Dış basın Ergenekon davasını böyle gördü

Güncelleme Tarihi:

Dış basın Ergenekon davasını böyle gördü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2013 06:55

Türkiye'nin gündemini 2007 yılından bu yana belirleyen en önemli maddelerden biri olan Ergenekon Davası'nda karar günü dünya basınının da gündemi oldu.

Haberin Devamı

Dış basının önde gelen gazeteleri, televizyonları ve haber ajansları, dün akşamdan itibaren bugün kararın açıklanacağını bildiren yayınlar yaptı.

Deutsche Welle, Reuters, Bloomberg gibi kurumlar davanın geçmişini detaylarıyla aktaran, Levent Kırca, Osman Can, Nedim Şener, Hüseyin Ersöz gibi isimlerle röportajlar içeren geniş haberler yayınladı.

Kararların açıklanmaya başladığı andan itibarenhem ajanslar hem de BBC gibi televizyon kanalları Silivri'den canlı yayınlarla süreci dakika dakika aktardı.

İşte o yorumlardan bazıları...


AVRUPA BİRLİĞİ: Avrupa Birliği Komisyonu, mahkeme kararıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmayacağını belirterek "Ergenekon Davası dahil, tüm gelişmeleri yakından izliyoruz. Aday ülke olarak Türkiye'de yargı sürecinin işleyişinin Avrupa standartlarına uygun olup olmadığı konusuna odaklanmaktayız. Bu kapsamda AB Komisyonu birçok fırsatta savunma hakkı, uzun tutukluluk süreleri ve aşırı uzun ve çok genel iddianamelerle ilgili endişelerini dile getirdi. Türkiye'nin, AB standartlarına uyum sağlamak ve yargıya güveni artırmak için savunma hakkının uygun kullanımını güvence altına alması gerekmektedir. Adil, bağımsız ve hesap verebilir yargı sistemi, olgun ve işleyen bir demokrasinin temel dayanağıdır” dedi. (Zeynel LÜLE)

AFP: Türkiye'de, mahkeme, aralarında eski bir genelkurmay başkanı da olan 275 kişinin, İslamcı kökenli hükümeti devirmek için plan yapma suçlamasıyla yargılandığı davada 21 kişiye beraat kararı verdi. Yüksek profilli bu dava Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın laik ve militarist rakipleriyle hesaplaşma sürecinde önemli bir sınav olarak görülüyor.

Haberin Devamı

AP:Türk mahkemesi, hükümeti devirmeye çalışmaktan suçlu bulunan Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ'u müebbet hapse mahkum etti. Başbuğ, Erdoğan hükümetini devirmeyi planladığı iddia edilen 250 sanık arasında en fazla öne çıkan isimdi.

REUTERS: Türkiye'de mahkeme hükümeti devirmekle suçlanan yaklaşık 300 zanlının cezalarını vermeye başladı. Mahkeme cezaları teker teker açıklıyor.

BBC: Türkiye'de mahkeme İslamcı kökenli hükümeti devirmekle suçlanan 21 kişiyi akladı. Beş yıldır devam eden "Ergenekon" davasında diğer 254 zanlı hakkındaki kararlar açıklanmaya devam ediyor. Zanlılar arasında eski bir genelkurmay başkanı ile subaylar, akademisyenler ve gazeteciler bulunuyor. 2008-2010 yılları arasında orduya komuta eden General İlker Başbuğ hakkındaki tüm suçlamaları reddetti.

Haberin Devamı

EL CEZİRE: Türkiye'de mahkeme, 300'e yakın kişinin hükümeti devirmekle suçlandığı ve ülkedeki derin bölünmeleri ortaya seren davada, 21 kişiyi aklarken, bazı zanlılara 20 yıla yakın hapis cezaları verdi. Davanın görüldüğü Silivri'den bildiren El Cezire muhabiri Aylin Yazan, polisin binaya giden yolu kapattığını ve göstericilerin mahkemenin 10 kilometre uzağında beklemekte lduğunu belirtti.

RUSSIA TODAY: Ergenekon davasının 2007 yılında başladığı ve ancak şimdi sonuçlandığına dikkat çeken Rus televizyonu, “İddianameye göre Türk ordusundan emekli subaylar, polis, gazeteci, avukat ve farklı mesleklerden daha birçok kişi aşırı milliyetçi yasadışı örgüt kurarak mevcut rejimi devirme planları yapmakla suçlanıyor. Ama 20’nci yüzyıl boyunca Türkiye’deki milliyetçi örgütlerin sayısı zaten saymakla bitmez. Pazartesi Ergenekon davasında kararlar açıklanırken İstanbul yakınlarındaki bölgede ülkenin nasıl farklı cephelere bölündüğünü görmek mümkündü. Recep Tayyip Erdoğan’ın partisine muhalif siyasi güçler Ergenekon davasını protesto etmek için gösteri yapmıştı. Polis ise göz yaşartıcı gazla karşılık veriyor” dedi.

Haberin Devamı

Kararların açıklandığı davada yargılananlar arasında iktidardaki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın aktif siyasi rakiplerinin de bulunduğuna işaret eden Russia Today televizyon kanalı, “Türkiye siyasetinde aktif olan bu kişiler Erdoğan'ın İslamcı politikalarına karşı çıkıyor. Ancak silah zoruyla yönetimi devirmek gibi ifadeler kimse tarafından söylenmemişti. Ergenekon davasında savcıların kanıt olarak gösterdikleri el bombalarına da bağımsız uzmanlar terör ve kitlesel imha silahı olarak bakılamayacağını dile getirmişti” ifadelerine yer verdi. (Nerdun HACIOĞLU/MOSKOVA)

BAKMADAN GEÇME!