Gene Darwin düşmanlığı

Yayıncılar Birliği’nde görevli bir yazar arkadaştan bir ileti aldım.

Şöyle diyor: “İlginç bir söylenti duydum. TUBİTAK Yayınları tasfiye ediliyormuş. Yayınevinin deposunda bulunan kitaplarin bir bölümü okul kütüphanelerine hediye edilmiş. Kalan 250 bin adet kitap ise önümüzdeki hafta açık arttırma ile kitapçılara satılacakmış. Böylelikle Türkiye’nin en ucuz kitap satan yayıncısı kapısına kilit asmış olacakmış. Yeni yönetim TÜBİTAK’ın yayınlamış olduğu kitaplardan memnun değilmiş, özellikle de Darwin’in evrim kuramını içeren kitaplardan. Belki bütün bunlar söylentiden ibaret ama doğru ise üzerine gitmek gerekiyor.”
***
Ankara’daki arkadaşlardan rica ettim. Araştırıyorlar. TÜBİTAK yani Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu 1963 yılında kuruldu. Başbakanlığa bağlı tüzel kişiliği olan, idari ve mali özerkliğe sahip bir kurum. Türkiye’nin evrensel düzeyde çalışan ender kuruluşlarından biri.
Yayınladığı Bilim ve Teknik dergisi, popüler bilim ve teknik kitapları kâr amacı güdülmeden basılıp satıldığı için öteki yayıncıların kitaplarına nazaran daha ucuzdu.
Ancak Refah, Fazilet gibi köktendinci partilerin milletvekilleri kafayı TÜBİTAK’ın bilimsel yayınlarına taktıkları için ikide bir TÜBİTAK hakkında meclis araştırma önergesi verirler, ilgili Başbakanlık’a kurumun Darwinci yayınlar yapmasına engel olmasını isterlerdi.
TÜBİTAK’ı savunan epeyce yazı yazdım. Bu nedenle internet ortamında epeyce küfür yedim.
TÜBİTAK’ı bir cumhuriyet kurumu olduğu için, cumhuriyet kurumlarının bilimsel eğitim ve öğretimi gerçekleştirmek çabasına katkıda bulunduğu için savundum.
Başbakan yasalara aykırı olarak TÜBİTAK yönetimini değiştirmişti. Bu yeni yönetimin, yazar arkadaşımın kuşkularını doğrulaması çok mümkün. Ama hiç salık vermem! Çünkü bu suçun altından asla kalkamazlar!
***
Ben KÜBİTAK’la ilgili söylentileri araştırırken gazetelerde Milli Eğtim Bakanlığı’nın, Mamak (Ankara) Ulu Önder İlköğretim Okulu’nda görevli sınıf öğretmeni Zeliha Avcı hakkında, derste Charles Darwin’in “Evrim Teorisi’ne değindiği gerekçesi ile soruşturma açtığını okudum. Hayat Bilgisi dersinde canlıların kökenlerine ilişkin konuyu anlatırken, öğrencilerin soruları üzerine “insanların da hayvanlar türüne girdiği”ni söylemiş. Bunu duyan dini bütün veliler öğretmeni Milli Eğitim Bakanlığı’na şikayet etmişler.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın soruşturmayla görevlendirdiği müfettiş, öğretmenin “2.sınıf müfredatında olmamasına karşın Evrim Teorisi’nden bahsederek 8 yaşındaki çocukların beyninde tahribata yol açtığı” düşüncesindeymiş. Oysa Evrim Kuramı 4.sınıfdaki Fen Dersi’nde öğretiliyormuş.
***
Adını ağzıma almak istemediğim müfettişin lise öğrenimini hangi okulda tamamladığını araştırın imam-hatip lisesini bulursunuz büyük bir olasılıkla.
Müfettişin iddiasının tersine insanların zihinsel ve ruhsal dengeleri gerçeklerle geç karşılaştıkları oranda daha çok bozulur. Ne kadar erkense o kadar iyi!
AKP iktidarı her geçen gün laik toplumu din baskısıyla kuşatmaktadır.
Darwin’in evrim kuramı düşmanlığı, imam-hatip liseleri, türban!... Bunların hepsi birbirine bağlı ve bağımlı. Başbakanın eşinin türbanı ile MEB müfettişinin soruşturması aynı saflarda yer alıyorlar.
AKP bu kafa ile Avrupa Birliği’ne ancak arka kapıdan girebilir. Ne var ki AB’ye girmek AKP’nin umurunda bile değil. O, AB’yi kullanarak kendi teokratik düzenini kurmaya çalışıyor.
***
Bilim ile inancın aynı dili konuşmadıklarını, ilgi ve bilgi alanlarının ayrı boyutlarda olduğunu ne zaman anlayacak İslâmcı vatandaşlar?
Yazarın Tüm Yazıları