Öcalan’la görüştüm diye Türkiye’ye giremiyorum

Güncelleme Tarihi:

Öcalan’la görüştüm diye Türkiye’ye giremiyorum
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2013 01:17

Milletvekilleri olduğu 1992 yılında Bekaa Vadisi’nde Abdullah Öcalan’la görüşen Midilli Belediye Başkanı Dimitrios Vounatsos’un Türkiye’ye girişi o dönem yasaklandı.

Haberin Devamı

Vounatsos, PKK’yla barış sürecine girildiği belirterek, “Benim yasağım ne zaman bitecek?” diye soruyor. Midilli ile Ayvalık arasında 14 mil var. Ama o, aradaki denizi aşıp Türkiye’ye giremiyor. Vounatsos, Midilli-Türkiye ilişkilerinin gelişmesi için fikirler de üretse sınırdan girişi yasaklı. Yasağın nedenine gelince... Türkiye’de PKK terörünün tırmandığı yıllar. 20 Mart 1992’de bir grup Yunan milletvekili, Öcalan’ı Bekaa Vadisi’ndeki kampta ziyaret eder. Bu vekiller iktidardaki PASOK’a mensup Lefteros Varivakis, Dimitrios Vounatsos, Elizabeth Papazoi ve Kostas Baduvas’dir. İşte bu ziyaret ve sonrasındaki açıklamaların ardından Vounatsos da kara listeye alınır. 15 sene milletvekilliği yapan Vounatsos daha sonra Midilli Belediye Başkanı olur. PKK ile barış sürecine sevindiğini ancak hakkındaki yasağın hâlâ kalkmamasına anlam veremediğini belirten Vounatsos, şunları söylüyor:

TÜRK DOSTLARIM VAR

“15 yıl milletvekilliği yaptım. Dış İlişkiler Komisyonu’nda tüm dünyayı dolaştım. Bu süreçte de ‘Bu adamlar acaba ne istiyor’ diye Öcalan’la da konuştum. Ancak Öcalan’la görüştüm diye Türkiye’nin kara listesine alındım. Çok sevdiğim Türkiye’ye giremiyorum. Oysa ben halkların dostluğunu benimsemiş bir insanım. Belediye başkanı olarak, ‘Ege’nin iki tarafında ne yapabiliriz’i hep düşünüyorum, buna çalışıyorum. Bizi birbirimizden ayıran bir şey yok. Devletlerin dostlukları yok, çıkarları var. Ama insanların dostlukları var. Benim de çok sevdiğim Türk dostlarım var. Benim anlamadığım, Türkiye Yunanistan’ın nesinden korkuyor? Nükleer silahımız yok ki! İsrail değiliz. Nüfusumuz 11 milyon. İstanbul kadar bile değil. Artık PKK ile de barış sürecine girildi. Bir gün Türkiye’ye girebilmeyi, karşı kıyıya geçip dostlarımı görmeyi umut ediyorum.”

DEMİRTAŞ: KONU GEÇMİŞTE KALDI

Midilli ve Türkiye’nin ekonomik ilişkilerini geliştirmek için belirli dönemlerde heyetlerle birlikte adaya ticari ziyaretlerde bulunan İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş da, Vounatsos’un yasağının kalkması için destek verenlerden. Demirtaş, “Konu artık çok geçmişte kaldı. Midilli ve adalarla ticaret ve ilişkilerin kuvvetlenmesi için iki taraf da emek harcıyor. Yasağın kalkmasını diliyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!