Voltajı dize getiren Yurttaş

Güncelleme Tarihi:

Voltajı dize getiren Yurttaş
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2013 01:28

Geliştirdiği ‘patentli’ cihazla sanayicilerin ve konutlar dahil tüm elektrik kullanan birimlerin yüksek voltaja bağlı sorunlarını çözen genç girişimci Evren Yurttaş, “Ürünün dünyada tek olduğunu bir yıl sonra anladık. Apple kadar yolumuz açık. Bu yıl 30 milyon lira ciro bekliyoruz” diyor.

Haberin Devamı

TÜRK iş dünyasının gündemine iyice yerleşen ‘inovasyon (yenilikçilik)’ genç girişimcileri de etkiliyor. Önce güvenlik sistemleri alanında iş kuran genç girişimci Evren Yurttaş, 2009’da tekstilcilerin talebi üzerine geliştirdiği cihazla bu yıl 30 milyon lira ciro hedefliyor. Evren Yurttaş’ın Trimbox adını verdiği ve uluslararası patentini de aldığı cihaz, sanayi kuruluşları başta olmak üzere elektrik kullanan tüm birimlerde yüksek voltaja bağlı sorunları yüzde 90 çözüyor. Cihaz, fabrikalardaki ve evlerdeki elektronik cihazların yüksek voltaj yüzünden arızalanmasını, elektronik kartlarının yanmasını ya da tesisatın ısınarak yangınlara neden olmasını önlüyor. Yurttaş Mühendislik Ltd. Genel Müdürü Evren Yurttaş şöyle konuşuyor:

ELAZIĞLI BURSALI

Haberin Devamı

1983 Elazığ doğumluyum. Babam devlet memuru olduğu için 1999’da Bursa’ya yerleştik. 2001’de Uludağ Üniversitesi Elektronik Mühendisliği’ni kazandım ve 2005’te mezun oldum. Askerliğimi yaptım, iş aradım ama bir süre iş bulamadım. Sonra bir tanıdığın artık kullanmadığı şirketine yüzde 50 ortak olarak firmalara ‘güvenlik sistemleri kurmaya’ başladım. Ancak 2 ay sonra anlaşamadım ve ceketimi alıp çıktım.

Voltajı dize getiren Yurttaş

TEKSTİL FABRİKASINA AR-GE

Ağabeyim (Atilla) harita mühendisidir ve babamıza ‘biz şirket kuralım güvenlik sistemleri işini kendimiz yapalım’ dedik. 2007’de şirketimizi kurduk. Birkaç ay içinde 22 güvenlik ürününde bayilikler aldık. HSBC, Abank, Tbank gibi kurumların, şirketlerin, fabrikaların güvenlik sistemlerini kurmaya başladık. Tekstil sanayiindeki müşterilerimizden sürekli bir sorun iletiliyordu. ‘Elektrik voltajlarındaki yüklenmeler nedeniyle’ makinelerin kartları çok sık yanıyormuş. ‘Bu sorunu çözebilir miyiz’ diye 2008’de amatör Ar-Ge kurup uygulamalara başladık. Elektronik kartların yanma sebebinin yüzde 90 oranla voltajdan yüzde 10 da kablo ve ekipmandan kaynaklandığını gördük. Yüksek voltaj tarafını çözdük ve patentini aldık. Adını Trimbox koyduk.

TEK ÜRÜNLE DEVAM KARARI

2009’un yaz aylarında bütün güvenlik sistemleri işimizi sonlandırdık ve sadece Trimbox üretip satma kararı aldık. O ana kadar dünyada böyle bir cihaz olmadığını da bilmiyorduk. 2009’un 28 Ocak’ında bir basın toplantısı yaparak cihazı tanıttık. Fabrikalarda elektronik kartların yanmasını neredeyse sıfıra indirdik. Bursa zaten tekstilin merkezi ve bizim ürün bir anda çok satmaya başladı. Sonra diğer sanayiciler, konut firmaları derken iş büyüdü.

