2 milyar dolar sildirdi borç 4 milyar dolara indi

Güncelleme Tarihi:

2 milyar dolar sildirdi borç 4 milyar dolara indi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2004 01:41

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile Çukurova Grubu arasında aylardır süren pazarlık tamamlandı, dün akşam saatlerinde anlaşmaya varıldığı açıklandı. BDDK ve TMSF'nin açıklamalarına göre yeni anlaşmanın üç temel noktası var.

2 MİLYAR DOLARDAN KURTULDU

Çukurova Grubu Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na 15 yılda, Yapı Kredi Bankası'na da dokuz yılda ödeyeceği toplam 6.2 milyar dolar borcunu, 4 milyar 150 milyon dolara indirmeyi başardı. Çukurova böylece borcundan 2 milyar dolar sildirdi.

ÖDEME SÜRESİ 20 AYA İNDİ

Buna karşılık borcun ödeme takvimi 9-15 yıllık vadeden 20 aya indi. Çukurova, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na 2.1 milyar dolar ödemeyi 13 ayda tamamlayacak. Kalan 1 milyar 950 milyon doları da Yapı Kredi'ye 20'inci ayın sonuna kadar ödeyecek. İlk taksit imzadan 35 gün sonra yatırılacak.

YAPI KREDİ'Yİ FON DA SATABİLECEK

Yapı Kredi hisseleri kredi teminatı olarak kullanılmayacak. Yapı Kredi Bankası’nı satmak için Çukurova Grubu’na tanınan süre 10 ay uzatıldı. Ancak banka Ekim 2005 tarihine kadar satılamazsa, devreye Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu girecek ve Yapı Kredi'yi satacak.

Çukurova Grubu bu noktaya nasıl geldi

19 Haziran 2002'de Pamukbank'a el konuldu.

Aynı tarihte Çukurova’nın diğer bankası Yapı Kredi'ye 2 yönetim kurulu atandı.

Atamalar, Pamukbank'ın yönetiminde bulunan Mehmet Emin Karamehmet ile Osman Berkmen'in yerlerine yapıldı.

27 Haziran 2002'de BDDK, Pamukbank Raporu'nu açıkladı.

Pamukbank Raporu'nda, bankanın yüzde 8'lik sermaye rasyosuna ulaşması için 2 katrilyon 963 trilyon lira kaynak ihtiyacı olduğu açıklandı.

BDDK, 29 Haziran 2002'de Pamukbank'ın satış sürecini başlattı.

Çukurova Grubu'nun açtığı dava sonucunda 22 Kasım 2002'de Danıştay, Pamukbank'a el konulmasında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Bu karar üzerine 24 Ocak 2003'te BDDK Pamukbank'ı Çukurova Grubu'na iade etti.

Bunun üzerine Çukurova ve BDDK arasında yeniden görüşme başladı.

31 Ocak 2003'te Çukurova BDDK ve TMSF ile bir protokol imzaladı.

PROTOKOLDE NELER VARDI

Çukurova davasından vazgeçti.

Yapı Kredi 2 yıl içinde Çukurova gğrubu tarafından satılacaktı.

İlk iki yılda Çukurova grubu satamazsa, üçüncü yıl uluslararası bir yatırım bankası Yapı Kredi satışını yapacaktı.

TMSF’ye ödenecek toplam nakit borç tutarı, 31 Ocak 2003 itibariyle 2 milyar 737 milyon dolar olarak belirlendi. Çukurova Grubu ile müşterek borçlu ve müteselsil kefiller bu sözleşme şartlarında söz konusu tutarı ödemeyi kabul ve taahhüt ettiler.

Bu aşamada Çukurova Grubu, Yapı Kredi ile ayrı bir anlaşma yaptı. Bu anlaşmayla Yapı Kredi’ye yaklaşık 2 milyar dolarlık ödeme taahhüt edildi.

Bu iki anlaşma ile Çukurova TMSF ve Yapı Kredi'ye toplam ve faizi dahil 6.2 milyar dolar ödeme yapacağını açıkladı.

Karamehmet nasıl bir operasyon yapacak

İlk adımda yurtdışından bir miktar nakit gelecek.

Bu nakit ile Yapı Kredi Bankası elindeki iştirakleri kurtarmaya başlacak.

Alım satımlarla oluşan nakit sayesinde, Pamukbank'a el konulmasıyla TMSF'ye geçen Turkcell'in Turkcell hisselerini alacak.

Yapı Kredi'den devralacakları dahil elindeki Turkcell hisselerini 4 milyar 150 milyon dolar karşılığında rehin edecek.

Böylece borçlarından kurtulacak.

