Öcalan'ın yeniden yargılama talebine ret

Güncelleme Tarihi:

Öcalanın yeniden yargılama talebine ret
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2013 01:45

İmralı Cezaevinde hükümlü bulunan terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın avukatlarının, müvekkillerinin "yeniden yargılanması" ve "cezasının infazının durdurulması" talebiyle yaptıkları başvuru, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesince reddedildi.

Haberin Devamı

Mahkeme, Öcalan'ın avukatlarının bir hafta önce yaptıkları başvuruya ilişkin incelemesini tamamladı.

Mahkeme heyeti, "Öcalan'ın yeniden yargılanması" ve CMK'nın 312. maddesi uyarınca "cezasının infazının geri bırakılması veya durdurulması" taleplerinin oybirliğiyle reddine karar verdi.

Bu taleplerin reddi halinde, "4. Yargı Paketi" olarak bilinen kanunla CMK'ya eklenen geçici 2. maddedeki "15 Haziran 2012 tarihi itibarıyla" kısmının iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulması talebi de mahkeme tarafından "ciddi görülmeyerek" reddedildi.

Cumhuriyet Savcısı Şükrü Cüneyt Hamdovalı da mahkemeye verdiği mütalaada, taleplerin reddini istemişti.

Öcalan'ın avukatları, başvurularını, "4. Yargı Paketi" olarak bilinen 6459 sayılı Yasa'nın 21. maddesine dayandırmışlardı.

Başvuruda, "4. Yargı Paketi"nin 21. maddesiyle CMK'ya eklenen "İnsan Haklarını ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşmenin veya eki protokollerin ihlali suretiyle bir ceza hükmünün verildiğini tespit eden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) kesinleşmiş kararlarından, 15 Haziran 2012 tarihi itibarıyla Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi önünde denetlenmekte bulunanlar bakımından bu Kanun'un 311. maddesinin ikinci fıkrası hükmü uygulanmaz. Bu durumda olanlar, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde yargılamanın yenilenmesi talebinde bulunabilirler" geçici maddesine dikkat çekilmişti.

Başvuruda, "Öcalan hakkındaki mahkumiyet hükmünün Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) ihlali suretiyle verildiği ve hükmün bu aykırılığa dayandığının AİHM'nin kesinleşmiş kararı ile tespit edildiği" iddiasında bulunularak, "Öcalan'ın yeniden yargılama talebinin kabul edilmesi" ve CMK'nın 312. maddesi uyarınca "cezasının infazın geri bırakılması veya durdurulması" istenmişti.

Mahkemenin bu talepleri kabul etmemesi durumunda ise CMK'ya eklenen ve başvuruya dayanak gösterilen geçici maddedeki "15 Haziran 2012 tarihi itibarıyla" kısmının iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulması istenmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!