Dolar yükseldi kafalar karıştı

Güncelleme Tarihi:

Dolar yükseldi  kafalar karıştı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2013 02:17

Son dönemde dolarda yaşanan büyük artış gayrimenkul yatırımları konusunda kafaları karıştırdı.

Haberin Devamı

Emlakçılar “Yatırım için ideal zaman” mesajı verirken, inşaat sektörü yükselişin maliyetleri de yükselteceğini savundu.

İnşaat sektörü temsilcileri, dolardaki büyük artışın konut projesi başlatacak firmaların satış fiyatlarına yansıyabileceği uyarısında bulunurken, gayrimenkul sektörü temsilcileri ise iyimser mesajlar vererek yatırım için acele edilmesi gerektiğini vurguluyor.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) para musluklarını kısacağını açıklamasıyla birlikte başlayan süreçte özellikle gelişmekte olan ülkelerde dalgalanma yaşanmış, Türkiye’de de dolar artmıştı. Bu durumun gayrimenkul sektörüne nasıl yansıdığı konusunda görüş bildiren İzmir Eskidji Bölge Ortağı Ali Erten, “gayrimenkul almak için en ideal zaman” dediği bu dönemde doların arttığını, konut kredileri faiz oranının ise düşük seviyede bulunduğunu kaydetti. Erten, “Bu dönemde elinde döviz olanlar yatırımlarını gayrimenkule çevirebilir. Talep olunca da ileriki dönemlerde konut fiyatları da artabilir. Şu an gayrimenkul alımı için en uygun zamandayız. Düşük faiz ve uygun fiyat ikisi bir arada hiçbir zaman uzun süre birlikte durmaz. Yatırım yapacaklar acele etsin” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hareketlİlİk beklİyor

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu da “Dolar ani fırlaması nedeniyle emlak piyasaları henüz durumun ne olduğunu anlamadılar. Dolar bu seviyede kalırsa gayrimenkul sektörüne yansıması artı şeklinde olacak. Alım satımlarda hareketlilik olacak. Şu anda doların ani yükselmesi süreklilik arz etmesi halinde kar getirir” diye konuştu.

Konut projeleri üreten Uzaltaş AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Pala, dövizdeki artışın girdilerinde ithal malzeme kullanan lüks konut projelerini olumsuz etkileyeceğini, özellikle de siparişlerini tamamlamayan başlangıç aşamasındaki projelerde maliyetlerin yükselmesine yol açacağını kaydetti. Pala, büyük konut projelerinde ithal girdinin yüzde 50’leri aşabildiğini anlatarak, “Camdan klimaya, mutfak malzemelerinden mermerlere kadar birçok kalem ürün dolar ile ithal ediliyor. Lüks segmentte konut fiyatları yüksek olduğu için yüzde 1’lik bile maliyet artışı ciddi rakamlara ulaşılmasına neden oluyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!