Bayram tatilinde 50 kişiden biri siz olmayın

Bayram tatili öncesi keyfinizi kaçırmak istemem ama kusura bakmayın, kaçıracağım.

Haberin Devamı

Kaçması da gerekiyor... Özellikle de kendi aracıyla yola çıkacak olanların. Rakamlar ortada... Çok eski yıllara kadar da gitmeyeceğim. 2012 yılının Ramazan bayramında, bin 841 trafik kazası meydana gelmiş ve bu kazalarda 4 bin kişi yaralanmış, 74 kişi de hayatını kaybetmiş. 2011 yılında bu tablo daha da vahim... 144 kişi hayatını kaybetmiş.
Son 6 yılda ise Ramazan Bayramı tatillerinde 691, Kurban Bayramı tatillerinde ise 553 kişi olmak üzere toplamda, bin 244 kişi trafik kazaları nedeniyle yaşamını yitirmiş.
Bitmedi... İzniniz olursa, biraz daha keyfinizi kaçırayım... Bunlar, bayram tatilleri ile ilgili istatistikler. Bir de toplam rakamlar var ki, bilmeyenler şaşıracak. Sadece 2012 yılında bedeni ve maddi hasarlı olmak üzere toplam, 1.3 milyon trafik kazası meydana gelmiş. Bu kazalar sonucunda da 3 bin 750 kişi hayatını kaybetmiş, 268 bin kişi de yaralanmış. Yaralanmış derken, öyle ufak tefek sıyrıklardan bahsetmiyorum... Yarısına yakını, kalıcı sakatlık yaratmış yaralanmalar.
Küçük bir araştırma yaptım ve son 5 yıllık kaza istatistiklerini çıkardım… 5 yılda, 5.6 milyon trafik kazası olmuş ve 20 bin kişi ölmüş, 1 milyonun üzerinde kişi de yaralanmış.

Haberin Devamı

TRAFİK KAZALARI DEPREMDEN BETER

Çabucak muhakeme yapamayanlar için bu rakamın ne anlama geldiğini hemen söyleyeyim... 7.2 büyüklüğündeki Van depreminde 644 kişi hayatını kaybetti... 99 yılındaki büyük Marmara depreminde ise 20 bin kişi yaşamını yitirdi.
Daha açık anlatayım mı? Hani, meydana gelecek depremlerde can kaybından korkup, endişe ediyor... Yıllardır da bu kaybı azaltacak çalışmalar yapıyoruz ya... Van depreminde kaybettiğimiz yaşamların neredeyse 6 katını; bir yılda, meydana gelen trafik kazalarında kaybediyoruz. Son 5 yıldaki kazalardaki kaybımız ise Marmara depremindeki kayba eşit.
Bu yazıyı yazmadan önce birkaç uzmanla konuştum... Bu Ramazan Bayramı’nda da tablonun farklı olmayacağını, tatilin biraz da kısa olmasında dolayı 50’ye yakın kişinin trafik kazalarında hayatını kaybedeceği ihtimali üzerinde duruyorlar. Umarım, yanılırlar...
Peki, neden... Neden bu kadar çok kaza ve bu kadar çok can kaybı... Temel, birkaç nedeni var. Öncelikle, kazaların yüzde 90’ı sürücü kusurundan kaynaklanıyor... Dikkatsizlik, aşırı hız, emniyet kemeri bağlamama, cep telefonu ile konuşma ve alkollü araç kullanma. Gerçi bunları biliyoruz, hatta ezberledik bile... Ama küçük bir sorun var... Uygulamıyoruz.

TÜRKİYE’NİN RİSKLİ BÖLGELERİ


Eminim bu satırları okuyunca kimileri, “Rakamları ortaya koymuşsun, tespit de yapmışsın da ne yapalım yani” diye içinden geçirecektir. Ben sadece bilinen gerçekleri, bayram tatili öncesi bir kere daha hatırlatayım istedim.
İlla da öneride bulunmamı istiyorsanız, onu da yapayım... Merak etmeyin; hız yapmayın, kemerinizi bağlayın falan gibi klişe öneriler değil. Sigorta şirketlerinin yaptıkları birkaç araştırmadan alıntı yapayım...
- Batı Karadeniz, Batı Marmara, Kuzeydoğu Anadolu, Doğu Karadeniz, Orta Anadolu ve Doğu Marmara’ya aracıyla seyahat edeceklerin dikkatli olmasını öneririm. Çünkü bu bölgelerdeki trafik kazalarında ölüm oranları, diğer bölgelere göre daha yüksek. Yapılan araştırmalara göre de bu bölgeler, hız limitinin ihlal edildiği bölgeler.
- Özellikle, Edirne-Adana hattı ile Samsun-Ağrı hattına dikkat edin derim. Edirne-Adana hattı, kaza riski en yüksek illerden geçiyor ve bu kazaların çoğunluğu ölümle sonuçlanıyor. Samsun, Trabzon, Erzurum ve Ağrı illerini içine alan, Samsun-Ağrı hattı da ölümlü trafik kazalarının sıklıkla yaşandığı bölge.
Benden uyarması... Gerisi size kalmış. Bay-ram tatili öncesi keyfinizi kaçırdıysam kusura bakmayın... Kaçmasında da fayda var. Kaçsın ki, belki daha dikkatli hareket edersiniz ve bu bayram tatilinde 50 kişiden biri siz olmazsınız.
Bu vesile ile bayramınızı kutluyorum. İzniniz olursa, her yaz gittiğim Şarköy’de kısa bir tatil yapacağım. Yani önümüzdeki hafta olmayacağım.


Yazarın Tüm Yazıları