Ekmek arası kuru...

Güncelleme Tarihi:

Ekmek arası kuru...
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2004 01:42

Ağrı'nın Doğubeyazıt İlçesi’nde meydana gelen 5.1’lik sarsıntıda tüm eşyası enkaz altında kalan depremzedeler, tabak ve çatal getirmeyi unutan Kızılay’ın seyyar aşevinden yemeklerini alabilmek için ilginç yöntemler geliştiriyor.

Kızılay’ın dağıttığı yemek kuyruğunda çaresiz kalanlar sulu yemekleri bile ekmek arası alıyor. Kuru fasulye ve pilavı da ekmek arası alanlar çadırlarının yolunu tutuyorlar. Kimi de ikiye böldükleri pet şişelerine yemek konulmasını istiyorlar.

Vatandaşlar, ‘Kızılay, tabak, çatal getirmeyi unutmuş. Tencere ve tabak getirmemizi istiyorlar. Ama her şeyimiz enkaz altında kaldı. Verdikleri yemekleri koyacak ne bir tabağımız ne de kaşığımız var’ diye konuşurken Kızılay yetkilileri ise ‘Biz sadece yemek çıkarmakla yükümlüyüz. Her depremzeye aileleriyle birlikte yemekleri için iki çeşit yemek çıkarıyoruz. Tencere, tabak getirmeleri gerekir’ dediler.

Çatal-kaşık yok, hálá çadır geliyor

DEPREMİN ardından bölgeye 390 çadır, 630 battaniye ve muhtelif yardım malzemesi gönderen Kızılay Genel Başkanlığı, dağıtılan yemeğin konacağı tabak, tencere ile çatal kaşık bulamayan depremzedelere dün tekrar çadır ve battaniye gönderdi. İkinci parti olarak gönderilen 400 çadır ve 500 battaniye ile bölgeye toplam 790 çadır, bin 130 battaniye ve muhtelif yardım malzemesi sevk edildi.

BİN EV HASARLI Depremin bilançosunu açıklayan Doğubeyazıt Kaymakamı Nurullah Çakır, Yığınçal Köyü’yle birlikte Sağlıksuyu, Karabulak, Kutlubulak, Günyolu, Subeşiği, Kucak, Bardaklı ve Bozkurt olmak üzere 9 köyde toplam bin evin hasar gördüğünü söyledi.. Kaymakam, hasar gören bin evden 300’nün oturulamaz durumda olduğunu bildirdi. Depremde evlerin büyük bölümü yıkılarak en büyük zararı gören Yığınçal Köyü’nün de yerinin değiştirileceğini açıklayan Kaymakam Nurullah Çakır, Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nün yapılacak konut sayısını belirleyeceğini belirtti.

Ağrı’da 33 bin konuttan 832’si sigortalı

DOĞUBEYAZIT
İlçesi’nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depreme 18 can veren Ağrı’daki evlerin sadece yüzde 2.53’ünün deprem sigortası var. Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) 30 Haziran 2004 tarihli verilerine göre Ağrı il genelinde 32 bin 921 konutun sadece 832’sinin deprem sigortası bulunuyor.

Ağrı bu oranla deprem sigortası sıralamasında sondan 8’inci. Ağrı’dan daha az sigorta yaptıran iller ise Gümüşhane, Hakkari, Kırıkkale, Mardin, Muş, Siirt ve Şırnak. Deprem sigortası yaptırma oranı en düşük il ise yüzde 0.6 ile Şırnak.

İLK SIRADA BOLU VAR

DASK verilerine göre Türkiye’deki 12 milyon 988 bin 665 konutun yüzde 14.83’ü, yani 1 milyon 926 bin 593’ünün deprem sigortası var. Oran olarak yüzde 38.19 ile Bolu, deprem sigortası en fazla yaptıran il. Bolu’daki 38 bin 918 konutun 14 bin 864 konutunun DASK poliçesi var.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!