Sıkıntılı YAŞ

Güncelleme Tarihi:

Sıkıntılı YAŞ
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2013 01:41

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) terfi ve emekliliklerin görüşüleceği yaz dönemi Yüksek Askeri Şûra bugün başlıyor.

Haberin Devamı

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başkanlığındaki YAŞ, geçmiş yıllardaki gibi 4 değil 3 gün sürecek. Daha önceki yıllarda Ergenekon ve Balyoz davaları nedeniyle kriz yaşanan YAŞ’ın bu yıl da Askeri Casusluk davası ve 28 Şubat iddianamesi nedeniyle sıkıntılı geçmesi bekleniyor.

BUGÜN başlayacak Yüksek Askeri Şûra (YAŞ), askerlerin yargılandığı dava sayısının artması nedeniyle daha kritik bir öneme sahip. Şûra öncesi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Nezih Damcı ile Hava Teknik Okullar Komutanı Tümgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu’nun istifa ettikleri haberleri gündeme bomba gibi düştü. Dün itibariyle Damcı’nın istifa dilekçesi karargâha ulaştı. İstifaların işleme konulup konulmayacağı YAŞ’ta netleşecek.

KARA’DA İLGİNÇ İDDİALAR

Hava Kuvvetleri’ndeki bu duruma, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu’yla ilgili iddia da eklenince, yeni Kara Kuvvetleri Komutanı’nın kim olacağı merak uyandırdı. Bu yıl emekliye ayrılacak Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu’nun yerine Orgeneral Bekir Kalyoncu’nun geçmesi bekleniyordu. Ancak hükümetin, isminin Ergenekon davası ve Karargâh Evleri yöneticileri arasında geçtiği iddiaları nedeniyle Kalyoncu’ya sıcak bakmadığı ileri sürülüyor. 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman’ın ismi 28 Şubat iddianamesinde geçtiği için hükümetin bu isme de olumlu yaklaşmadığı iddia ediliyor. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, 2 yılını dolduruyor. Kalyoncu’nun jandarmadan ayrılması halinde Akar bu göreve gelebilir veya karargâh dışında kıta görevine çıkabilir.

HAVA’DA 2 İHTİMAL

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten’in görev süresinin uzatılmasının yanı sıra emekli olma ihtimali de bulunuyor. Emmekli olması halinde Eskişehir 1’inci Hava Taktik Komutanı Korgeneral Abidin Ünal veya Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Akın Öztürk’ün, bu yıl orgeneralliğe yükseltilip kuvvet komutanlığına atanmaları gündeme gelebilir. Kıdeme göre Ünal ağır basıyor. Bu durumda Akın Öztürk’ün Harp Akademileri Komutanı olması gündeme gelecek.

DENİZ DE ÇOK KARIŞIK

Deniz Kuvvetleri’nde ise Oramiral Emin Murat Bilgel’in görev süresinin uzatılma ihtimali var. Ancak kulislerde, Bilgel’in personeline yönelik davalar nedeniyle görevde kalmaya sıcak bakmadığı konuşuluyor. Bilgel’in emekliliği halinde yerine Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele’nin geçmesi gerekiyor. Ancak Kösele, İzmir’deki askeri casusluk davasında sanık olduğu için komutan olmasının önü tıkalı. Bu durumda en şanslı isim Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Bülent Bostanoğlu. Ancak Bostanoğlu aynı zamanda Balyoz ve askeri casusluk davalarına tepki olarak istifa edip emekliliğini isteyen Nusret Güner’in yerine de Donanma Komutanlığı’na vekalet ediyor. Bostanoğlu’nun terfi etmesinde sıkıntı yok ancak teamüllere göre 2 yıl asaleten Donanma Komutanlığı yapmadan kuvvet komutanı olacak.

BALYOZ CEZALILARI EMEKLİ

Balyoz’dan ceza alan ancak YAŞ üyelikleri devam eden orgeneraller Nusret Taşdeler (karacı) ile Bilgin Balanlı’nın (havacı) bu yıl ‘or’lukta 4 yılları dolduğu için emekli olmaları bekleniyor.

Haberin Devamı

Özel’le sahura kadar mesai

BAŞBAKAN Erdoğan, önceki gün Resmi Konut’ta Genelkurmay Başkanı Org.Necdet Özel’e iftar verdi. Sahura kadar konutta kalan Özel ile Erdoğan, YAŞ ile ilgili değerlendirme yaptı. Dün de Erdoğan, Özel’le 5 dakika süren sürpriz bir görüşme daha yaptı. Ümit ÇETİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!