Suriye’deki Türk toprağına askeri takviye

Güncelleme Tarihi:

Suriye’deki Türk toprağına askeri takviye
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2013 13:05

SURİYE’deki Türk toprağı olan ve Türk askerinin nöbet tuttuğu Süleyman Şah Türbesi içindeki karakolun güvenlik önlemleri arttırıldı.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre daha önce 15 asker ve başlarındaki 1 astsubayın koruduğu türbedeki asker sayısı, PKK’nın uzantısı PYD’nin bölgede etkin olmaya başlamasıyla arttırıldı ve buraya daha deneyimli rütbeliler gönderilmeye başlandı. Türkiye’ye karayoluyla 30 kilometre mesafede olan, Fırat Nehri kıyısındaki Türk bayrağının dalgalandığı türbe, Şanlıurfa 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı’na bağlı askerlerin içinde bulunduğu karakol tarafından korunuyor.

PYD TEDİRGİN ETTİ

Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı bölgede bulunan karğydakola karşı Suriye’de iç savaşın başlamasından bu yana herhangi bir tehdit olmadı. Ancak, PYD’nin kuzey bölgelerde etkin olmaya başlamasıyla birlikte bu karakola yönelik tehdit nedeniyle güvenlik arttırılmaya başlandı. Üst düzey komutanların da sık sık karakola denetleme amacıyla gittiği öğrenildi. Alınan bilgiye göre Suriye’deki çatışmaların yoğunlaşmasına rağmen yurt dışındaki tek Türk toprağı olan Süleyman Şah türbesinin korunmasına ve saygı nöbetine devam edilecek.
Süleyman Şah, 1086 yılında 2 muhafızı ile birlikte Fırat Nehri’ni geçerken şehit olunca, bölgede bulunan Caber Kalesi’nde toprağa verildi. Yıllar sonra Yavuz Sultan Selim tarafından fethedilen bölgede Süleyman Şah adına türbe yaptırıldı. Türbe, 20 Ekim 1921’de Fransızlar ile yapılan anlaşma kapsamında Suriye sınırları içinde kaldı ancak bulunduğu alan Türk toprağı sayıldı. Lozan Anlaşması ile bu hak aynen korundu. Süleyman Şah ve iki muhafızının mezarlarının bulunduğu 8 bin 797 metrekare alanı Türk askerleri koruyor.

Haberin Devamı

ANADOLU FATİHLERİNDEN

Kutalmışoğlu Gazi Süleyman Şah’ın 1040’lı yıllarda doğduğu kabul ediliyor. 1071’de Alparslan’ın zaferinin ardından Anadolu fatihleri olarak anılan Türkmen beylerindendi. Anadolu'daki ilk Müslüman Türk devleti Selçukluların kuruluşu ve genişlemesinde fetihleriyle rol aldı. Selçuklu beylerinden Melik Şihabeddin Kutalmış Bey’in dört oğlundan (Mansur, Süleymanşah, Alp Yülüg, Devlet) biriydi. İznik fethinin ardından 1082’de Çukurova’ya giderek Tarsus’u fethetti. Ertesi yıl Adana ve bütün Kilikya beldelerini, 1084’da Antakya’yı aldı. Birliğiyle Fırat nehrinden geçerken Kayı boyundan iki askerle boğularak öldüğü tahmin ediliyor. İki askeriyle birlikte Caber Kalesi’nde defnedildiği kabir, sonradan türbeye dönüştürüldü. Türkiye'nin Fransa ile yaptığı Ankara Antlaşması ve Lozan Antlaşması’na göre kale ve türbe Türkiye toprağı sayılıyor. Yaşamı ve ölümüyle ilgili tarihçiler çok farklı tezler ileri sürüyor. Bazı tarihçilere göre 5 Haziran 1086’da Süleymanşah, Selçuklu hükümdarı Melikşah’ın kardeşi ve Şam hakimi Tutuş ile Halep yakınlarında savaştı. Tutuş karşısında bozguna uğradıktan sonra muhafızlarıyla savaş meydanından uzaklaştı. Bu tarihçiler, peşinden gelen Tutuş’un yetişmesi üzerine Süleymanşah’ın kılıcıyla canına kıydığını savunuyorlar.

Suriye’deki Türk toprağına askeri takviye

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!