Üniversiteli tarım işçileri

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteli tarım işçileri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2013 11:39

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden Amasya’ya mevsimlik işçi olarak aileleriyle gelen üniversite öğrencileri, zorlu şartlarda çalışarak okul harçlıklarını çıkarıyor.

Haberin Devamı

Yaşıtları gibi deniz kıyısı ya da alışveriş merkezleri yerine aileleri ile mevsimlik işçi olarak bölgeye gelen gençler, zorlu yaşam koşulları altında tarlalarda çalışarak okul harçlıklarını çıkarıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden Amasya’ya gelerek tarlalarda çalışan mevsimlik işçiler arasında üniversite öğrencileri dikkat çekiyor. Şanlıurfa Celal Bayar Üniversitesi Hemşirelik Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Fatma Sabah (21), yaz tatilini tarlada çalışarak geçiren öğrencilerden sadece biri.

Ailesi ile Şanlıurfa’dan Amasya’ya gelen ve soğan tarlasında çalışan Sabah, annesi, babası ve 8 kardeşi ile tarlada çalışarak okul harçlığını çıkarmaya çalıştığını söyledi. Bölgeye iş imkanı çıktığı için geldiklerini ifade eden Sabah, “Yazın çalışıyoruz kışın da okuyoruz. Okul harçlığı diyelim biz buna. Benim gibi yazın tarlalarda çalışıp, kışın okuyan birkaç arkadaşım daha var. Derslerin zor olduğunu söyleyip okulu bırakmak isteyen arkadaşlarım tarlada çalışmanın zorluğunu görseler eminim derslerine daha çok çalışırlar” dedi. Sıcakta tarlada çalışmanın güçlüklerini dile getiren Sabah, sıcakta çalışmanın ve oruç tutmanın zor olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 1. sınıf öğrencisi Ziyattin Cızlak (21) da her yaz mevsimlik işçi olarak Eskişehir, Bursa ve Amasya gibi illerde çalıştıklarını anlattı. Amaçlarının ailelerine yardımcı olmak ve okul harçlıklarını çıkarmak olduğunu dile getiren Cızlak, “Tarlada çalışmak, ders çalışmaktan daha zor. Bu yüzden okuyup iyi bir yere gelmek istiyorum” diye konuştu.

Çadırlarda elektriksiz ve susuz yaşam mücadelesi

Bölgeye çocukları ile gelen mevsimlik işçiler, yaşam mücadelesi veriyor. Elektrik ve su olmayan çadırlarda kalan mevsimlik işçilerden Havaş Tuzcan (55) da 10 çocuğu ile bölgeye geldiklerini, çocuklarının sıcağa rağmen hem tarlada çalıştığını hem de oruç tuttuğunu söyledi. İl genelinde yaklaşık 4 bin mevsimlik işçinin çalıştığı ve hazırladıkları 7 çuval için günde 28 lira kazandıkları öğrenildi. Birçok zorlukla mücadele eden mevsimlik tarım işçileri buna rağmen eğlenmekten de geri kalmıyor. Tarım işçileri tarlada iş aralarında cep telefonundan çaldıkları müzik eşliğinde halay çekerek eğleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!