Şirket tabela ama 4.1'e inandılar

BDDK
ve TMSF yetkilileri görüşmelerde, Çukurova Grubu'nun yurtdışından getireceği 4.1 milyar doların kaynağı olarak gösterdiği Northway Petrolium'un bir tabela şirketi olduğu konusu üzerinde durdu. Ancak, Mehmet Emin Karamehmet ve ekibi, 4 milyar 150 milyon doları Turkcell hisselerini rehin karşılığı bir kreditör gruptan Nortway Petrolium üzerinden getireceğine BDDK ve TMSF'yi ikna etti.

Çukurova'nın ödemeleri aylık, ilk taksitler düşük

VARILAN
ön anlaşmaya göre, Çukurova Grubu borçlarını aylık taksitler halinde ödeyecek. Borç vadesi için "ortalama 13 ay" tanımı kullanılırken, borçların bitiş tarihi itibariyle süreye bakıldığında 20 ayı bulduğu belirtildi.

Yapı Kredi Bankası'na ciddi müşteriler var

BDDK ve TMSF yetkilileri, hızla satışı istenen Yapı ve Kredi Bankası'na bazı taliplilerin olduğunu belirtiyor. Satış fiyatı üzerinde spekülasyon yapmanın fazla anlamlı olmadığını belirten yetkililer, "Satış fiyatı belirsiz, ancak başından beri Yapı Kredi'nin satışı ile ilgilenenler var" diyor.

Yeni anlaşmalar ne getirdi

BDDK-Çukurova Grubu

Yapı Kredi Bankası hisseleri Çukurova Grubu tarafından yurtdışından temin edilecek kaynak karşılığında rehin verilemeyecek.

Yapı Kredi Bankası hisseleri Çukurova grubu borcunu ödeyinceye kadar TMSF'de rehin tutulacak.

Yapı Kredi Bankası'nın satışı hızlandırılacak.

Çukurova Grubu ile BDDK arasında imzalanacak ek bir sözleşme ile çukurova Grubu'na ait yüzde 39.015, TMSF'ye ait yüzde 12.89'luk hisse satışı temin edilmeye çalışılacak.

Çukurova Grubu, Yapı Kredi Bankası'nın satış çalışmalarını, 31 Ekim 2004'e kadar bir yatırım bankasına veya danışman kuruluşa yetki vererek başlatacak.

Çukurova Grubu idaresindeki satış çalışmaları 31 Ekim 2005'e kadar sonuçlanmazsa TMSF 1 Kasım 2005'ten itibaren satış çalışmalarını yürütecek.

Çukurova Grubu-TMSF

31 Ocak 2003'teki sözleşmede yer alan ve 15 yıl içinde 'Libor+0,5' faizle tahsil olunacak 3,2 milyar dolar tutarındaki Çukurova borcu, 2.1 milyar dolar olarak ödenecek.

Bu borcun ödenmesi ortalama 13 aylık vadeye yayılacak.

Yeni ödeme planını içeren ek sözleşme 31 Ocak 2003 tarihli ana sözleşmenin bir eki olarak yürürlüğe girecek.

Buna göre 31 Ocak 2003 tarihli ana sözleşme geçerli olacak ve yeni ödeme planında bir aksama olması halinde 31 Ocak 2003 tarihli ana sözleşme geçerliliğini korumaya devam edecek.

Çukurova Grubu-Yapı Kredi

Anlaşma çerçevesinde ilk nakit girişi Eylül ayının ilk haftasında varlık satışı ile başlayacak. Yapı Kredi elindeki 1 milyar dolarlık hisseleri Çukurova’ya satmaya başlayacak.

30 Nisan 2005 tarihinde sona erecek varlık satışını takiben başlayacak anapara tahsilatı ise 31 Mart 2006 tarihinde borç tasfiyesi ile tamamlanacak. Bu maddeyle de Yapı Kredi Çukurova Grubu'ndan 2 milyar dolarlık alacak tahsil edecek.

Tasfiye tarihine kadar 31 Aralık 2002 tarihli Finansal Yeniden Yapılandırma Sözleşmesi’ne (İstanbul Yaklaşımı) uygun olarak Libor + yüzde 3,5 oranında faiz yürütülecek olup itfa tablosuna uygun olarak tahsil edilecek.

Çukurova Grubu’nun anapara borcu için her yapacağı taksit ödemesi tutarına göre borç/teminat oranı dikkate alınarak ödemeye isabet eden miktarda rehinli Turkcell ve Turkcell Holding hisseleri üzerindeki rehinler kaldırılarak hisse senetleri serbest bırakılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!