İsrail mahkemesine göre Vanunu hala tehlikeli

Güncelleme Tarihi:

İsrail mahkemesine göre Vanunu hala tehlikeli
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2004 16:20

İsrail mahkemesi, İsrail'in nükleer silah sahibi olduğunu dünyaya duyuran nükleer silah uzmanı Mordehay Vanunu'ya yönelik yurtdışına seyahat yasağını kaldırmayı reddetti.

Haberin Devamı

Daha fazla bilgiye sahip olabileceği düşüncesiyle yurtdışına çıkması yasaklanan 49 yaşındaki Vanunu, yüksek mahkemenin ilgili kararı üzerine yaptığı açıklamada, “Bugün çok üzücü ve utanç dolu bir gün” dedi.

Vanunu, İngiliz Sunday Times gazetesine İsrail'in güneyinde 9 yıl görev yaptığı Dimona nükleer santraliyle ilgili bilgi sızdırdığı gerekçesiyle 1986 yılında 18 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

“KENNEDY SUİKASTINDA İSRAİL'İN PARMAĞI OLABİLİR”

Vanunu, İsrail'in, 1963'te öldürülen ABD Başkanı John F. Kennedy'ye düzenlenen suikasta karışmış olabileceğini de iddia etti. 

Vanunu, “Tam olarak emin olmadığımız işaretlere göre, Kennedy, dönemin İsrail Başbakanı David Ben Gurion'a Dimona nükleer santralinde olan biteni açıklığa kavuşturması yönünde baskı yaptığı için öldürüldü” ifadesini kullandı. 

Mordehay Vanunu, kendisinin İsrail'in nükleer potansiyeli konusunda yaptığı açıklamaların, “bu ülkeyi Ortadoğu'nun tamamını tehdit eden gerçek bir tehlike olarak düşünmek için yeterli olduğunu” savundu. 

Uluslararası Atom Enerjisi Başkanı Muhammed El Baradei'nin İsrail'i ay başında ziyaret etmesini de eleştiren Vanunu, “İsrail'in kendisine Dimona nükleer reaktörünü denetleme izni vermemesinden sonra, El Baradei'nin bu ziyaretten vazgeçmesi gerekirdi” ifadesini kullandı. 

Vanunu, İngiliz Sunday Times gazetesine İsrail'in güneyinde 9 yıl görev yaptığı Dimona nükleer santraliyle ilgili bilgi sızdırdığı gerekçesiyle 1986 yılında 18 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 

İsrailli yetkililer, 3 ay önce serbest bırakılan Vanunu'nun yabancı basına demeç vermesini ve ülkeden çıkmasını yasaklamıştı.
 

Haberin Devamı

Mordehay Vanunu, İsrail'in nükleer gücüne ilişkin açığa vuracak başka bir şey bilmediğini ve yurtdışında yaşamak istediğini söylemişti. İsrail, bugüne kadar, nükleer silaha sahip olduğu yönündeki haberleri ne yalanladı, ne de doğruladı.

ÜRDÜN, DİMONA'DAN RADYASYON SIZINTISI YOK

Ürdün hükümeti, İsrailli nükleer teknisyen Mordehay Vanunu'nun iddialarını reddederek, İsrail'in Dimona nükleer tesisinden, Ürdün'ü etkileyen bir radyasyon sızıntısı olmadığını açıkladı.

Haberin Devamı

Hükümet sözcüsü Esma Kader, Ürdün'ün Nükleer Enerji Komisyonu'nun, bölgede sürekli ölçüm yaptığını ve tesise çok yakın bölgelerde, anormal bir radyasyon seviyesinin saptanmadığını söyledi.

İsrailli nükleer teknisyen Mordehay Vanunu, İsrail'deki Dimona nükleer santralinin yıpranmış bir halde olması nedeniyle Ortadoğu'da, Ukrayna'daki Çernobil faciasına benzer bir facia meydana gelme riski bulunduğunu söylemişti.

Vanunu, Arap El Hayat gazetesine yaptığı açıklamada, Ürdün'ün, İsrail sınırı yakınlarındaki bölgelerde yaşayan vatandaşlarını, radyasyon bulaşmadığından emin olunması için tıbbi denetimden geçirmesi gerektiğini belirtmişti.

VANUNU: ORTADOĞU'DA İKİNCİ ÇERNOBİL RİSKİ VAR

Haberin Devamı

Vanunu, İsrail'deki Dimona nükleer santralinin yıpranmış bir halde olması nedeniyle, Ortadoğu'da Ukrayna'daki Çernobil faciasına benzer bir facia meydana gelme riski bulunduğunu söyledi.

Vanunu, Arap El Hayat gazetesine yaptığı açıklamada, 40 yıl önce İsrail'in güneyinde inşa edilen bu santralin, bir kaza meydana gelmesi halinde ”ikinci Çernobil olacağı” ve bu santralden sızabilecek nükleer radyasyon nedeniyle komşu ülkelerdeki milyonlarca kişinin tehdit altında bulunduğu uyarısında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!