekilliği geçerli sayılmıyor.

Seçimlerden 21 milletvekili ile birinci çıkan CTP’nin yeni isimlerinden 35 yaşındaki Doğuş Derya, kürsüye çıkarak farklı bir metin okudu.

“Federal bir Kıbrıs kurma ülküsünden vazgeçmeyeceğime insanlık onurum üzerine ant içerim” diye biten Derya’nın yemini, Meclis’te protestolara neden oldu. Sağ partilere mensup milletvekilleri salonu terk ederken, sol parti milletvekilleri vekili alkışladı. En yaşlı üye sıfatıyla oturumu yöneten Ergün Serdaroğlu, 5 dakika ara verdi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da töreni locadan izledi. Devlet televizyonu BRT yemin krizi sırasında canlı yayını yarıda kesti.

Haberin Devamı

PROTESTO DEĞİL GÜNCELLEME
Meclis’te verilen ara sırasında gazetecilere konuşan Doğuş Derya, amacının protesto olmadığını belirterek, “Mevcut yemin, 1983’ten kalan, bazı konularda dışlayıcı olabilen çoğulcu bir dilden yazılmamış bir yemin. Ayrıca erkek egemen bir dille yazılmış. Ben yemini kendi vicdanı ve etik konumlanışım üzerinden önce vicdanımın sesini paylaşmak istedim sonra normal yemini ettim” dedi.

OLAY ÇIKARTAN YEMİN
Doğuş Derya’nın Meclis’te kriz çıkartan yemini şöyle:
"Kıbrıs ülkesinde yaşayan her bireyin, dili, dini, ırkı, doğum yeri, sınıfı, yaşı, fiziksel durumu, cinsiyeti veya cinsel yönelimi dolayısıyla ayrımcılığa maruz kalmaması için çalışacağıma, emeğin sömürülmediği adil ve eşit bir düzen yaratmak için uğraşacağıma, çatışma ve şiddet kültürünün yerine barış ve uzlaşı değerlerinin yerleşmesi için çaba göstereceğime, demokrasi, sosyal hukuk devleti ilkeleri ve insan hak ve özgürlüklerine bağlı kalacağıma, federal bir Kıbrıs kurma ülküsünden vazgeçmeyeceğime insanlık onurum üzerine ant içerim"

OKUNMASI GEREKEN YEMİN
Milletvekillerinin ettiği standart yemin metni ise şöyle:
"Devletin varlığını ve bağımsızlığını, yurdun ve halkın bölünmez bütünlüğünü, halkın kayıtsız şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ve Atatürk ilkelerine bağlı kalacağıma; halkımın refah ve mutluluğu için çalışacağıma; her yurttaşın insan haklarından ve temel hak ve özgürlüklerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya bağlılıktan ayrılmayacağıma; namusum ve şerefim üzerine and içerim."

BAKMADAN GEÇME!