Almanya-ABD arasındaki istihbarat işbirliği

Güncelleme Tarihi:

Almanya-ABD arasındaki istihbarat işbirliği
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2013 10:40

ABD tarafından öldürülen Alman kökenli bir Türk hakkında Almanya'nın istihbarat verdiği öne sürüldü.

Haberin Devamı

Almanya'nın, ABD istihbaratına telefon numaralarını verdiği terör şüphelileri arasında, Pakistan-Afganistan sınırında öldürülen Türk kökenli Alman vatandaşı Bünyamin E. ve Türkiye'de irtibat halinde olduğu bir şahsın da bulunduğu iddia edildi.

Bild am Sontag gazetesinin haberine göre, ekim 2010'da Pakistan-Afganistan sınırında bir Amerikan insansız hava aracı saldırısında öldürülen Türk kökenli Alman vatandaşı Bünyamin E.'nin cep telefonu numarası da diğer bazı terör şüphelileri gibi Alman istihbaratı tarafından ABD'ye iletildi. Haberde ayrıca, Bünyamin E'nin Türkiye'de irtibat halinde olduğu bir kişinin verilerinin yine Amerikan istihbaratıyla paylaşıldığı belirtildi.

Süddeutsche Zeitung'taki diğer bir haberde ise söz konusu verilerin ABD tarafından şüpheli kişilerin konumunu belirleyip yok etmek amacıyla kullanıldığı iddia edilmişti.

Haberin Devamı

Almanya'da savcılık geçen temmuzda, Bünyamin E.'nin öldürülmesi hakkındaki soruşturmayı durdurmuş, "Öldürme eyleminin silahlı çatışma hukuku ile bağdaştığı ve savaş suçu teşkil etmediğini” açıklamıştı.

Alman dış istihbarat servisi BND, 2003'ten beri ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'na (NSA) şüpheli kişilerin cep telefonu numaralarını ilettiğini açıklamıştı. Açıklamada, cep telefonu numaralarının terör şüphelilerin konumlarının kesin bir şekilde tespit edilmesine uygun olmadığı, bilginin verilmesinin söz konusu kişiye işkence yapılmayacağı veya ölüme mahkum edilmemesi şartına bağlandığı kaydedilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!