İşte YAŞ'ta atanması beklenen komutanlar

Güncelleme Tarihi:

İşte YAŞta atanması beklenen komutanlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2013 13:00

TSK'da komuta kademesinde değişikliklerin yaşanacağı, Kara, Hava ve Deniz Kuvvet komutanlarının değişmesinin beklendiği Yüksek Askeri Şura, yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanacak. Toplantıda, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı'nda, 15'i tutuklu olmak üzere toplam 103 general ve amiralin terfi ve atamaları görüşülecek.

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanlığı'nda yapılacak Şura'ya Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile YAŞ üyesi 9 orgeneral ve 1 oramiral katılacak. Toplantıda Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı'nda, 15'i tutuklu olmak üzere toplam 103 general ve amiralin terfi ve atamaları görüşülecek.

3 KOMUTANIN DEĞİŞMESİ BEKLENİYOR AMA...

Orgeneral Necdet Özel'in, Ağustos 2015'e kadar Genelkurmay Başkanlığı görevine devam etmesi bekleniyor. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten'in ise emekli edilmesi bekleniyor.

Bu çerçevede, komuta kademesine atanacak isimler de Ankara kulislerinde konuşulmaya başlandı.

EN BÜYÜK KARIŞIKLIK DENİZ KUVVETLERİ'NDE

Bu yıl YAŞ toplantısında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı konusunda mevcut teamüller de, Kuvvet komutanlığına atanacak oramiral kalmadığı için değişecek. Teamüllere göre 2 yıl Donanma Komutanlığı yapan isim Deniz Kuvvetleri Komutanlığı görevine atanıyordu. Ancak, Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner'in istifası nedeniyle bu yılki YAŞ'ta bu teamülün işlemesi söz konusu olmayacak.

Haberin Devamı

Bunun yerine, iki alternatif var; İlki, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel'in görev süresinin bir yıl uzatılması ve bir koramiralin terfi ettirilip Donanma Komutanlığı'na atanması.

İkinci alternatif ise, mevcut Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bilgel'in emekliye sevk edilmesi, yerine de bu yıl Oramiralliğe terfi edecek olan Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Bülent Bostanoğlu'nun doğrudan atanması. Ancak bu durumda da, Donanma Komutanlığı görevinin Koramiral rütbesine indirilmesi söz konusu olabilecek.

HAVA KUVVETLERİ'NDE DURUM

Benzer bir durum Hava Kuvvetleri Komutanlığı için de geçerli; Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bu yıl terfi sırasına girecek olan Korgeneral Abidin Ünal'ın atanması bekleniyor. Askeri teamüllere göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Harp Akademileri Komutanı atanıyordu. Geçen yıl ise Harp Akademileri Komutanlığı'na Kara Kuvvetleri kökenli bir isim olan Korgeneral Raif Akbaş atanmıştı.

Haberin Devamı

Kulislere göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Korgeneral Abidin Ünal'ın atanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu'nun da Kara Kuvvetleri Komutanı olarak atanması bekleniyor.
Kalyoncu, Kara Kuvvetleri komutanı olarak atanması halinde, bir sonraki Genelkurmay Başkanlığı için de en güçlü aday olacak. Bu durumda, 2015'ten itibaren 2 yıl süre ile Genelkurmay Başkanı olmasının önü açılacak.

TUTUKLU SUBAYLARIN DURUMU DA BELLİ OLACAK

YAŞ toplantısında alınacak kararlar, Ergenekon, Balyoz, askeri casusluk gibi davalar nedeniyle halen tutuklu olan subayların durumunu da açıklığa kavuşturacak. Halen tutuklu durumda 15 general ve amiral ile, 235 subay ve astsubay bulunuyor.
Daha önceki şura toplantısında tutuklu generallerin durumu dondurulmuş, bunlar terfi edilmemişti. YAŞ toplantısında, emeklilik süresine ulaşan tutuklu general ve subaylar da emekli edilmesine karar verilmesi, diğerlerinin durumunun askıda bekletilmesi bekleniyor.
Bu çerçevede halen tutuklu durumdaki YAŞ üyeleri Org. Bilgin Balanlı ile Org. Nusret Taşdeler'in ise bu yıl emekli olabileceği belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!