9’uncu denemede Sevinç hamile

Güncelleme Tarihi:

9’uncu denemede Sevinç hamile
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2013 21:39

33 yaşındaki anaokulu öğretmeni Sevinç Navruz, 9’uncu tüp bebek denemesinde, ‘aCGH’ denilen kapsamlı kromozom taramasıyla seçilen embriyoların nakliyle gebe kaldı.

Haberin Devamı

ÇOK istediği halde hamile kalamayan Sevinç Navruz’a yapılan tetkiklerde pek çok sorun saptandı. Rahim filminde yumurtalık tüplerinin tıkalı olduğu anlaşıldı. 2 laparoskopik ameliyata rağmen tüpleri açılmadı. Yardımla üreme yöntemlerinden destek alması gerekiyordu. Farklı merkezlerdeki tüp bebek denemelerinde elde edilen embriyoların birçoğu Down sendromluydu.

MÜCADELEYE DEVAM

5’inci denemeden sonra psikolojisi bozuldu ama 9’uncu denemeye kadar inat etti. Son denemede özel bir tüp bebek merkezindeki doktoru Erbil Yağmur yeni bir genetik testin uygulanmasını önerdi. Bu kez elde edilen embriyolar hemen rahme enjekte edilmeyip dondurularak saklandı. Bunun iki nedeni vardı; genetik analiz için zaman kazanmak ve genetik inceleme sonucu normal bulunan embriyoların daha doğal bir rahim ortamına transfer edilmesi.

ABD’DEN GELDİ

Haberin Devamı

9’uncu denemede Sevinç hamile

Embriyoları 5 günlük olunca biyopsiyle alınan DNA örnekleri Los Angeles’a bir laboratuvara gönderildi. Burada aCGH adlı genetik test yapıldı. Bir hafta sonra gelen sonuca göre 3 normal embriyosu vardı. Sağlıklı embriyolardan ikisi rahime nakledildi. Çok geçmeden Navruz müjdeli haberi aldı. 18 haftalık ikiz kızlarına hamile olan Navruz, “Çok yıprandım. Ama şimdi tarifsiz bir mutluluk yaşıyorum” diyor.

Başarıyı artıran genetik tanı testi

Necati Fındıklı (Bahçeci Sağlık Grubu Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezi Laboratuvarları Direktörü): aCGH dediğimiz kapsamlı kromozom taraması tüp bebek uygulamalarında embriyoların rahme transferi öncesinde gerçekleştiriliyor. Embriyoların sadece seçilmiş kromozomları değil, mevcut tüm kromozomları (24 farklı kromozom) incelenebiliyor. İnceleme mikroçip teknolojisi kullanılarak gerçekleştiriliyor. Bu yöntemle incelenen embriyoların tüm kromozom haritası görülebildiğinden, kromozom düzeyindeki pek çok bozukluk da yakalanıyor.
mDr. Erdil Yağmur (Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı): aCGH’yi her çifte uygulamak ve fayda görmek mümkün değil. Hasta seçimini doğru yapmak gerek. Tekrarlayan düşüklerde, 40 yaş üstünde embriyo sayısı ve kalitesi iyi olan çiftlerde, kadın ya da erkekte bir kromozom problemi varlığında ya da tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında bu yöntemi sıklıkla kullanıyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!