Haberin Devamı

Nasıl çalışıyor

Trimbox, aşırı gerilim problemlerine karşı, AG darbe koruyucu olarak tanımlanıyor. Elektrik şebekelerindeki yüksek gerilimi 50 nanosaniyelik tepki hızı ile kendi içerisinde yok ederek, evde, iş yerinde, fabrikada bulunan elektronik cihazları koruyor. Elektrik kontağından çıkan yangın riskini ortadan kaldırıyor. Üstelik bu işlemleri yaparken sigortayı da attırmıyor ve iş akışı da kesintiye uğramıyor. Yüksek gerilim Trimbox’ın karşılayamayacağı boyutlara ulaşırsa, (trafo patlaması, yıldırım vb.) Trimbox şebeke elektriğini kesiyor ve yine cihazların zarar görmesini önlüyor.

Ürünü ilk anlayan Ali Ağaoğlu oldu

Yurttaş Mühendislik Ltd. Genel Müdürü Evren Yurttaş, şöyle konuşuyor: “Konut projelerinde nötr kopması sorununu sık oluyormuş. İlk Trimbox’larımız yüksek voltajda ‘kendisi yanarak’ sistemi koruyordu. Sonra yenisi takılıyordu. Ali Ağaoğlu’ndan aradılar ve davet ettiler. Ağaoğlu ürün için ‘kendisi de yanmasın’ dedi. Ar-Ge’yi hızlandırdık ve o cihazı da yaptık ve onun için de patent aldık. Artık bir kez takılıyor. Şimdi bir elektrik dağıtım şirketi ile ortaklık kurarak cihazı ülke geneline yaymak istiyoruz. Ürünümüz dünyada tek ve patent süresi dolana kadar başkası üretemeyecek. Apple kadar önümüz açık. Geçen yıl 3 milyon liraya yakın ciro yaptık ama bu yıl 30 milyon lira yapabiliriz. 200 kişilik ekibimizle Trimbox’ın yanında elektrik malzemelerinde (sigortalar, şalterler, anahtarlar v.s.) diğer ürünleri de üretmeye başladık.”

Haberin Devamı

Diğer Ekobi haberleri:

Üniversiteli girişimciye ‘New York’ şansı

TÜRKİYE’yi New York’daki Global Üniversiteli Girişimci Yarışması Finali’nde temsil edecek ‘Girişimci Üniversiteli’nin belirleneceği yarışmanın yeni dönemi için start verildi. Hürriyet’in medya sponsorluğunda gerçekleşecek yarışmaya, 30 Eylül 2013 tarihine kadar başvuru yapılabilecek. Tüm dünyadaki üniversiteler arasında girişimciliği teşvik etmek amacıyla düzenlenen yarışmanın Türkiye elemelerinde birinci olacak girişimci, New York’ta gerçekleşecek büyük finalde Türkiye’yi temsil ederek, 150 bin dolar değerindeki ürün, hizmet ve para ödülü için yarışacak. Global Student Entrepreneur Awards (GSEA) tarafından düzenlenen ve bu yıl Türkiye ayağı Daikin Türkiye ana sponsorluğunda, Capital ve Ekonomist’in katkılarıyla ve Bizz Consulting işbirliğinde gerçekleşecek Global Üniversiteli Girişimci Yarışması’nın başvuruları 30 Eylül 2013 tarihine kadar devam edecek. Ödül için ayrıntılı bilgi www.universiteligirisimci.com sitesinden elde edilebilir.

Haberin Devamı

Orman ürünleri ihracatı 4 milyar dolara ulaştı

İHRACATTA hedefleri tutturan orman ürünleri üreticileri ödüllendirildi. İhracatçılara ödüllerini Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan verdi. İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever, “Sektörün ihracatı 2012 yılında yüzde 14’lük büyüme ile 3.8 milyar dolara yükseldi. Son 12 aylık verilere göre de ihracatımızın 4 milyar dolara yükseldiği görülüyor” dedi.

Lavazza 60 şube hedefledi

LAVAZZA Best Coffee Shop, franchising ile büyümeye devam ediyor. Halen 31 şubesi olan Lavazza’nın hedefi yıl sonunda 60 şubeye ulaşmak. İtalya’nın en ünlü kahve zincir-lerinden Lavazza Best Coffee Shop Ceo’su Sertaç Akyüzol, “En son Vialand mağazamızı açtık. Şu anda montajı devam eden mağazalar da açıldığında Ağustos sonuna kadar 38 mağazaya çıkacağız. Böylece 1 Ocak’tan buyana 13 yeni şube açmış oluyoruz. Lokasyon olarak bu yıl önceliklerimizi İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya illerine veriyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!