Güney komşumuz değişti

Kapalı kapılar arkasında bir toplantı. Tayyip Erdoğan başkanlığındaki toplantıda BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da var.

Haberin Devamı

Konu Suriye, Kürtler, Güneydoğu.
Davutoğlu: “Esad artık hiçbir şey yapamaz. Yine de, bir şey yapmaya kalkarsa, Suriye’deki Kürtler size sığınır”.
Demirtaş
itiraz ediyor: “Söylediğiniz doğru değil, oradaki Kürtler Türkiye’ye sığınmaz, doğrudan özerklik ilanına giderler”.

PYD’YE PETROL

Suriye’de yaşananlar Selahattin Demirtaş’ı haklı çıkarıyor.
Büyük strateji dehası Davutoğlu bir kez daha yanılıyor. Aldığı istihbarat yanlış. Değerlendirmeleri zaten hep yanlış. Yanlışın sonucu var. Türkiye, Suriye politikasında iflas ediyor. Bugüne kadar Suriye ile ilgili hiçbir öngörüsü gerçekleşmiyor.
Esad petrol gelirlerinin bir bölümünü PKK’nın Suriye kanadı PYD’ye veriyor. PYD Suriye’nin kuzeyine, bizim güney sınırımıza yerleşiyor, orası Kürtlerin denetimine geçiyor.
Kuzey Irak zaten yıllardır özerk Kürt Bölgesi. Kuzey Suriye ve Kuzey Irak ile birlikte, Türkiye’nin güneyi Kürt bölgesine dönüşüyor.
Haritalara aldanmayın siz, bizim güney komşumuz fiilen değişiyor, Irak ve Suriye’nin yerini Kürt bölgesi alıyor.

ERBİL ZİRVESİ

Türkiye, İran, Irak ve Suriye’den gelen Kürt temsilciler, Erbil’de toplanıyor. Barzani hedefi açıklıyor, “Dört ülkedeki Kürtlerin katılımıyla Kürt devleti”.
Türkiye ne yapıyor? İran, Irak ve Suriye ile yaşanan yanlışlıklar komedyası, AKP’nin “açılım” politikası ile birleşiyor. Adım adım Kürt devletine doğru gidiyoruz.
Güneydoğu’da Kürtler fiilen “Burası bizim” diyor. Dağlarda “önce vatan” yerine artık “önce PKK” yazıyor. Güneydoğu’yu yönetmek üzere her türlü hazırlık yapılıyor. En simgesel adımlarından biri, “bölgede PKK şehitliği” kurmak. İddiaya göre, asker buna engel olmak istiyor, hükümet askere engel oluyor. Her şey uyum içinde yürüyor.

ÖCALAN SORUNU

Buna rağmen, önemli bir sorun henüz ortada. İçeride ve dışarıda çok baskı var, “Öcalan özgürlüğüne kavuşsun”. Açılım politikasının gelip dayandığı kritik eşik bu.
AKP bu eşiği nasıl aşacağını kara kara düşünüyor. Böyle bir adımın Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce atılması imkânsız. Sonra atılacak gibi olsa bile, bu adım AKP’yi siyasetten siler.
AKP’nin kendi içindeki hesaplar ve yanlışlıklar devam ededursun, güneyde komşularımız fiilen değişiyor. Erbil toplantısı ile birlikte, bunların bizde etkisiz kalmasını düşünmek hayal olur.

Haberin Devamı

Faiz lobisi huzurunuzda

TIPKI “komşularla sıfır sorun”
hedefi ve verilen sözü gibi, tıpkı “işkenceye sıfır tolerans” hedefi ve verilen sözü gibi, faizde de, hedefi ve verilen sözü AKP on ikiden vuruyor.
Tayyip Erdoğan bu yılın başında ve defalarca, “Sıfır reel faiz olacak”, “Ben vatandaşımı faize ezdirmem”, “Milletimizin bir kuruşunu bile faiz lobisine yedirmem” diyor.
Asıl hedefi Gezi eylemlerinde vuruyor, Gezi’de her türlü fenalığın anası ve danası “faiz lobisi”. Bunu yüz kere, bin kere dünyaya ilan ediyor.
Önceki gün Merkez Bankası faizleri 6.50’den yüzde 7.25’e yükselttiğini açıklıyor.
Böylece faiz lobisinin adresi belli oluyor. AKP’nin ta kendisi.

Haberin Devamı

RTÜK’te sürpriz

KULİSİNİ
ve her türlü hazırlığını tamamlıyor RTÜK Başkanvekili Taha Yücel, kendisini yeni RTÜK Başkanı olarak görüyor. Başkan Davud Dursun’un yerine.
Ne ki, bir hata yapıyor. RTÜK’ün bağlı bulunduğu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın içine sindiremediği, hakkında Deniz Feneri yolsuzluk iddiaları bulunan Zahid Akman’ın TV Yayıncılar Derneği başkanlığına seçilmesini sağlıyor. Muhtemelen, Arınç’ın gözünde başka kusurları da ortaya çıkıyor.
RTÜK başkanlık seçiminden iki sonuç çıkıyor. İlki, başkanvekili olan ve başkanlık bekleyen Taha Yücel yeni seçimde bırakın başkanlığı, başkanvekili bile olamıyor. Başkan yine Davud Dursun.
İkincisi, TV Yayıncılar Birliği eylülde yeniden başkan seçimine gidiyor, Zahid Akman’ı başkanlıktan düşürmek üzere.

Yazarın Tüm Yazıları