TRT ekranlarında şoke eden sözler

Güncelleme Tarihi:

TRT ekranlarında şoke eden sözler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2013 16:08

TRT’de canlı yayınlanan iftar saati programında "Hamilelerin sokağa çıkması terbiyesizliktir" diyen Avukat Ömer Tuğrul İnançer’e tepki yağdı. Diyanet’ten, "Dinimizde kadına tecrit yoktur" açıklaması gelirken, TRT sözlerle ilgili olarak, “Bu kurumu bağlayan bir görüş değildir” dedi.

Haberin Devamı

TRT 1’de iftar saatlerinde yayınlanan ‘Ramazan Sevinci’ programının önceki günkü konuğu Türk tasavvuf düşünürü ve avukat olan Ömer Tuğrul İnançer’in sözleri gündeme damgasını vurdu. Programda Şeyh Vefa’nın menkıbelerinden bahseden İnançer, hamile kadınlar hakkında yaptığı yorum ile herkesi şaşırttı. Canlı yayınlanan programın ardından İnançer'in bu sözlerine tepki yağdı.

İŞTE ŞOKE EDEN O SÖZLER - VİDEO

DİNDE KADINA TECRİT YOK

Diyanet’tin Alo Fetva Hattından konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:

"Kadın hastaneye gidecek, alış veriş yapacak. Hamile kadının dışarı çıkmaması söz konusu değil. Zaten dinde de kadına tecrit diye bir şey yok. Hamile kadına da tecrit yok. Aksine anne olmak ödüldür. Ancak, her kadın dikkat etmeli ama hamile kadın giyimine kuşamına daha çok dikkat etmeli. Göbeğini sırtını gösterecek kıyafetler giymemeli. Açıklamayı kim yaparsa yapsın biz dini Kuran-ı Kerim’den ve Hz. Peygamberimizin (S.A.V) hayatından öğreniriz."

Haberin Devamı

TRT : KONUĞUN KENDİSİNİ BAĞLAYAN SÖZLER

TRT yetkilileri ise, "Canlı yayın sırasında takdir edilir ki, konuğun ne söyleyeceğini bilemeyiz. Bu kurumu bağlayan bir görüş değildir. TRT’de 15 farklı TV kanalı, 18 farklı radyo ve günlük 670 program yayınlanıyor. Bu tür kazalar olabilir. Olumlu ya da olumsuzluklar sahibini bağlar" açıklamasını yaptılar.

ANNE VE BEBEK SAĞLIĞI İÇİN ZARARLI

Ankara Üniversitesi Kadın Doğum Uzmanı Murat Sönmezer ise hamile kadının sokağa çıkmamasının, hareket etmemesinin anne ve bebek sağlığı için çok sakıncalı olduğunu belirterek, "Yapılan açıklama ileri derecede bilimsel temelden uzak, işin ehli olmayan kişilerce yapılmış. Böyle açıklamalar dikkate alınmamalı" dedi.

SİYASİLER DE TEPKİ GÖSTERDİ

Ömer Tuğrul İnançer'in TRT'deki sözlerine siyasi isimlerden de tepki geldi. AK Partili Nimet Baş, " Hamile kadına sokağa çıkma demek, mantık dışıdır" derken MHP'li Oktay Vural ise, "Başbakan, gelin ve damatla çocuk pazarlığı yapınca ayıp değil mi?" diye konuştu.

Ak Parti İstanbul Milletvekili, eski Milli Eğitim ve Devlet Bakanı Nimet Baş da, İnançer'in sözlerine, "kadınlara, erkeklerin estetik algısına göre sınırlama getirilemez" diyerek tepki gösterdi.

Haberin Devamı

İnançer'i tanıdığını, bu sözleriyle ne demek istediğini kendisinin açıklamasının uygun olacağını da kaydeden Baş, "ancak şunu söyleyebilirim; Hamile kadına sokağa çıkma demek, mantık dışıdır. Hamile kadın 6 ay, 7 ay, 9 ay, hamilelik süresi boyunca evde hapis mi kalacak? Bu sözlerin dini bir dayanağı yok. Gelenek, görenek, ananalerde de hamile kadın sokağa çıkmasın diye birşey yok. Dolayısıyla bu sözler sadece bir kişinin estetik algısıyla ilgili. Şahsen ben, kadınlara erkeklerin estetik algısına göre sınırlama getirilemeyeceğine inanıyorum" dedi.

Baş, hamileliğin "bir ceza gibi görülmesi" ve hamile kadının eve kapatılmasını" da çok sakıncalı gördüğünü vurguladı.

Haberin Devamı

TOPRAK: "SÖYLEYECEK SÖZ BULAMIYORUM"

Şok sözlere bir tepki de CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak'tan geldi. Toprak, "söyleyecek söz bulamıyorum" diyerek tepki gösterdi.

