Berlin Büyükelçiliğinde iftar yemeği

Güncelleme Tarihi:

Berlin Büyükelçiliğinde iftar yemeği
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2013 15:36

Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, büyükelçilik binasında iftar yemeği verdi.

Haberin Devamı

Göreve geldiğinden beri her Ramazan ve muharrem aylarında iftar yemeği vermeyi gelenek haline getiren Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu, yine geniş katılımlı bir iftar sofrası kurdu.

Yeni büyükelçilik binasında gerçekleştirilen iftara bu sene Federal Alman Meclisi Başkanı Norbert Lammert, Berlin'de görev yapan müslüman ülkelerin temsilcileri, toplumun her kesiminden sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve bazı vatandaşlar katıldı. Süryani Kilisesi Almanya Metropoliti Julius Hanna Aydın'da büyükelçi Karslıoğlu'nun iftar sofrasında yerini aldı.

Yaptığı konuşmasında birlik beraberlik ve toplumsal barışın önemine vurgu yapan Berlin büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, hoşgörü kültürünün daha da gelişmesi gerektiğini ve ramazan ayının bu değerlerin yükselmesine vesile olduğunu kaydetti. Farklılıkların bizleri zenginleştirdiğini söyleyen Karslıoğlu, büyükelçilik binasının toplumun tüm kesimlerine sonuna kadar açık olduğunu, büyükelçilği ikinci evleri gibi görmeleri gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Sunnisi alevisi, inananı inanmayanı gibi bir ayrım yapmadıklarına değinen Karslıoğlu, "Kardeşliğimizi devam ettirmemiz gerekiyor, farklılıklarımız bizim zenginliğimizdir. Özellikle çeşitli sıkıntıları yaşadığımız anlarda biraraya gelmemiz en büyük arzumuzdur" dedi.

Türkiye ile Almanya arasında eskiye dayanan bir dostluk olduğunu belirten büyükelçi, "Biz bu dostluğun gelişmesini istiyoruz. Siyasi görüşlerimizde zaman zaman farklılıklar olabilir, olacaktır da. Ama bu bizi daha güçlü kılacaktır. İnsanlar arasında da farklılıklar görüş ayrılıkları olduğu gibi elbetteki ülkeler arasında da farklılıklar olabilir. Geçenlerde yine bazı konularda farklı görüşlerimiz oldu ama diyalogla, sükunetle, hoşgörüyle biz bunları aşmasını bildik. Bizi bir arada tutan demokrasi gibi insan hakları gibi değerler var. Onun için biz birarada yaşamaya devam edeceğiz ve Almanya ile birlikteliğikmizi de daha da güçlendirerek devam ettireceğiz" ifadesini kullandı.

Almanya'da zaman zaman karşılaşılan yabancı düşmanlığının cesaret kırıcı olmaması gerektiğinin altını çizen Hüseyin Avni Karslıoğlu, bunun topumsal bir sorun olduğunu ve her ülkede yaşanabilineceğini söyedi. NSU cinayatlerine de değinin Karslıoğlu, cinayetlerin bütün toplumun yabancı düşmanlığı ile taviz vermeden mücadele etmeleri gerektiğini gösterdiğini kaydetti. Büyükelçi, "8 vatandaşımızı öldüren katiller Türk, Kürt, alevi, sunni veya ateist diye ayrım yapmadı. Bu insanlar, sadece Türkiye'den geldikleri için öldürüldüler. O nedenle bizim farklılıklarımız zenginliğimizdir diyerek kardeşliğimizi devam ettirmemiz gerekir" dedi.

Haberin Devamı

Konuşmanın ardından Kuran'ı Kerim ve ezan okunarak iftarlar açıldı. Almanya'nın dörtbir köşesinden gelen sivil toplum örgütü temsilcileri iftar yemeğinin ardından birbirleriyle tanışma fırsatı da buldular. İftara davetli olarak yaklaşık 250 kişi katıldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!