Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Gezi’den CHP’nin çıkardığı dersler

KEMAL Kılıçdaroğlu, CHP’nin bir grup toplantısında, “Gezi gösterilerinden bizim de çıkardığımız dersler var” demişti. Ben de bu sözlerinden hareketle, “Kılıçdaroğlu böyle konuştu; ama CHP’nin çıkardığı derslerin ne olduğunu hâlâ göremedik” diye yazdım.

Haberin Devamı

Dün CHP Genel Merkezi’ne gittim, yöneticilerle konuşup, havaya baktım. Gösterilerin ardından daha umutlu bir atmosfer, ona bağlı bir hareketlilik oluşmuş. AKP’de düşüş, CHP’de ise yükseliş olduğuna inanıyorlar. Yükselişi yeterli bulmadıklarından, bu trendin yerel seçimlere doğru artarak sürmesini sağlayacak yoğunlaşma içinde görünüyorlar.

İŞTE O MESAJLAR

Çok değil 8 ay sonra sandık konduğunda her şeyi göreceğiz, diyerek Gezi gösterilerinden CHP’nin çıkardığı dersleri şöyle sıralayalım:
-  Bırakın CHP’yi, gençlerin talebini bütün dünya kabul etti.
-  Gençler kutuplaşma değil, özgürlük ve demokrasiyi soluyan, herkesin birbirine saygı duyduğu bir ülke istiyor. Bu alanların baskı altına alınması halinde tepkileri zirve yapıyor, bunun için bedel ödemeyi göze alıyorlar.
-  Farklılıkların barış içinde yaşatıldığı bir ülke arzusu ilk sırada.
-  Siyasetin gençleşmesini, dilinin ve yapılış tarzının yenilenmesinden yanalar.
-  Başta doktor ve avukat, beyaz yakalıların çok güçlü potansiyele ve etkiye sahip olduğu görüldü. Bu kesimler, aynen gençler gibi dünya ile son derece barışıklar, özel yaşama müdahaleyi kesin reddediyorlar. Bunu gördükleri an direneceklerini, direnenin yanında yer alacaklarını açık ifade ettiler.
-  Özellikle genç doktorlar, tüm riskleri göze alarak gönüllü çalıştılar. Böylece, hem Hipokrat yeminine bağlılıklarını hem de tüm baskılara direnerek, her şart ve ortamda bunun gereğini yapmaya devam edeceklerini kanıtladılar.
-  Avukatların savunma hakkı için yerlerde süründürülmeyi dahi göze almaları belleklere ‘onur plaket’ olarak kazınacak.
-  Gezi göstericileri siyasetle ise barışık değil; çünkü siyaseti profesyonelleşmiş görüyor, bundan rahatsızlık duyuyor.

Haberin Devamı

ELLERİ ÖPÜLMESİ GEREKİRKEN

Ben de kendi adıma, tüm bu doktorlara iktidar sözcülerinin yaptığı eleştirileri ve Sağlık Bakanlığı’nın açtığı soruşturmayı hiç anlaşılır bulmuyorum. Bunu yapanlar, eğer o doktorlar o müdahaleleri yapmasalardı, ölü ve ağır yaralı sayısının çok daha fazla olabileceğini düşünmeleri gerekir. O nedenle bu insanlara, eleştiri yerine, ‘Ellerinizden öperiz’ denmeli.
CHP yönetiminin, bu süreçte muhafazakâr kitlelerin tutumuna yönelik tespitleri de var; ama onları, sadece birine değinerek geçeceğim. CHP’ye göre Başbakan, muhafazakâr kitleleri cami ve başörtüsü üzerinden sürekli provoke etmeye kalkıştı; ama bu kitlelerde sağduyu egemen oldu.
Peki CHP, bu tespitler ışığında neler yapacak?
CHP süreci hâlâ yakından izliyor; gençlik kolları üyeleri bütün forumlara sadece dinleyici olarak katılıyor, not alıp bunları genel merkeze bildiriyor.
Gezi gösterilerini toplumsal hareket olarak gören CHP, bu görüntüye zarar verecek tutum almak istemiyor; o nedenle bazı noktalarda sesiz gitmekten yana.
Bu çerçevede kadın ve gençlerden yerel seçim adaylığı katkı payı alınmamasına dikkat çekip, “Gelecek her seçimde CHP listeleri, genç ve kadın bakımından zengin olacak” demekle yetinelim.

Yazarın Tüm Yazıları