Hayatı ıskalamıyor

Hayatı ıskalamıyor

Haberin Devamı

Bir insan düşünün ki, bugünkü yaşamının temellerini daha ortaokul yıllarında şekillendiriyor. Ve o hayalin peşinde koşma cesaretini gösterip basamakları yavaş ama emin adımlarla tırmanıyor. Moliere’in, “Gideceği limanı bilmeyene hiçbir rüzgardan fayda gelmez” sözünü kendisine düstur edinip, hedefleri doğrultusunda, hayatta esen rüzgarları lehine çevirmeyi başarıyor. Nasıl mı? İşletme okuyup banka, finans ya da kamuda çalışmak yerine; ihracat odaklı bir firmada görev alıp kensini yetiştirmeye, sonra da dış ticaret yapan bir işadamı olmaya odaklanıyor. Çok az insana nasip olacak şekilde hepsini de gerçekleştiriyor. Ama insan ömrünün çok kısa olduğunu, sağlıklı geçen her günün büyük anlam ifade ettiği de hiç unutmuyor. Çok büyük beklentiler, hedefler, hayaller yerine; daha gerçekçi, pozitif, bardağın dolu tarafını gören bir yaşam felsefesi geliştiriyor. Hayatı sadece iş odaklı da görmüyor. Genç yaşta sahip olduğu başarılı iş yaşamına yamaç paraşütü, dalış, kayak, binicilik, motosiklet gibi adrenalin yüklü hobileri de ekliyor. Bunların tamamını “Olmazsa olmazım” dediği ailesiyle birlikte yapıyor. Çocuklarını sosyal, ayakları yere basan bireyler olarak yetiştirmeyi önemsiyor. O yüzden onları kurstan kursa gönderen, bir dersaneden alıp diğeri veren baba olmamaya özen gösteriyor. Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert, “Bir cuma günü mezun oldum, pazartesi işbaşı yaptım” diye başladığı iş ve özel yaşamının bilinmeyenlerini Sıradışı’na anlattı.

Haberin Devamı

KİMDİR?
Adı: Süleyman Kocasert
İşi: Modeko Tekstil Genel Müdürü, Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı
Eğitimi: DEÜ İngilizce İşletme
Doğum yeri ve yılı: Denizli, 1971
Burcu: Boğa
Medeni durumu: Emekli banka müdürü Müge Hanım’la evli. Elif (16), Sait Batuhan (9) ve Zeynep (3) isminde üç çocuk babası.

OTOMOBİL
İleri sürüş eğitimi aldım

* İlk arabam 1992 model bordo bir Opel Astra’ydı. Şu an siyah BMW 5.25 xDrive sahibiyim.
* Otomobil kullanmak beni mental olarak dinlendiriyor. O yüzden Denizli İhracatçılar Birliği Başkanlığım nedeniyle yaptığım kent dışı ziyaretler dışında direksiyonda ben varım.
* Aynı zamanda motosiklete de meraklıyım. Önce temel, ardından güvenli sürüş ve ileri sürüş teknikleri eğitimi aldım. Bu eğitimler benim sürüş kalite ve konforuma da olumlu yansıdı. Önceden biraz hızlı ve aceleci bir sürücüyken şimdi daha tecrübeli ve güvenli sürücüyüm diyebilirim.
* Bir araba satın alırken en çok güvenlik unsuruna dikkat ederim. Sonra konfor ve prestij gelir.

