Vardar Ovası türküsünün sözleri Makedonya'da da tartışılıyor

Güncelleme Tarihi:

Vardar Ovası türküsünün sözleri Makedonyada da tartışılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2013 11:38

Makedonya’da söylenen Vardar Ovası türküsünün nakarat bölümünde kimine göre başlık parası ve sıla parası sözü geçerken kimine göre ise rakı parası sözü kullanılıyor.

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “rakı parası” sözü geçtiği gerekçesiyle eleştirdiği Vardar Ovası türküsünün nakarat bölümünde söylenen sözler Makedonya’da da tartışma konusu oldu. DHA Makedonya muhabiri Eyüp Salih türkünün Makedonya’da nasıl söylendiğini araştırdı.

"MAKEDONYA'DA "RAKI MI, SILA MI" TARTIŞMASI"

30 yıllık profesyonel müzisyenlik hayatında 5 yıl Kosova’nın Priştine radyosunda keman ustası ve şarkıcı olarak çalışan Zeki Sadık, Vardar Ovası şarkısında rakı parası sözünün geçmediğini, ilk kıtasında sıla parası ikinci kıtasında da başlık parası sözünün geçtiğini söyledi. Vardar Ovası şarkısının içinde rakı sözünün olmadığını dile getiren şarkıcı Zeki Sadık, düğünlerde, kına gecelerinde, eğlencelerde birileri tarafından amatörce şarkının içine rakı sözünün eklendiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Makedonya’da emekli öğretmen ve uzun yıllar Kültür Güzel Sanatlar Derneği başkanlığı yapan Vedat Saraçoğlu ise, türküler arasında Vardar Ovası türküsünü de söylediklerini ve nakarat bölümünde, “Vardar Ovası, Vardar Ovası, kazanamadım rakı parası” dediklerini söyledi. Saraçoğlu, “Fakat şimdi biraz değişiklikler yaptılar, öyle ki rakı parası yerine ne sebepten bilmiyorum, biz ihtiyarlardan öyle duyardık, biz de öyle söylüyorduk, şimdi kazanamadım sıla parası diyorlar” dedi.

Emekli öğretmen Sedat Mersin de eski dönemi hatırlayarak, Vardar Ovası türküsü söylendiği zaman ‘Vardar Ovası, Vardar Ovası, kazanamadım rakı parası’ denildiğini söyledi. Türkünün, düğünlerde, şenliklerde, sohbet edildiği zaman böyle söylendiğini ifade etti.

Vardar Ovası türküsünün sözleri:

Şar Dağı'ndan kalkar kazlar,
Altopuklu beyaz kızlar
Yarimin yüreği sızlar
Eğlenemem aldanamam,
Ben bu yerlerde duramam.

Vardar Ovası,Vardar Ovası,
kazanamadım sıla (rakı) parası

Vardar akar hızlı hızlı,
Kenarları karlı buzlu
Benim yarim kara gözlü,
Eğlenemem aldanamam,
Ben bu yerlerde duramam.

Vardar Ovası,Vardar Ovası,
Kazanamadım sıla (rakı) parası

Haberin Devamı

Şar Dağı'nın yıldızıyım,
Ben annemin bir kızıyım
Efendimin sağ gözüyüm
Eğlenemem aldanamam
Ben bu yerlerde duramam.

Vardar Ovası, Vardar Ovası
Kazanamadım sıla (rakı) parası

BAKMADAN GEÇME!