İnönü Stadı'ndaki yapı 'Gizli dehliz' mi

Güncelleme Tarihi:

İnönü Stadındaki yapı Gizli dehliz mi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2013 13:23

Dün İnönü Stadı yıkımında ortaya çıkan tonozlu yapı, iş makineleri tarafından parçalandı. Arkeoloji Müzesi yetkilileri "Yapılan suç, çalışma durdurulmalı" dedi. Parçalanan yapının tarihi eser olması ihtimaline karşı inceleme başlatıldı. İşte dün bulunan o yapı, 21 Mayıs 1998'de, İnönü Stadyumu'nun çimleri yenilenirken yaşanan bir olayı akıllara getirdi. Yenileme sırasında toprak kaldırılınca alttan dev dehlizler çıktı. Hürriyet Gazetesi Muhabiri Hayrettin Karateke o gün stada gitti ve dehlizleri görüntüledi.

Haberin Devamı

İşte 1998'in Mayıs ayında Hürriyet'te yer alan Hayrettin Karateke'nin o haberi:

Yeraltında gizli dehliz

İnönü Stadı’nda yenileme çalışmaları yapılırken, Taksim yönündeki kalenin önünde iki otomobilin yanyana sığabileceği genişlikte bir dehliz bulundu. Dehlizin eski Gazhane ile Dolmabahçe Sarayı’nı bağladığı öne sürüldü.

YARIM asırdır binlerce futbol karşılaşmasına sahne olan İnönü Stadı’nda futbolcuların tarihi bir dehliz üstünde top koşturdukları ortaya çıktı. Stadı yeniden çimlendirmek için yapılan kazı sırasında, Taksim yönündeki kalenin önünde bir dehliz bulundu. İki otomobilin yanyana sığabileceği genişlikteki esrarengiz dehlizin, eski Gazhane ile Dolmabahçe Sarayı’nı bağladığı öne sürüldü.

Beşiktaş Jimnastik Kulubü’ne 49 yıllığına kiralanan İnönü Stadı’nın harap olan çim zemini yenileme çalışmaları, sezon bitimine iki hafta kala başladı. Çimlendirme konusunda uzman olan şirketin çalışanları, önce sahanın eski çimlerini kazıdılar. Daha sonra drenaj kanalları yapımı için 70 santimetre derine inillirken, bir kepçe de çıkan toprakları boşaltmaya başladı. Bu arada, Taksim yönündeki kalenin önünde çalışan kepçe, sert bir zemine rastladı. Operatör, taş olduğunu sandığı bölümü kepçeyle çıkarmak istedi. Fakat sert cismin taş olmadığı, tuğla parçaları olduğu görülünce kazı durduruldu.

Haberin Devamı

Yapılan ilk incelemede kazı yapan kepçenin, bir dehlizin tavanında delik açtığı anlaşıldı. Yaklaşık 50 santimetre çapındaki delikten, el feneriyle aşağıya bakan görevliler, dehlizin iki otomobili alabilecek genişlikte olduğunu söylediler. Tarihi dehlizden küçük bir su akıntısı olduğu görüldü. Esrarengiz dehlizin Bizans mı, yoksa Osmanlı döneminden mi kaldığı anlaşılamadı. Geniş dehliz konusunda Dolmabahçe Sarayı’nda sultanların tehlike anındaki kaçış yolu, gazhaneden saraya gaz taşımada kullanıldığı, sarayın su ihtiyacı veya kanalizasyon için yapılmış olabileceği yorumları yapıldı.

Öte yandan, İnönü Stadı’nın yeni çimlerinin Hollanda’dan, halı gibi rulolar halinde getirilerek 8 bin 500 metrekare alana serileceği belirtildi. 2.5 santim kalınlığındaki çimlerin, özel ağ içinde yetiştirildiği için yerinden sökülemeyeceği, çim alanın altına da yağmur sularının boşaltımında kullanılmak üzere 2,5 kilometre hortum döşeneceği bildirildi. Sadece çimlerin 36,5 milyar liraya malolacağı da öğrenildi.

21 Mayıs 1998 tarihli Hürriyet Gazetesi'nin 7. sayfası.

İnönü Stadındaki yapı Gizli dehliz mi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!