Bir tasavvuf düşünürünün böyle konuşmasının "iyice vahim" olduğunu vurgulayan Toprak, "Kadına karşı ayrımcılığın, kadına karşı şiddetin kökeninde de bu bakışı. Bir tasavvuf düşünürünün böyle bir ifade kullanması ayrıca vahim" dedi.

VURAL: "PEKİ BAŞBAKAN'IN YAPTIĞI AYIP DEĞİL Mİ?"

MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural ise İnançer'e, "hamile sokağa çıkınca ayıpmış. Peki Başbakan Erdoğan 3 çocuk yapın, 5 çocuk yapın deyince ayıp değil mi? Başbakan, gelin ve damakla çocuk pazarlığı yapınca ayıp değil mi?" sözleriyle tepki gösterdi.

Haberin Devamı

TRT'nin bu tip yayıncılık yapmasını da eleştiren MHP'li Vural, "TRT zaten MHP dışında herkesi ekrana çıkarıyor" ifadesini kullandı. Vural şöyle konuştu;
"TRT, Türkiye'nin radyo-televizyonu olmaktan çıktı. Milli olmaktan da çıktı. Bu milletin vergileriyle bu yayınları yapıyorlar. Kimleri ekrana çıkarıyorlar. Tek yanlı propaganda kurumu haline dönüştü."

İnançer'in hamile kadınlar konusundaki sözlerine de tepki gösteren Oktay Vural, "Neyin ayıp olduğu, neyin olmadığı hükmünü nasıl veriyor? 6 aylıkken ayıpmış, ne zaman ayıp olduğunu nasıl belirliyor? Kriteri nedir? Kanun mu çıkartacaklar hamile kadın ne zaman evden çıksın, ne zaman çıkmasın diye?" dedi.

Vural şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Göz zevkini bozuyormuş. Kadına böyle bakıyor bunlar. Aklı fikri nerede. Hamilelik ilan edilmezmiş. Peki Başbakan kalkıp 3 çocuk pazarlığı yapınca ayıp olmuyor mu? Gelin ve damatla alenen çocuk pazarlığı yapması Başbakan'ın ayıp değil mi?"

SERTER: "DELİ SAÇMASI"

Konuyla ilgili Hürriyet’e açıklama yapan CHP’li Nur Serter, "Bu açıklamalar deli saçması. Kadın hamileliği tek taraflı yapmış gibi gösteriliyor. Kadını aşağılayan, sadece cinsel bir meta gibi gösteren bir açıklama. Aslında açıklamanın kendisi aşağılık. Üstelik açıklama TRT’de yapılıyor. Hiçbir dönemde böyle bir bağnazlık yok. Bu ne dine, ne inanca, ne de insanlığa sığmaz. Bence adamı müşahade altına alıp tedavi etmeliler" dedi.

NAZLIAKA: "SOLUDUĞUMUZ HAVAYA KARIŞIYORLAR"

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ise hamile kadınların sokakta dolaşmasını terbiyesizlik olarak niteleyen zihniyeti kınadığını belirterek, şu tepkiyi gösterdi :
"Kadınların ne söylemesi, kaç çocuk doğurması, ne şekilde doğurması gerektiğini dikte eden anlayışı kabil edilemez buluyorum. Artık bu ülkede kadınlarla uğraşmaktan vazgeçsinler. Neredeyse kadınların soluduğu havaya da müdahale edecekler. Benim mücadelem bu karanlık zihniyetler temizlenene kadar devam edecek."

MHP'Lİ DEMİREL: "MAKSADINI AŞAN BİR CÜMLE"

MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel de konuşmanın bütününe bakılması gerektiğini söyledi. Demirel, "Konuk aslında daha evlenmemiş insanların bile kaç çocuk olacağını konuşmasının ya da yeni hamile kalan kişinin bunu her yerde söylemesinin adabımıza uygun olmayacağını söylüyor. Ancak ‘hamile kadın dışarı çıkmasın demek’ maksadını aşan bir cümle" dedi.

NE DEMİŞTİ

Şeyh Vefa’nın hanımının haram lokma yemesiyle ilgili bir hikayesini anlatan İnançer, konunun hamileliğe gelmesi üzerine şu ilginç yorumu yaptı:
"Hamileliği davul çalarak ilan etmek bizim terbiyemize aykırıdır. Böyle karınla sokakta gezilmez. Her şeyden önce estetik değildir. 7-8 aydan sonra anne adayı biraz hava almak için beyinin otomobiline biner, biraz dolaşır. Sonra akşam üstü çıkarlar. Şimdi ise maşallah, kanatlısı kanatsızı televizyonlarda uçuşuyor. Ayıptır ayıp. Bunun adı realizm değildir. Bunun adı terbiyesizliktir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!