Suriyeli Kürtler Özerklik yolunda

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli Kürtler Özerklik yolunda
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2013 00:00

Suriye’de 19 Temmuz 2012’de Kobani ve Amude ilçelerinde çatışmada yönetime el koyan Kürtler, yıldönümü nedeniyle özerkliklerini ilan ediyor. Geçici bir yönetim oluşturacak olan Kürt Yüksek Konseyi, 3 ay sonra da anayasa için referanduma gidecek.

Haberin Devamı

MUHALİFLER ile ordu arasındaki çatışmalarda taraf olmayan Kürtler, Türkiye sınır bölgelerindeki Suriye yerleşim birimlerinde denetimi ele geçirmişti.  Sağlıktan savunmaya, kültürden ekonomiye kadar birçok kurum ve mekanizma oluşturularak 20 Kürt partisi bir araya gelerek Kürt Yüksek Konseyi’ni kurdu. Aralarında PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’nin de bulunduğu konsey, ülkenin kuzeyinde özerklik için düğmeye basarak, 19 Temmuz’da özerkliğin ilan edileceği açıklandı. Buna göre Türkiye’ye sınır Kobani’den Kamışlı’ya kadar bir bölge Kürt denetimi altında olacak. Kürt Yüksek Konseyi yönetim listesinde yer almaları için çeşitli siyasi partiler, inanç grupları, örgütler ve halk temsilcileriyle bir süreden beri görüşmeler yürütüyordu.

Anayasa referandumu

Haberin Devamı

PYD’nin hazırladığı programa göre Suriye’nin kuzeyinde geçici bir yönetim oluşturacak olan Kürtler, 3 ay sonra ise anayasa için referanduma gidecek. Ardından da anayasa ilan edilecek. KCK geçtiğimiz günlerde yaptığı 9’uncu kongresinde, Suriye ile ilgili yol haritasında şu kararı almıştı: “Suriye’nin kuzeyinde üçüncü çizgi (taraf olmadan) temelinde sürdürülen siyasetin daha da geliştirilerek geçici yönetimin ilan edilmesi ve bunun bir Kürt mahalli idaresini inşa düzeyine ulaştırılması yaşama geçirilmelidir.’’

1 kişi daha yaralandı

Resulayn’da El Nusra ile YPG arasından süren çatışmalardan seken kurşunların can alması üzerine Türk askeri sınırda güvenliği artırdı. Ceylanpınar’da dün de  19 yaşındaki Ali Benice sınırı aşan bir kurşunla sırtından yaralandı.

Suriye’ye 2 hafta önce gitmiş

SURİYE’de Devlet Başkanı Esad yönetimine karşı eylemler düzenleyen El Nusra örgütünde yer aldıkları ve PKK’nın Suriye’deki kolu PYD ile çatışmada öldüğü ileri sürülen 3 Türk vatandaşından Adanalı 20 yaşındaki Muhammet Emin Doğucu’nun 2 hafta önce Suriye’ye gittiği belirlendi. Karaisalı ilçesinin Kuzkun köyünden 10 yıl önce Adana kent merkezine göç eden baba Ramazan Doğucu’nun özel bir dershanede işçi olarak çalıştığı,  oğlunun da 3 ay önce kız kaçırdığı belirtildi. Doğucu’nun 2 hafta önce, “Suriye’ye çalışmaya gidiyorum” diyerek evden ayrıldığını söyleyen yakın akrabaları, “Olayı duyunca şoke olduk. 2 haftadır kendisinden haber alınamıyordu” dedi.Oğuz KUŞCU/ADANA, (DHA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!