"Fenerbahçe'yi siyasete karıştırmanın anlamı yok"

Güncelleme Tarihi:

Fenerbahçeyi siyasete karıştırmanın anlamı yok
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2013 16:56

Fenerbahçe'nin bazı taraftar grupları, tribünlerde siyasi içerikli slogan atılması, e-bilet ve gündüz maçları oynanması tartışmalarını Anadolu Ajansı'na değerlendirdi.

Haberin Devamı

Genç Fenerbahçeliler grubu lideri Sefa Kalya, yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanı Muammer Güler'in Spor Müsabakalarının Güvenliği Çalıştayı'nda tribünlerin ideolojik ve siyasi propaganda yeri yapılmasına hiçbir şekilde izin vermeyeceklerini belirterek, önümüzdeki sezon kanunsuz eylemlerle karşılaşması halinde taraftar gruplarıyla ilgili gerekli yasal işlemlerin derhal yapılacağını açıklamasıyla ilgili olarak, tribüne siyaset sokulmasına kendilerinin de karşı olduğunu söyledi.

PSV Eindhoven ile yapılan hazırlık maçında bazı kişilerin siyasi içerikli slogan attığını vurgulayan Kalya, şöyle devam etti: "Durup dururken bazıları 'Her yer Taksim, her yer direniş' diye slogan attı. Biz de tepkimizi verdik. Onların Fenerbahçeli olduğuna inanmıyorum. O maçta kasıtlı yapıldı, çok yanlış. Siyasi slogan atılmasın diye Avusturya'daki maça o yüzden kalabalık gittik. Kendi siyasi görüşün olabilir ama tribünde kullanamazsın. Herkesin görüşü kendine. Genç Fenerbahçelilerin içinde de sağcısı, solcusu, AK Partili olanlar var. O slogana bütün stat katılmadı. Başbakanımız bir kere Fenerbahçeli. Önce iyiydi de şimdi mi kötü oldu? Orada çok büyük bir art niyet var. Bizim grup da 'Ya Allah Bismillah, Allahu Ekber' diye bağırdı. Biz muhafazakar görünüyoruz. İçimizde solcular da var ama bizden kimse o tezahürata katılmadı. Çünkü tribüne siyaset sokulur mu, çok yanlış. Gezi Parkı olayları biteli 1 ay olmuş, resmen art niyet var. Tribünlerde çok büyük olaylar dönüyor. Elimizden geldiğince buna müsade etmeyeceğiz. Biz tekbir getirirken 'hükümet istifa' diye bağırıyor bir grup. Fenerbahçe'yi siyasete karıştırmanın anlamı yok."

"Bedava kombine bilet dağıtılıyor"
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın taraftar grubu liderleriyle yaptığı toplantıda elektronik bilet (e-bilet) konusunun gündeme geldiğini kaydeden Sefa Kalya, insanların fişlenmesine karşı olduklarını belirtti. Sefa Kalya, artık bedava bilet yerine bedava kombine bilet dağıtıldığını ileri sürerek, şunları kaydetti: "6222 sayılı yasayı savunup da el altından kendi yandaşlarına bedava kombine bilet dağıtan başkanlara karşıyım. Tribünde insanları karşı karşıya getiriyorlar. E-bilet belki bizim için hayırlı olabilir. Artık bedava bilet verilmiyor. Kulüp tarafından bedava makbuzlu kombine kart veriliyor. O zaman her şey resmi oluyor. Çoğu kulüp kombine veriyor. Çok derin işler dönüyor. Araştırılırsa her şey ortaya çıkar. Adamın cebinde sigara alacak parası yok, kombine bileti var. Genel manada konuşuyorum, sadece Fenerbahçe özelinde konuşmuyorum. İçimize gruplar sokuluyor, şu an başlandı. Yarın bir gün olay çıktığı zaman 'Ben size demiştim, bunlar böyle böyle' denilecek."

E-bilet sisteminin zor oturacağını düşündüğünü dile getiren Kalya, "İnsanların fişlenmesine karşıyız ama Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç Bey bizimle yaptığı toplantıda bizi çok güzel karşıladı, dertlerimizi dinledi. 'e-bilet meclisten geçti' dedi. Ancak tribünde iki kişi kavga ettiğinde tribün lideri olarak ayırmaya gittiğimde, kamera beni çekecek ve kavganın içindeymişim gibi görünecek. Şimdi içimize provakosyan oluyor. E-bilet sistemi zor oturur ancak inşallah oturur, Bakan Bey çok ümitliydi. Tarihte ilk kez bir devlet bakanı tribün liderlerini ciddiye alıp, dinledi ve bütün grupları etkiledi. Tribün lideri denildiği zaman 'holigan, piskopat' deniyordu ancak Bakan Bey bize arkadaş gibi yaklaştı. İnsanın olay yapacağı varsa bile yapmaz. Böyle insanca yaklaşılırsa her şeyin önüne geçilir. Devletimizin verdiği her karara uyacağız. Bakan Bey şiddeti bitirmek için her şeyi yapıyor. Allah'ın izniyle artık olay olmaz" şeklinde konuştu.

Sefa Kalya, gündüz maçlarının oynanmasına karşı olmadıklarını da sözlerine ekledi.

1907 UNİFEB Başkanı Çetin: "Siyasi görüşümüz yok"
1907 Üniversiteli Fenerbahçeliler Birliği (UNİFEB) Yönetim Kurulu Başkanı Sercan Çetin ise her üyenin kendi görüşü olduğunu belirterek, "UNİFEB olarak bizim belli bir siyasi görüşümüz yok. Her üyemizin kendi görüşü var. Tribünde 'şöyle böyle tezahürat yapılsın' diye bir dayatmamız zaten olmaz" dedi.

Soruları yanıtlayan Çetin, tribünlerin özgür olmasını istediklerini vurgulayarak, şöyle devam etti: "Slogan atma, pankart, davul olsun biz hep özgürlüğü savunuyoruz. Ondan dolayı bu tip yasaklamalar faydadan çok zarar getirecektir. Tribünde pankart, davul ve slogan yasaklarını desteklemiyoruz. Bunlar tribün güzelliğini öldürecek şeyler. Tabii ki siyasi içerikli ve ırkçı pankartlara karşıyız ancak takımımızı desteleyecek pankartlar bile bazen yasaklanıyor."

Sercan Çetin, e-bilet uygulamasının ise biraz aceleye getirildiğini savunarak, "Taraftarın görüşü fazla alınmadan yapılıyor, bu yanlış. Yine yetkililer kendi başlarına karar vererek yapıyorlar. Taraftarlar mağdur olabilir. Ne olduğu tam bilinmeden 6 statta uygulanacak. Uygulanabirliği nedir bu uygulamanın. Anadolu'da oturup da kombine bilet alan üyelerimiz var. Her maça gelemiyorlar. Bazı maçlarda kombinelerini arkadaşlarına veriyorlar. E-bilete geçildiğinde bir sınırlama olacak. Kombinesini kullanamadığı diğer maçlarda ne olacak?" şeklinde konuştu.

Gündüz maçlarını desteklediğini kaydeden Sercan Çetin, "Ben şahsi olarak gündüz maçlarını destekliyorum. Gündüz, maçların daha iyi olacağını düşünüyorum. İngiltere'de her maç gündüz. Hafta sonu maçları oluyor, insanlar aileleriyle ve arkadaşlarıyla zaman geçiremiyor. Ancak alkol tüketimi ve tribün olayları konusunda gündüz maçlarının çok fazla faydası olacağını düşünmüyorum" diyerek sözlerini tamamladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!