Deprem, yine çocukları aldı

Güncelleme Tarihi:

Deprem, yine çocukları aldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2004 01:30

Doğubeyazıt önceki gece saat 01.30’da Richter ölçeğine göre 5.1 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Çamur ve briketten yapılan evlerin yoğun olduğu 75 haneli Yığınçal Köyü haritadan silinirken, 13’ü çocuk 18 kişi öldü, 32 kişi de yaralandı.

Yaklaşık 800 nüfusun barındığı köyden 700 kadar vatandaşın daha önce yaylaya gitmesi ölü sayısını azalttı.

DEPREM bu kez Ağrı’nın Doğubeyazıt İlçesi’ni uykuda yakaladı. Yerin 5 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem Ağrı, Iğdır, Kars ve İran’ın sınıra yakın kesimlerinde hissedildi. Ağrı ve Iğdır’daki vatandaşlar, sokakta sabahladı. Deprem, İran sınırıyla Doğubeyazıt’ın Sağlıksuyu Köyü arasında bulunan ve Doğu Anadolu Fayı’ndan (DAF) bağımsız olan Doğubeyazıt Fay Hattı’nda meydana geldi. Depremin ardından artçı sarsıntılar oldu.

YİNE MEHMETÇİK

Deprem, en büyük zararı Doğubeyazıt’a 25 kilometre uzaklıkta ve Iğdır sınırına yakın Yığınçal Köyü’nde verdi. Sağlıksuyu, Kucak ve Kutlubulak köylerinde de çok sayıda ev yıkılırken, bu köylerde ölen olmadı. Ancak Yığınçal Köyü, 75 hanenin neredeyse tamamının yıkılmasıyla yok oldu.

Köyden bir vatandaşın cep telefonuyla güvenlik kuvvetlerine yaptığı ‘Köy yıkıldı, çok sayıda ölü var’ ihbarıyla Doğubeyazıt ve Ağrı’daki Tugay ile İl Jandarma Komutanlıklarından ambulanslar ve Mehmetçik, hemen Yığınçal’a doğru yola çıktı. Alacakaranlıkta köye varan Mehmetçik’in enkazdan çıkardığı yaralılar, ilk müdahalenin ardından Doğubeyazıt, Iğdır ve Ağrı’daki hastanelere sevk edildi.

ÇOCUKLAR UYUYORDU

Yığınçal Köyü’nü yıkan deprem, yine çocukları vurdu. Sarsıntıyla yataklarından fırlayanlar kurtarabildikleri yakınlarıyla kaçarken 13’ü çocuk 18 kişi uykuda öldü. Çamur ve taştan yapılan evlerin enkazı altında kalan çocuklarının cansız bedenleri ağıtlar yakılarak enkazdan çıkarıldı. Hayvancılık yapılan köyde erkeklerin yaylada olması nedeniyle yaşlı, kadın ve çocukların kaldığı Yığınçal Köyü’nde ağıtlar dinmek bilmedi. Erzurum’dan Gelen Sivil Savunma Birliği çadırında yıkanan cenazeler için köy mezarlığında yan yana 18 mezar açıldı. Daha sonra depremde ölen 18 kişi toprağa verildi. Cenazeler çadırlarda yıkandıktan sonra Yığınçal İlköğretim Okulu’na götürüldü. Bölgede bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile Doğubeyazıt’ın Belediye Başkanı Mukaddes Kubilay’ın da katıldığı okul bahçesindeki cenaze namazından sonra 15 kişi Yığınçal’da, 3 kişi de Doğubeyazıt’ta gözyaşları arasında toprağa verildi.

Kızılay tarafından depremzedelere erzak dağıtıldı, 43 çadır kuruldu. Erzurum Kızılay’dan 210 çadır ile 510 battaniye bölgeye gönderildi.

Ölenlerin kimlikleri

Halime Taşkıran (45), Ayfer Taşkıran (4), Hacer Taşkıran (5), Sergen Taşkıran (6), Gülten Taşkıran (12), Esra Akdağ (6), Oya Akdağ (8), Soliye Akdağ (10), Fatma Akdağ (12), Yavuz Akdağ (18), Ceylan Aydın (3), Aynur Aydın (6), Keriman Sökmen (10), Yıldız Sökmen (13), Musa Sökmen (15), Nuri Kurt (4), Mehmet Kurt (45), Kudret Bozboğa (30).

Aşkale de sallandı

DOĞUBEYAZIT’taki depremin ardından Erzurum’un Aşkale ve Zonguldak’ın İlçeleri de sallandı. Aşkale’de saat 03.17’de Richter ölçeğine göre 3.3 büyüklüğünde, Devrek’te saat 10.55’te 3.7 ve 36 dakika sonra 3.2 büyüklüğünde deprem oldu. Depremler can ve mal kaybına yolaçmadı.

Japonya ve ABD’de olsa sözü bile edilmezdi

YIĞINÇAL Köyü’nün 5.1 büyüklüğünde bir depremle haritadan silinmesi, yine yapı güvenliğini gündeme getirdi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, özellikle doğu bölgelerinde ekonomik nedenlerle yapılaşmanın iyi olmadığını belirterek, ‘Geri kalmış ve gelişmemiş ülkelerde küçük ve orta büyüklükteki depremlerin yol açtığı zarar gelişmiş ülkelere göre çok daha fazla. Bu büyüklükteki bir deprem Japonya ya da Amerika’da olsaydı gündeme bile gelmezdi’ diye konuştu.

Jeofizik Kurumu Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Yığınçal Köyü’nde yıkılan yerlerin çamur harcıyla yığma taşlardan yapılmış, deprem güçlerine hiç dayanıklı olmayan yapı türünde olduğunu, bilimsel ölçülere göre ‘ev sınıfına girmediğini’ belirtti. Prof. Ercan, artçıların birkaç ay sürebileceğini söyledi. Bölgede son depremin 2 Nisan 1976’da 4.8 büyüklüğünde olduğunu ve 5 kişinin öldüğünü belirten Prof. Ercan, ‘Türkiye’de ortalama deprem yıkıcılığının 5.5 büyüklüğünde olmasına karşın, Doğu Anadolu’da 4.5 büyüklüğündeki deprem bile ölümcüldür’ dedi.

Nükleer tehlike var mı

Enerji Bakanı Hilmi Güler, depremin Ermenistan-Türkiye sınırında bulunan Metzamor Nükleer Santralı’nda etkili olmadığını söyledi. Güler ‘Teyakkuz halindeyiz. Bugün (dün) yapılan ölçümlerde herhangi bir anormallik yok’ dedi.

Gurbet GÖKÇE-Cem BAKIRCI-Turgay İPEK-Mukadder YARDIMCIEL-Cevdet BAYCAN/DOĞUBEYAZIT (DHA)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!