Haberin Devamı

BESLENME
Olmazsa olmazım meyve

* Kahvaltı yapmadan evden çıkmam. Kendimi daha zinde, formda ve neşeli hissediyorum. Poğaça, simit, tostla geçiştirmem.
* Çok sık seyahat ediyorum. Bu yüzden öğlen ve akşam yemeklerim düzenli olmayabiliyor.
* Beslenmedeki olmazsa olmazım meyve. Ne yazık ki tatlıya da düşkünüm. İki öğünden birinde mutlaka yerim.
* Olabildiğince düzenli, dengeli beslenirim. Doymak için değil, tatmak için yerim. Kiloma, sağlığıma dikkat etme açısından sebze ağırlıklı yemek kültürüm var.
* Çok seyahat eden biri olarak dünyanın tüm mutfaklarını tatma şansına eriştim. Türk mutfağının üstüne yok. Bize yakın olduğu için İtalyan ve Yunan mutfakları da favorilerim arasında.
* Bakla dışında yemek seçmem.
* Öğrencilik yıllarında evde mutfaktan sorumluydum. Bulaşığa en az zaman ayırmak için yemekleri hep ben yapardım. Ama evlendikten sonra ne yazık ki girmiyorum, giremiyorum.

Haberin Devamı

MEKAN
Hijyen, lezzet, ambiyans

* Memleketim Denizli’de Kebahçı Enver Usta, Marla, Garson Şükrü ve Saki beğendiğim mekanlardan birkaçı.
* Yurtdışında -fikir edinmek adına- o ülkenin yerel lezzetlerini sunan yerleri tercih ederim.
* Bir mekanda temizlik-hijyen, lezzet ve ambiyans ararım.

Hayatı ıskalamıyor

SPOR
Yapmadığım spor yok gibi

* Yamaç paraşütünden dalışa, binicilikten atıcılığa, motokrostan kayağa adrenalin yüklü bütün doğa sporlarını yapıyorum. Hafta sonlarımı ailemle birlikte bu aktivitelere ayırıyorum. Yamaç paraşütü hariç diğerlerini birlikte yapıyoruz. Hafta içi yürüyor, koşuyor ve yüzüyorum.
* Fenerbahçeliyim.
* Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesiyim.
* Yakın geçmişte Avrupa Üniversite Sporları Birliği Türkiye Temsilciliği de yaptım.
* 2005’te İzmir’de düzenlenen Dünya Üniversite Yaz Oyunları’nda kafile başkanıydım. Aynı zamanda 2011 Erzurum Dünya Üniversite Kış Oyunları’nın ülkemize getirilmesinde emeği olan ekipteydim.
* Şuna inanıyorum: Çocuklarımız, “Para kazanmanın dışında bizim için ne yaptın?” diye sorduklarında verebileceğiniz bir cevabınız olmalı.

Haberin Devamı

TATİL
Yapmamak marifet değil

* Tatil yapıyorum ve bununla da gurur duyuyorum. Tatil yapmamak bir marifet değil. İnsan kendine ve ailesine zaman ayırmalı ki, daha enerjik, mutlu ve huzurlu olabilsin. O nedenle, “Yıllardır tatil yapmıyorum, hafta sonu nedir bilmem, pazarları bile çalışırım” gibi söylemler bana çok mantıklı ve doğru gelmiyor.
* Biz ne yapıyoruz? Ailecek yılda 2-3 kez tatile çıkıyoruz. Hep birlikte planlıyoruz. Bazen kültür, bazen doğa turizmi olabiliyor. Bir bölümünü sportif, bir bölümünü de deniz-kum-güneş amaçlı değerlendiriyoruz. Perşembeden başlayan uzun hafta sonlarımız da olabiliyor.
* Prensip olarak her yıl yeni bir ülke ya da şehire gitmeyi, yeni yerler ve kültürler keşfetmeyi tercih ediyoruz.

Hayatı ıskalamıyor

Haberin Devamı

HOBİ
Motosiklete meraklıyım

* En büyük hobim doğa sporları. Ciddi bir zaman, emek, eğitim ve malzeme gerektiriyor. Bakımları bile keyif veriyor.
* Daha önce de söylediğim gibi motosiklete meraklıyım. 18 yıldır hayatımda olan bir aktivite. 2012 model BMW GS Enduro motorum var. Ulaşım aracı olarak değil, hobi amaçlı kullanıyorum. Grup arkadaşlarım ya da ailemle birlikte genellikle hafta sonları bazen günübirlik, bazen 1 gece konaklamalı Çeşme’den Alanya’ya kadar uzanan sahili dolaşıyoruz.
* Geçen yıl büyük kızım Elif’le İtalya, Hırvatistan ve Slovenya’yı kapsayan 15 günlük tur yaptık. Bu sene de oğlum Sait Batuhan’la bu kez yurtiçinde benzer bir deneyim yaşamayı planlıyoruz.
* Tablo ve el dokuması halı biriktirmeyi seviyorum.

