EPDK Osmangazi Elektrik Dağıtım'da yönetimi değiştirdi

Güncelleme Tarihi:

EPDK Osmangazi Elektrik Dağıtımda yönetimi değiştirdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2013 11:20

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Yıldızlar Holding'in 2010 yılında devraldığı Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ'de (OEDAŞ) yönetimi değiştirdi. OEDAŞ 2010 yılında 485 milyon dolar karşılığında Yıldızlar SSS Holding'e devredilmişti. Haber sonrası, kredi sağlayan iki bankanın hisselerinde düşüş yaşandı.

Haberin Devamı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu(EPDK), Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş. (OEDAŞ) ve Osmangazi Elektrik Perakende Satış A.Ş şirketine el konulduğunu açıkladı.

EPDK, 2010'da özelleştirilen OEDAŞ ve Osmangazi Elektrik Perakende Satış şirketlerinin yönetimine, yükümlülüklerini yerine getirmemesi ve TETAŞ'a olan 180 milyon liralık borcunu ödememesinin ardından yönetimde değişikliğe gitti.

EPDK yatırımların devamlılığını sağlamak, tüketicilere nitelikli ve kesintisiz hizmet verilmesini sürekli kılmak gibi amaçlarla, tedbiren şirketlerin mevcut yönetim kurulu başkan ve üyeleri görevden el çektirildiğini ve yerlerine yeni atamalar yapıldığını bildirdi.

YÖNETİCİLER DEĞİŞTİRİLDİ

EPDK'dan konu ile ilgili yapılan açıklamada "Alınan kararla Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Osmangazi Elektrik Perakende Satış A.Ş şirketlerinde yatırımlarımların devamlılığını sağlamak, tüketicilere nitelikli ve kesintisiz hizmet verilmesini sürekli kılmak gibi amaçlarla, tedbiren şirketlerin mevcut yönetim kurulu başkan ve üyeleri görevden el çektirilmiş ve yerlerine yeni atamalar yapılmıştır." denildi

Haberin Devamı

BAKAN YILDIZ: EL KOYMA DEĞİL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Edinimlerini yerine getiremeyen özel sektör temsilcilerimiz varsa biz oraya müdahale etmek ve denetimleri yapmak durumundayız. Bu bir el koyma değildir. Bu, şirketin (Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ) hisseleri yine özel sektörde kalmak kaydıyla yönetiminin değişmesidir" dedi.

AKBANK'TAN AÇIKLAMA

Öte yandan Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ ihalesinde Yıldızlar SSS Holding'e 375 milyon dolar kredi sağlayan kurum olan Akbank'tan bir açıklama geldi. Akbank'yan yapılan açıklamada "EPDK'nın OEDAŞ yönetimine el koymasının bankamız riskine olumsuz bir etkisi olmayacağı beklenmektedir. Kredinin geri ödemesinde herhangi bir aksama söz konusu değil. Kredinin teminat yapısı da güçlü" denildi.

İKİ BANKANIN HİSSELERİ DÜŞTÜ

Borsa İstanbul'da işlem gören Akbank ve Halkbank hisselerinin fiyatı, EPDK'nın, Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ ve Osmangazi Elektrik Perakende Satış AŞ'nin faaliyetlerini yerine getiremediğini belirleyerek, tedbiren şirketlerin mevcut yönetim kurulu başkan ve üyelerinin yerine yeni atamalar yapmasının ardından yüzde 2'nin üzerinde değer kaybetti.

Haberin Devamı

Yıldızlar SSS Holding'in iştiraki olan şirketlere ve gruba kullandırdığı kredilerle daha önce gündeme gelen Halkbank ve Akbank hisseleri güne düşüşle başladı ve ilk seansı yüzde 2'nin üzerinde değer kaybıyla tamamladı. Akbank ilk seansı yüzde 2,43 oranında düşüşle 7,22 liradan tamamlarken, Halkbank hisselerinin ilk seanstaki değer kaybı ise yüzde 2,05 oldu.

'EPDK, TMSF GİBİ GÖREV YAPIYOR'

Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) Ekonomi ve Kalkınma Araştırmaları Merkezi Uzmanı Cemil Ertem, "Türkiye'de enerji piyasalarının tüketici lehine düzenlenmesi, tüketici lehine fiyatların ve rekabetin oluşması ve tekelci piyasaların oluşmaması için EPDK gereğini yapıyor ve bundan sonra daha etkili olacak. EPDK, artık elektrik piyasalarının TMSF'si gibi görev yapıyor" dedi.

Haberin Devamı

1.4 MİLYON ABONESİ VAR

Yıldızlar SSS Holding, 1.4 milyon abonesi bulunan Osmangazi- Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin hisselerinin tamamını 2010 yılında 485 milyon dolar karşılığında Özelleştirme İdaresi’nden devralmıştı.

1.4 milyon abonesi bulunan OEDAŞ Eskişehir, Kütahya, Afyon, Uşak, Bilecik illerini kapsıyor. 5 il, 54 ilçe, 189 belediye, 1811 köy, 381 köy bağlısı, 56 işletmeye elektrik dağıtımı yapan OEDAŞ Türkiye enerji tüketiminin yüzde 2.4’ünü karşılıyor.Türkiye’deki nüfusun yüzde 3.6’sı ve abone sayısının yüzde 4’ü bu bölgede bulunuyor.

Yıldızlar SSS Holding'in enerji yatırımlarının yanında madencilik ve seramik sektöründe de yatırımları bulunuyor. 1972 yılında Selahattin Yıldız tarafından kurulan şirket 2004'te ihale ile Eti Gümüş'ü almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!