Piyasaların enflasyonla maçı devam edecek

Güncelleme Tarihi:

Piyasaların enflasyonla maçı devam edecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2013 01:25

Geçtiğimiz haftanın ABD verileri gündeminden sonra Türkiye’de piyasalar ilk kez yurtiçinde açıklanan Temmuz enflasyonu verilerine odaklandı.

Haberin Devamı

Temmuz ayı enflasyonu yüzde 0,31 ile Merkez Bankası Enflasyon Raporu beklentilerine paralel gelirken son 12 ayın enflasyon da beklendiği gibi yüzde 8,88 ile yüksek seviyede çıktı. Yıllık enflasyon bu oranla son 10 ayın zirvesine çıkarken piyasaların takip ettiği, kurun enflasyona etkisi tartışmalarını canlı tuttu.

Piyasalar oluşan bu rakamlara yatay seyirde karşılık verdi. Borsa yatay bir seyirle sınırlı bir yükseliş yakalarken günü yüzde 0,35 artışla 74 bin 290 puandan kapadı. Dolar da geçen hafta ABD verileri ile yaşadığı dalgalanmanın aksine sakin bir gün geçirdi ve piyasalar kapanırken 1.93 TL seviyesinin biraz üstünde işlem gördü. Gösterge bono faizleri ise geçtiğimiz hafta ABD için olumlu gelen verilerin ardından yüzde 9’lu seviyelerin üstüne çıksa da dünkü sakin seyirden faydalanarak yüzde 8,77’ye geriledi. Uzmanlar enflasyonun yılsonuna kadar gündemde kalacağını ve kur etkisinin takip edileceğini belirtti.

BEKLENTİLER YÜKSEK

Enflasyonun son 10 ayın zirvesine çıkmasında özellikle son birkaç ayda etkili olan birkaç faktör rol aldı. İşlenmemiş gıda fiyatlarındaki artışın geçtiğimiz yıla göre yüksek seyretmesi, dünya piyasalarında yükselen petrol fiyatları ve Haziran ayından itibaren dalgalanan dolar/TL kurunun fiyatlara etkisinin görülmesiyle birlikte Merkez Bankası hedeflerinin üstünde bir enflasyon seviyesine gelindi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!