KARİYER
Ne hayal ettiysem oldu

* Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme mezunuyum.
* Esnaf çocuğuyum. Babam tarafından alıylı olarak yetiştirildim. Üniversiteye kadar hiç yaz tatilim olmadı. Mendil de sattım, tezgahtarlık da yaptım, tamirhanede de çalıştım. O zaman babama çok kızıyordum. Okulu dereceyle bitiren biri olarak ödül beklerken bana eziyet ettiğini düşünüyordum. Ama şimdi çok büyük faydasını gördüğümü söylemeliyim.
* Benim ortaokulda başlayan, lisede şekillenen hayallerim vardı. Ve onların peşinde koşma cesaretini gösterebildim. İşletme okuyup bankacılık, finans ya da kamu yerine; ihracat odaklı bir firmada çalışıp kendimi yetiştirmeye, sonra da dış ticaret yapan bir işadamı olmaya adamıştım kendimi. Çok şükür hepsini de gerçekleştirdim. Bir cuma mezun oldum, pazartesi işbaşı yaptım.
* İş hayatıma Denteks’te başladım. Fotokopi çekerek başladım, genel müdür yardımcılığına kadar yükseldim. Sonra Nesa Tekstil’e geçtim, genel müdür oldum. Ali İhsan Kasapoğlu ve Nevzat Özel gibi iki ustanın elinden su içtim, tornalarından geçtim, tekstili öğrendim.
* Askerlik dönüşü kendi işimi (Modeko Tekstil) kurdum. Küçük bir büroda alıp satarak başladım. Çok şükür bugünlere geldim.

TOPLANTI
Hafta başı ve sonu

* Pazartesi ve cuma bizim rutin toplantı günlerimizdir. Tüm ekip katılır. Haftanın planlamasını ve değerlendirmesini yaparız. Değişen şartlara göre haftanın diğer günleri ikili ya da üçlü, 10-15 dakikayı geçmeyen görüşmelerimiz de olur.

GÜNE BAŞLANGIÇ
Erken yatmam, geç kalkmam

* Çok erken yatamam. 24.00’ten önce yatağa girmem. Sabahları 06.00 gibi kalkarım.

MODA
‘Damat’ın yüzlerinden oldum

* İyi, temiz, özenli olmak kişinin kendisine gösterdiği en büyük saygıdır. O nedenle giyimime çok özen gösteririm.
* İnsanların kıyafetiyle karşılanıp fikirleriyle uğurlandığına inanıyorum. “İyi bir kıyafet 10 referans mektubuna bedeldir” derler, katılıyorum.
* Hafta içi takım, hafta sonları spor giyinirim. Hazır aldığım da olur, diktirdiğim de... Terzim, İzmir’den. Kupon, Metin Kök...
* Geçen yıl Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Burkay ve Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler’le birlikte Damat’ın 2012–2013 sonbahar-kış yüzü olduk. Sonrasında çok sayıda film, dizi, reklam ve modellik teklifi aldım. Hoş bir anıydı, öyle de kalacak.

SOSYAL MEDYA
Gücüne çok inanıyorum

* İyi bir sosyal medya kullanıcısıyım. Gücüne de inanıyorum. Facebook ve Twitter’da 4 bine yakın takipçim var.

SEVİMLİ DOSTLAR
Atım ve köpeğim var

* ‘Cantay’ adında, 15 yaşında bir İngiliz atım var. İyi bir manej atı. Bir de Alman Kurdum var: ‘Hera’... İkisi de benim için önemli ve değerli.

Yazarın Tüm Yazıları