Alaattin Çakıcı kimdir?

Güncelleme Tarihi:

Alaattin Çakıcı kimdir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2004 14:19

Alaattin Çakıcı, hatırlanabilen ilk eylemlerinden birinde 17 yaşında bir İETT görevlisinin yaralanmasına karıştı, 1980 sonrasında ise 41 kişinin ölümü ve çok sayıda insanın yaralanması olayında adı geçti.

Haberin Devamı

 Alaattin Çakıcı, hatırlanabilen ilk eylemlerinden birini 17 yaşında bir İETT görevlisini yaralayarak gerçekleştirdi.

Trabzon’da doğan ve gençlik yıllarında ülkücü olan Alaattin Çakıcı daha sonra adını İstanbul’daki yasadışı faaliyetleriyle duyurdu. 1980’li yılların sonunda Ankara’daki parayı keşfeden Çakıcı bu dönemde İstanbul’da da iyice yerleşti.

1 Nisan 1984 tarihinde eski MİT görevlisi Süleyman Seba’nın başkan seçildiği Beşiktaş Jimlastik Klübü kongresinde salon güvenliğini sağlayan Çakıcı 1988’de yurtdışına çıktı. Emniyetin çağrısı üzerine 27 Ocak 1989’da Ankara’da polise teslim oldu, tutuklandı, yargılandı ve mahkum oldu. 7 Haziran 1989’da cezaevinden çıktı. 12 Eylül 1989’da İstanbul’da zorla tahsilat, haraç alma, pavyon kurşunlama gibi olaylara karıştığı için gözaltına alındı. 5 Mart 1994’de gazeteci Hıncal Uluç’u kurşunlattı.

Haberin Devamı

19 Eylül 1994’de Emlak Bankası Eski Genel Müdürü Engin Civan’ı, Selim Edes ile Civan arasındaki alacak meselesi yüzünden adamı Davut Yıldız’a vurduttu. Civan Skandalında önemli rol oynayan ve bildiklerini mahkemede açıklayan eski eşi ve Dündar Kılıç’ın kızı Uğur Kılıç’ı 21 Ocak 1995’de Uludağ’da öldürttü.

Alaattin Çakıcı, 30 Mayıs 1995’de haraç vermeyi reddeden İşadamı Emin Cankurtaran’ı vurdurdu. Çakıcı’nın MİT tarafından ASALA’ya karşı Lübnan ve Yunanistan’da kullanıldığı iddialarına, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren "Devlet bu tür adamları yararlı olacaksa kullanır" diye yanıt verdi.

1 Mayıs 1997’de Flash TV’de canlı yayına telefonla katılan Çakıcı, Türk Ticaret Bankası’nın Erol Evcil’e satışı için Özer Çiller’in, 20 milyon dolar komisyon istediğini söyledi. Çakıcı’nın Ahmet Özal’a ait Kanal 6’nın Mehmet Kurt’a satışını sağladığı, Çillerler’e yakınlığı ile bilinen Mehmet Üstünkaya’yı, DYP Milletvekili Cavit Çağlar’ı öldürmek için adamlarını görevlendirdiği, eski çalışma arkadaşı Tevfik Ağansoy’u öldürttüğü iddia edildi. Alaattin Çakıcı, İnterpol tarafından kırmızı bülten ile aranıyordu.

17 Ağustos 1998’de Fransız Polisi’nin Nice’da düzenlediği bir operasyon sonucu sahte pasaport ve silah ile yakalandı. Yanında Selçuk Ural-Canan Yaka çiftinin kızı Aslı Ural bulunuyordu.

Haberin Devamı

Yakalandıktan sonra ortaya çıkan telefon görüşmeleri, Korkmaz Yiğit tarafından satın alınan Türkbank ihalesinin durdurulmasına, Yiğit’in cezaevine girmesine, ANAP’lı bakan Eyüp Aşık’ın bakanlıktan ve milletvekilliğinden istifasına, MİT mensubu Yavuz Ataç’ın soruşturma geçirmesine ve emekliliğini istemesine ve 56. Hükümetin düşmesine sebep oldu.

1999 Haziranı’nda Fransa’ya sahte kimlik ile giriş yapmasına ilişkin cezası dolunca kendi isteği ile Türkiye’ye iade edildi.

Türkiye’ye getirildiği günden beri Kartal Cezaevinde yatan Çakıcı da Kandıra F tipi cezaevine sevk edildi. Burada tek kişilik bir odaya konan Çakıcı, yalnızlığını gidermek için cezaevi yönetiminden bir muhabbet kuşu talep etti. Çakıcı zamanının büyük bir kısmını muhabbet kuşuyla değerlendirdi. Çakıcı 2002 Kasım ayının sonlarında hapisaneden tahliye edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!